Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

LM: Filiāles "Lubāna" sakārtošanai nepieciešams 361 000 eiro, ko ieguldīt nav lietderīgi

© Pixabay

Valsts sociālās aprūpes centrs (VSAC) "Latgale" priekšlikums par filiāles "Lubāna" darbības izbeigšanu ir balstīts uz racionāliem apsvērumiem, kā prioritāti izvirzot klientu drošību, kuras nodrošināšanai būtu nepieciešams veikt neatliekamus ieguldījumus 361 000 eiro apmērā, sakārtojot infrastruktūru, šādu nostāju pauda Labklājības ministrijā (LM).

Šāda summa nepieciešama ugunsdrošības un elektrodrošības sakārtošanai, centralizētas apkures sistēmas ierīkošanai un ūdens apgādes sistēmas sakārtošanai, jo nepieciešams veikt jauna dziļurbuma izveidi un atdzelžošanas iekārtas uzstādīšanu, norādīja LM.

Lai gan ēkas uzturēšanā, tajā skaitā apkures krāšņu remontdarbu veikšanā, ikgadēji ir veikti ieguldījumi, būtiskas investīcijas filiāles "Lubāna" dzīvojamā ēkā nav ieguldītas, tāpēc nebūtu praktiski no lietderības apstākļiem, ņemot vērā to, ka ēka nodota ekspluatācijā 1892.gadā, veikt investīcijas ēkas atjaunošanā, uzskata LM.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) norādīja, ka jebkuras sociālā centra filiāles slēgšana nav viegls lēmums, jo tās ir pārmaiņas sociālā centra iemītniekiem, kas nav viegli īpaši tad, ja tiem ir garīga rakstura traucējumi, "taču ikviens ir pelnījis drošas mājas".

LM uzsver, ka Lubānas novada pašvaldības vadītājs tika informēts par iespēju attīstīt papildu pakalpojumus, piemēram, veidot grupu māju cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, izmantojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļu piesaistes iespējas.

"Vairāk nekā puse jeb 19 pacienti varētu uzsākt sagatavošanos patstāvīgas dzīves uzsākšanai," uzsvēra Petraviča.

Pašlaik filiālē “Lubāna” pakalpojumu saņem 32 klienti un pakalpojumu sniegšanā ir iesaistīti 29 darbinieki.

Jau ziņots, ka VSAC "Latgale" ir vērsies Labklājības ministrijā (LM) ar priekšlikumu dažādu drošības apsvērumu dēļ slēgt tā filiāli "Lubāna". Iecere neapmierina vietējo pašvaldību.