Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

No importa aizstājējprodukta līdz eksportam

TRANSFORMĀCIJA. Savulaik slavenajā Briljantu slaucamo govju fermas barības sagatavošanas ēkā tagad top lielgabarīta plastmasas izstrādājumi, vēsta Armands Mucenieks © Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pirms krietni vairāk nekā desmit gadiem SIA Rotons valdes loceklis Armands Mucenieks sarēķināja, ka atvest no Itālijas lielas tvertnes ar dienvidzemes gaisu sanāk ļoti dārgi, un pieņēma lēmumu uzsākt lielgabarīta plastmasas izstrādājumu ražošanu šeit pat Latvijā. Šodien Rotonā ražotie liela tilpuma plastmasas izstrādājumi ar Latvijas gaisu tiek vesti gan uz Vāciju, gan Zviedriju un citām Eiropas valstīm.

Aktualitāte - notekūdeņu attīrīšanas iekārtas

SIA Rotons plastmasas izstrādājumu ražošanu veic, izmantojot rotējošās formēšanas iekārtas - šī ir vienīgā plastmasas izstrādājumu ražotne Latvijā, kur tiek izmantota iepriekšminētā tehnoloģija. Rotējošās formēšanas tehnoloģija dod iespēju saražot monolītas plastmasas detaļas ar tilpumu līdz sešiem kubikmetriem un svaru līdz 280 kilogramiem.

Vaicāts par pamatprodukciju, kas top Rotonā, Armands Mucenieks skaidro: «Liela daļa mūsu darba apjoma saistās ar notekūdeņu attīrīšanas iekārtu ražošanu. Ciešākā sadarbība ir ar vācu partneriem - izgatavojam ne tikai attīrīšanas iekārtu tvertnes, bet aprīkojam tās ar visu nepieciešamo, lai iekārta spētu darboties. Šo produktu piedāvājam arī Latvijas tirgū - tās ir datorizētas augstas kvalitātes attīrīšanas iekārtas, kādas izmanto arī Vācijā, kur vides prasības ir ļoti augstā līmenī. Piebildīšu, ka Ādažos ražotās iekārtas vācu partneris eksportē uz vairākām Eiropas valstīm.»

Līdz ar jaunā Ūdens likuma stāšanos spēkā lokālo attīrīšanas iekārtu uzstādīšana kļūst par aktualitāti arī Latvijā. Vairs nebūs pieļaujams izmantot tāda veida iekārtas, kas pieļauj neattīrītu notekūdeņu nonākšanu vidē - vajadzēs vai nu hermētiskas krājtvertnes, kuras sistemātiski izvedīs asenizācijas mašīnas, vai attīrīšanas iekārtas. Prakse parāda, ka lokālo attīrīšanas iekārtu uzstādīšana ir izdevīgākais risinājums. Ar Vācijas partneriem radītās iekārtas sērijveidā tiek ražotas četru, sešu un astoņu cilvēku mājsaimniecībām, kā arī iespējami individuāli risinājumi.

Produkcijas klāstā ir arī citu veidu izstrādājumi, piemēram, pirts kubuli un pontoni. Ādažnieku izstrādātie pontonu komplekti ir populāri Zviedrijā - tie kalpo kā peldošās laipas un terases pie neskaitāmajām salām un jūras krastiem.

Latvijai akas un kanalizācijas sūknētavas

Latvijas tirgū vislielākais noiets ir ūdens skaitītāju akām, kas pazemē tiek ievietotas pie katra centralizētā ūdenssaimniecības tīkla pieslēguma. Mucenieks atceras, ka tieši ar šo produktu ir sācies attīstības ceļš - realizējot ūdenssaimniecības projektus, pirmie vietējā ražojuma plastmasas akas izvēlējās ventspilnieki un stafeti pārņēma arī madonieši. Par ūdens skaitītāju aku ražošanu SIA Rotons 2011. gadā ieguva 3. vietu nominācijā Importa aizstājējs LIAA rīkotajā Eksporta balvas konkursā. Šogad uzņēmums arī ir kvalificējies LIAA Eksporta balvas finālam nominācijā Eksportspējīgais uzņēmums SME grupā.

Vēl viena nozīmīga produktu grupa ir kanalizācijas sūkņu stacijas. Šajā gadījumā katra projektētā sūkņu stacija ir īpaša, tā prasa savu risinājumu un pieeju. Šajā jomā Rotonā ir uzkrāta liela pieredze!!! Uzņēmumā ir savi konstruktori, kas strādā ar licencētām modernām projektēšanas datorprogrammām, kā arī pieredzējuši strādnieki! Pa šiem gadiem ir saražotas vairāk nekā 700 sūkņu staciju. Liela daļa no tām ir uzstādītas dažādās Latvijas pilsētās, bet ir arī objekti citās valstīs - piemēram, 2017.-2018. gadā Ureki pilsētai Gruzijā tika saražotas un piegādātas 31 sūkņu stacija.

Gaida jauno ielu

Ādažos jau ir realizēts viens no ES atbalstītajiem infrastruktūras uzlabošanas projektiem, kas veicina uzņēmējdarbības attīstību, - pagājušajā gadā praktiski no jauna uzbūvēta Muižas iela, kas būtiski uzlabo uzņēmējdarbības vidi. Nākamais ir Ataru ceļa projekts - tas vedīs ne tikai uz Rotonu Briljantos, bet arī uz citām ražotnēm, tostarp topošajām Laimas un Staburadzes fabrikām. Uzņēmuma vadītājs ir ļoti gandarīts, ka 2009. gadā pieņēma lēmumu ražotni no Liepājas pārcelt uz Ādažiem: «Šeit es jūtu pašvaldības ieinteresētību uzņēmējdarbības attīstībā. Ļoti sekmīgi strādā uzņēmēju biedrība, un tās vadītājs Uldis Štībelis visu laiku mudina uzņēmējus sasparoties un strādāt vēl jaudīgāk.