Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

ICotton ievērojami uzsāks inovatīvu preču ražošanu

INOVATĪVĀS tehnoloģijas un materiāli ir stūrakmens, lai iCotton sekmīgi iekarotu tirgus arī sieviešu higiēnas preču segmentā, uzsver Sergejs Binkovs © Rūta Kalmuka/F64

Kopumā iCotton investē ap 12 miljoniem eiro jauna 5000 kvadrātmetru plaša ražošanas kompleksa būvniecībā esošās ražotnes Krūmu ielā tiešā tuvumā. 2018. gadu iCotton noslēdza ar 26 miljonu apgrozījumu, kas ir par 45% vairāk nekā gadu iepriekš, bet šogad plānots sasniegt vēsturiski augstāko apgrozījumu – 27 miljonus eiro. ICotton ir iekļauts Latvijas TOP 500 uzņēmumu skaitā un saņēmis balvu Gazele kā strauji augošs eksportspējīgs uzņēmums. Intervija ar a/s iCotton valdes priekšsēdētāju Sergeju Binkovski.

- iCotton ražošanas paplašināšanā investē ievērojamus līdzekļus. Likumsakarīgs ir jautājums: vai projektam būs atdeve?

- Tirgus mainās. Kad iepriekšējo reizi pirms diviem gadiem tikāmies, iCotton Liepājā ražoja ne tikai vates diskus, vates kociņus un bērnu pārtinamos paladziņus, kas ir mūsu pamatprodukcija, bet arī mitrās salvetes. Mitro salvešu ražošana ir pārcelta uz Poliju. Piebildīšu, ka gadu atpakaļ mūsu kompānija iegādājās uzņēmumu Harper Hygienics Polijā, kas bija mūsu vieni no lielākajiem konkurentiem Eiropas tirgos. Tā ir Varšavas Fondu biržā kotēta rūpnīca, kurā strādā 600 cilvēku. Lai diversificētu riskus, mēs no Liepājas uz Polijas ražotni pārcēlām mitro salvešu ražošanas iekārtas. Harper Hygienics zīmols ir ļoti labi pazīstams ne tikai Polijā, bet arī citās Eiropas valstīs. Pieprasījums pēc šā zīmola produktiem ir augsts, tāpēc ir izdevīgāk ražot produktu, šajā gadījumā mitrās salvetes, tuvāk lielajam noieta tirgiem. Vienlaikus, šajos tirgos piedāvāsim arī iCotton zīmola produktus.

Jūs jautājāt par nepieciešamību būvēt jaunu ražošanas ēku un jaunu iekārtu iegādi, paskaidrošu, ka iCotton ir nolēmis pievērsties jaunu produktu ražošanai - iekļausim sortimentā sieviešu higiēnas preces. Tādējādi mūsu sortimentā būs viss nepieciešamais plašam patērētāju lokam plašā kvalitātes un cenu amplitūdā.

- Kas ir projekta finansētājs?

- Finansējums tiek piesaistīts no vairākiem finanšu avotiem - ar CFLA starpniecību no ES fondiem ražotnes būvniecībai, kas tiek lēsta ap 2,5 miljoniem eiro, saņēmām 45% atbalstu, savukārt iekārtu iegādei, kuru vērtība ir 11 miljonu eiro, tiek piešķirts 35% atbalsts. Tādējādi ar apmēram četriem miljoniem eiro mūs atbalsta ES. Savukārt līdzfinansējumu mūsdienīgā un zināmā mērā inovatīvā projekta realizācijai kredīta veidā piešķīra Blue Orange Bank.

- Vai jūtat, ka esat vajadzīgi pilsētai? Vai pašvaldība atbalsta iCotton?

- Noteikti jā! Mums tika radīta iespēja līdz 2046. gadam nomāt zemi Liepājas speciālajā ekonomiskajā zonā (SEZ). Tieši blakus atrodas jau esošā ražotne Krūmu ielā, kā arī tapšanas stadijā ir noliktavu komplekss, kuru tuvākajā laikā plānojam nodot ekspluatācijā. Ir arī jaunas būvniecības ieceres, bet par tām konkrētāk domāsim, kad būs noslēdzies iepriekšminētais projekts.

Esam priecīgi, ka pašvaldība, izmantojot ES fondu līdzfinansējumu, ir sakārtojusi infrastruktūru mūsu ražotnes tuvumā - tagad līdz mums var atbraukt pa jaunu ielu, kas izbūvēta pilsētas un arī mūsu rūpnīcas vajadzībām. Blakus ir arī ūdensvads, kanalizācija, gāze un elektrība. Atcerieties, ka trīs četrus gadus atpakaļ šeit bija degradēta teritorija un līdz rūpnīcai bija jābrauc pa bedrainu grants seguma celiņu. Tāpēc gribam atzīmēt Liepājas pilsētas domes ieguldījumu.

- Sieviešu higiēnas preču sortiments veikalu plauktos ir ļoti plašs - ir pārstāvēti seni un labi pazīstami zīmoli, kas tiek izplatīti visā pasaulē. Ar ko iCotton plāno iekarot savu nišu?

- Ar inovācijām un augstu kvalitāti. Līdz produktu nonākšanai ražošanā vēl ir apmēram gads - tiek precizētas ražošanas tehnoloģijas, izmantojamie materiāli, domāts par zīmolu un veikti citi priekšdarbi, lai mūsu ražotais produkts spētu iekarot pircēju uzmanību. Varu pateikt, ka savā ziņā tie būs unikāli produkti, jo atkāpsimies no kokvilnas izmantošanas, ieviešot mūsdienīgākus materiālus, piemēram, lina šķiedru. Atklāšu, ka jau šobrīd vates disku izgatavošanā izmantojam linu. Līdz ar to, ka no 2021. gada vates kociņus ar plastmasas sastāvdaļām būs problemātiski tirgot, Polijas rūpnīcā esam uzsākuši kociņu izgatavošanu no papīra, kā arī izskatām iespējas higiēnas preču ražošanā izmantot cukurniedru un kukurūzas šķiedras. Tehnologi šobrīd strādā pie variantiem, lai sieviešu higiēnas precēs vienu no kārtām aizvietotu ar lina vai kukurūzas šķiedru.

- Sieviešu higiēnas preces ir jāvērtē arī no medicīnas skatpunkta - vai ieplānotie inovatīvie materiāli būs draudzīgi ķermenim, neradīs alerģiskas reakcijas vai citas blakusparādības?

- Materiālu sertificēšanas posmu jau esam izgājuši, un varu teikt, ka jaunie materiāli ir pilnīgi droši lietošanai un ķermenim draudzīgi.

- Konkurence tirgos ir milzīga. Kā sokas ar to iekarošanu?

- Ļoti labi, kā jau teicu, pirms gada iegādājāmies rūpnīcu Polijā, kas bija viens no lielākajiem konkurentiem Eiropā. Līdz ar to esam viens no vadošajiem šīs nozares spēlētājiem Eiropas mērogā - Baltijas tirgos realizējam tikai ap 5% no kopējā ražošanas apjoma. Ļoti labs noiets ir Anglijā, ievērojamus apjomus pārdodam arī Ķīnā un Vjetnamā. Protams, ir palikuši arī tradicionālie lielie tirgi - Krievija, Ukraina, Itālija un citas Eiropas valstis. Mazliet esam attālinājušies no Skandināvijas, taču mēs noteikti tur atgriezīsimies.

- Kā jūs raksturotu iCotton ietvaros ražoto produktu kvalitatīvās īpašības?

- Ar tām iekārtām, kas ir pašas modernākās Eiropā, ražojam visaugstākās kvalitātes produkciju. Neslēpšu, ka mūsu ražotne saņem arī ļoti augstu vērtētu zīmolu pasūtījumus, lai tālāk tos piedāvātu tirgū ar savu zīmolu, jo viņu rūpnīcu jaudas ir nepietiekamas produktu pieaugošajam pieprasījumam. Tik augstā kvalitātē kā mēs neviena cita rūpnīca nespēj izgatavot nepieciešamos produktus.

Var teikt, ka tā ir terminēta sadarbība, jo drīz mums pašiem atkal vajadzēs visas ražošanas jaudas. Pasūtījuma veikšana deva iespēju saglabāt darbaspēku no brīža, kad mitro salvešu ražošanu pārcēlām uz Poliju, līdz brīdim, kad darbu uzsāks jaunā rūpnīca.

- Cik cilvēku Liepājā nodarbina iCotton?

- Patlaban Liepājas ražotnē strādā 150 cilvēku, rūpnīca strādā 24 stundas diennaktī. Tuvākā gada laikā plānojam pieņemt darbā vēl 50 līdz 60 strādājošo un sasniegt iepriekšējo augstāko strādājošo skaitu - 210. Domāju, ka projekts pilnā mērā tiks pabeigts un darbu uzsāks nākamā gada nogalē.

- Uzņēmēji saka, ka trūkstot darbaspēka. Vai arī iCotton tā ir problemātika?

- Pilsēta nav liela, tāpēc arī darbaspēka resursi ir ierobežoti. Arī iCotton saskaras ar kvalificētu darbinieku trūkumu - ir vajadzīgi mehāniķi, operatori un citu profesiju pārstāvji. Esam novērojuši, ka ar algu paaugstināšanu vien labu darbinieku nevar pievilināt - cilvēkiem svarīgs ir arī darbavietas prestižs, darba devēju attieksme. Tajā pašā laikā ne visi, kuri atnāk uz uzņēmumu, tiešām vēlas atbildīgi strādāt - ir cilvēku kategorija, kuri migrē no vienas rūpnīcas uz citu - es teiktu, ka ir atslābuši un meklē vieglu dzīvi. Lai gan esam paaugstinājuši algas, tomēr salīdzinājumā ar Rīgu mūsu rūpnīcā atalgojums nav augsts - taču mēs nevaram atļauties maksāt vairāk, vismaz pagaidām. No savas puses darbiniekiem piedāvājam dažādus izglītojošus pasākumus, taču nejūtam ieinteresētību - varbūt jādomā par baseiniem un sporta laukumiem, kur aktīvi atpūsties pēc darba. Protams, tāpat kā lielākajā daļā uzņēmumu, atbalstām pirmklasniekus, uzsākot skolas gaitas, kā arī kāzu dienās un sēru brīžos. Neuzskatu, ka tas ir kaut kas īpašs - tā ir normāla darba devēja attieksme pret darbinieku.

Es personīgi un uzņēmuma kapitāla īpašnieki liek augstas likmes un ir pārliecināti, ka iCotton kļūs arvien nopietnāks un ietekmīgāks nozares spēlētājs pasaules tirgos.