Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lubānas pašvaldība: Petraviču argumenti par sociālās aprūpes centra saglabāšanu neinteresē

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) pašvaldības argumenti par sociālās aprūpes centra (VSAC) "Latgale" filiāles "Lubāna" saglabāšanu neinteresē, pauda Lubānas novada domes priekšsēdētājs Tālis Salenieks ("Mūsu mājas rītdienai").

Salenieks izteicās, ka šodien pēc tikšanās Labklājības ministrijā (LM) ar Petraviču un atbildīgajiem ierēdņiem viņam ir sarūgtinājums par to, ka cilvēki, kuri nekad nav bijuši "Lubānā" un pat negrasās to apmeklēt, pieņem lēmumu par filiāles slēgšanu, neieklausoties pašvaldības argumentos.

"Ministrijai šajā filiālē dzīvojošo cilvēku vajadzības nerūp. Viņi ir pieņēmuši lēmumu par filiāles slēgšanu un tā arī izdarīs, aizbildinoties ar to, ka krāsns apkure ir bīstama, jo redziet pansionāts "Reģi" nodega. Vairāk nekā 120 gadus šajā ēkā cilvēki ir dzīvojuši un pēdējo 20 gadu laikā nav bijis neviens incidents, kas būtu apdraudējis cilvēku dzīvības," sacīja Salenieks.

Viņš norādīja, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir sniedzis atzinumus, ka visas krāsnis un telpas atbilst ugunsdrošības prasībām. Valstī nav neviena normatīvā akta, kurā būtu teikts, ka krāsns apkure ir aizliegta, uzsvēra Salenieks.

Lubānas pašvaldības vadītāja ieskatā, VSAC "Latgale" vadītāja Mārīte Grigāne mērķtiecīgi gādā par filiāles "Lubāna" slēgšanu. Pērn, aizbildinoties ar krāsns apkures bīstamību, viņai esot izdevies veiksmīgi aizslēgt Rupsalas pansionātu, kas atrodas piecu kilometru attālumā no "Lubānas". Šogad plāns esot aizslēgt "Lubānu".

"Jājautā ministrijai, kādēļ filiāles "Lubāna" ēkā ministrija pēdējos desmit gados nav ieguldījusi nekādas investīcijas, lai uzlabotu cilvēku dzīves apstākļus. Iespējams, tas tiek darīts mērķtiecīgi, lai laukos šādi nelieli sociālās aprūpes nami, kuros dzīvojošie cilvēki iekļaujas vietējā kopienā nepastāvētu," izteicās Salenieks.

Viņš norādīja, ka LM visas cerības liek uz deinstitucionalizācijas projektiem, kuriem atvēlēti 90 miljoni eiro no Eiropas Savienības struktūrfondiem, bet nesaprot, ka ne visi cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem spēs patstāvīgi dzīvot ārpus aprūpes iestādēm. "Tā ir utopija, kurai diezin vai tic arī pati LM," savas šaubas pauda Salenieks.

Salenieks teica, ka nākamajā pirmdienā LM vēl ir tikšanās ar arodbiedrības pārstāvjiem, kurā arī viņi centīšoties vēlreiz skaidrot savus argumentus. Patlaban neesot skaidrības, kur tiks pārcelti 32 "Lubānā" dzīvojošie cilvēki. "Viens no viņiem "Lubānā" dzīvo 56 gadus un man ir grūti iedomāties, ko pārcelšana uz citu aprūpes centru nozīmēs šim cilvēkam," atzina Salenieks.

Viņš esot runājis ar Madonas novada domes vadību par iespēju "Lubānas" klientus pārcelt uz pašvaldības atjaunoto pansionāta ēku Rupsalās, bet vai šo risinājumu atbalstīs LM, nav zināms.

Jau ziņots, ka VSAC "Latgale" ir vērsies LM ar priekšlikumu dažādu drošības apsvērumu dēļ slēgt tā filiāli "Lubāna".

LM norāda, ka, izvērtējot klientu un darbinieku drošības jautājumus, telpu atbilstību ilgstošas sociālās aprūpes un rehabilitācijas nodrošināšanai, kā arī nepieciešamo investīciju apjomu kontrolējošo iestāžu norādīto trūkumu novēršanai, nolemts filiāli slēgt.

LM norāda, ka filiāles "Lubāna" klientu dzīvojamā ēkā ir ierīkota tikai krāsns apkure, līdz ar to klientiem ir iespēja piekļuvei apkures krāsnīm, kas rada paaugstinātu ugunsbīstamību. Tāpat ēkā papildus esot jāveic ieguldījumi elektrodrošības, ugunsdrošības, kā arī vides prasību un vides pieejamības nodrošināšanai.

Tā kā klientu dzīvojamā ēka ir celta 1892.gadā, infrastruktūra ir morāli un fiziski novecojusi, lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu personām ar garīga rakstura traucējumiem, uzsver LM.

VSAC "Latgale" filiāles "Lubāna" darbības izbeigšana skatāma deinstitucionalizācijas kontekstā, kas paredz, ka līdz 2023.gadam, līdz ar deinstitucionalizācijas aktivitāšu ieviešanu un sabiedrībā balstītu pakalpojumu izveidi pašvaldībās, par 1000 vietām tiek samazināts kopējais VSAC klientu vietu skaits, informē LM.

Ministrijā norāda, ka trīs filiāles "Lubāna" klienti ir iesaistījušies deinstitucionalizācijas aktivitātēs un ir uzsākta apmācība klientu sagatavošanai patstāvīgai dzīvei ārpus institūcijas.

Filiāles "Lubāna" darbības izbeigšanas rezultātā tiem klientiem, kuriem nav iespējams pakalpojumu institūcijā aizstāt ar pakalpojumu dzīvesvietā, tiks piedāvāts valsts finansētā pakalpojuma saņemšanu turpināt pamatā citās VSAC "Latgale" filiālēs, uzsver LM. Vienlaikus tiem klientiem, kuri nepiekritīs šim piedāvājumam, tiks piedāvāta iespēja pakalpojumus saņemt kādā no citām VSAC filiālēm.

LM norāda, ka plānots pakalpojumu sniedzēja maiņas procesu organizēt pakāpeniski un to pabeigt līdz šī gada beigām.

Savukārt darbiniekiem, atbilstoši to kvalifikācijai un pieejamajām vakancēm, tiks piedāvāta iespēja pāriet darbā uz citām VSAC "Latgale" filiālēm, tajā skaitā tām, uz kurām tiks pārcelti filiāles "Lubāna" klienti, norāda LM.

Pašlaik filiālē "Lubāna" pakalpojumu saņem 32 klienti un pakalpojumu sniegšanā ir iesaistīti 29 darbinieki.