Līvānu novada pašvaldība kompensēs iedzīvotājiem 30% vētras nodarīto zaudējumu

Lai palīdzētu Līvānu novada iedzīvotājiem atjaunot dzīvojamās mājas, kuras cieta 8.augusta vētrā, Līvānu novada domes ārkārtas sēdē nolemts kompensēt viņiem 30% no vētras nodarīto zaudējumu kopējās summas.

Šīm vajadzībām no pašvaldības budžetā līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem paredzēts piešķirt 10 638 latus. Kopējā zaudējumu summa, ko vētra nodarījusi dzīvojamajām ēkām, ir 35 462 lati.

Lai izvērtētu kompensācijas apmēru katrai bojātajai dzīvojamajai mājai, pašvaldības komisija izstrādās kritērijus, pēc kuriem tā tiks aprēķināta. Vislielāko palīdzību plānots piešķirt cilvēkiem, kuriem ir apdraudētas pamatvajadzības uz mājokli.

Sarakstu ar kompensāciju apmēriem katrai konkrētai cietušajai dzīvojamajai mājai komisija iesniegs apstiprināšanai Līvānu novada domes sēdē 26.augustā.

Pašvaldība cer arī uz valsts atbalstu vētrā cietušā privātā sektora dzīvojamo māju atjaunošanai.

Jau informēts, ka 8.augusta pēcpusdienā spēcīga vētra plosījās Līvānu novada Rožupes, Rudzātu un Sutru pagastos, noraujot jumtus dzīvojamām mājām un saimniecības ēkām, izgāžot simtgadīgus ozolus un salokot ceļazīmes. Bojā gājuši mājlopi, krītoši koku zari sadragājuši tehniku un automašīnas, pārrāvuši elektropārvades līnijas.

Vētra kaitēja iedzīvotājiem, jo mājām tika norauti jumti, dažās saimniecībās no šķūņa palika tikai dēļu kaudze, tika izpostīti sējumi, augļudārzi un meži. Cilvēki masveidā lūdz palīdzību novada pašvaldībā.

Ar Līvānu novada domes priekšsēdētāja Andra Vaivoda rīkojumu ir izveidota ārkārtas komisija vētras radīto zaudējumu apzināšanai. Pēc palīdzības Līvānu novada pašvaldība ir vērsusies arī valdībā.

Svarīgākais