Jaunietis Liepājā, ostot gāzi, "noindē" smadzenes

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Augusta beigās Liepājas Reģionālajā slimnīcā (LRS) nogādāts 14 gadus vecu jaunietis, kurš draugu kompānijā bija saostījies šķiltavu gāzi. Sekas bija gandrīz letālas. Lai gan jaunieti izdevies atdzīvināt joprojām nav skaidrs, kāda būs viņa turpmākā dzīve.

Portāls "liepājniekiem.lv" vēsta, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārsts Aleksandrs Osipovs bija brigādē, kura jaunieti izglāba. Dakteris stāsta, ka puisi atrada klīniskās nāves stāvoklī.

Jaunieti izdevās izglābt tikai tāpēc, ka ostīšanas kompanjons tomēr noreaģēja adekvāti un izsauca ātros. Draugs acīmredzot bija vai nu izturīgāks, vai tik dziļi gāzi nebija ieelpojis, jo spēja atbildēt uz mediķu jautājumiem.

"Glābšanas apstākļi bija apgrūtināti. Puikas to gāzi bija elpojuši zem vecā dzelzceļa tilta Ezermalas ielas galā. Piekļūt notikuma vietai bija sarežģīti, puisi nācās reanimēt esošajos apstākļos," notikušo atceras ārsts.

Sākotnēji jaunieti ievietoja slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļā, vēlāk viņu nogādāja uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu Rīgā, jo bija nepieciešami papildu izmeklējumi. Kopš septembra vidus jaunietis atkal ir Liepājā, šobrīd jau Vispārējā bērnu slimību nodaļā.

Pusaudža ārstējošā daktere norāda, ka jaunietis šobrīd ir 10 mēnešus veca bērna stadijā.

"Stāvoklis vēl joprojām ir ļoti sarežģīts, bet tas tik un tā ir brīnums, jo parasti pacienti šādā stāvoklī neizdzīvo. Par to, ka kāds būtu izdzīvojis, zinu tikai vienu gadījumu Lietuvā. Tur jaunais vīrietis ar laiku atguva kognitīvās spējas (smadzeņu funkcijas), bet kustību traucējumi viņam būs uz mūžu.

Puisim viss būs jāmācās no jauna - staigāt, runāt, nokārtoties, ēst. Līdzīgi kā zīdainim. Tomēr neviens nespēj prognozēt, cik daudz no visām funkcijām viņam izdosies atgūt. Bērnu nodaļā, kur pagaidām jaunietis ārstējas, personāls priecājas par katru puiša jaunatgūto prasmi, norādīts publikācijā.

Šajos momentos mēs saprotam, ka jaunietis aptver notiekošo. Situācijās, kad viņam maina autiņbiksītes, viņš apraudas," detalizēti izklāsta daktere.

"No vienas puses, tas ir labi, jo tas nozīmē, ka smadzenes strādā, bet, no otras puses, tas ir ļoti skumji, jo apzināties savu stāvokli, bet neko nespēt mainīt, ir mokoši". Puisim ir arī nopietni kustību traucējumi - viņš nestaigā, nevar pats apsēsties, stāvokli raksturo ārste.

Avots: portāls "liepājniekiem.lv"

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais