Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Saldus Medicīnas centrs aktualizē rehabilitāciju un aprūpi

LOKĀLPATRIOTI. Augstu vērtēju speciālistu vēlmi atgriezties dzimtajā pusē, gandarīta ir Nellija Kleinberga. Interesanti, ka arī pati dzimusi Saldus slimnīcā © Oksana Džadana/F64

Šogad aprit 80 gadu, kopš dibināta veselības aprūpes iestāde, bijusī Saldus slimnīca, kuru tagad atpazīstam ar nosaukumu Saldus Medicīnas centrs (SMC). 9. novembrī uz svētku koncertu tiek aicināti gan bijušie, gan esošie centra darbinieki.

Vēsture veido nākotni

«Mēs nedrīkstam palaist garām tik nozīmīgu notikumu kā astoņdesmito gadskārtu, kopš Saldū dibināta veselības aprūpes iestāde. Gribam pateikt paldies cilvēkiem, kuri gadu desmitiem ir rūpējušies, lai saldeniekiem un apkārtnes iedzīvotājiem būtu pieejami kvalitatīvi veselības aprūpes pakalpojumi. Ir daudz gluži vai leģendāru ārstu personību, kuri zina burvīgus stāstus par to, kā slimnīca veidojusies un mainījusies līdzi laikam. Tā ir dzīvā vēsture, kuru vajag zināt un iemūžināt,» vēsta SMC valdes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga.

Centieni piesaistīt laba līmeņa speciālistus

SMC pamatdarbība ir vērsta uz ambulatoro veselības aprūpi, ārstniecisko aprūpi, tostarp nodrošinot diagnostiskos izmeklējumus un ārstu speciālistu pieejamību. Nellija Kleinberga atzīst, ka labu speciālistu piesaiste nav vienkārša, bet priecē, ka ārsti ir atsaucīgi un piekrīt kaut dažas reizes mēnesī, bet sistemātiski atbraukt uz Saldu un pieņemt pacientus. Jāpiebilst, ka ārstu korpuss ir tiešām laba līmeņa, pacientiem pieejami uztura speciālista, onkologa, psihiatra, endokrinologa, neirologa, ginekologu, acu ārstu, traumatologu, ķirurgu un vēl citu ārstu pakalpojumi.

No oktobra pacientus Saldū pieņems arī gastroenterologs Hosams Abu Meri. Labā līmenī ir arī operāciju bloks ar ES projekta ietvaros iegādātām jaunām artroskopijas un laparoskopijas iekārtām. Tajā aktīvi operē ķirurgi Dr. Agnis Ļuļēns, Īvs Brintenieks, Kaspars Ūdris, iespējams, ka arī Ervīns Gudēvičs. Šobrīd aktīvi tiek meklēts operējošs ginekologs. Sadarbība uzsākta ar kardiologu Oļegu Orlovu, kurš pagaidām apraksta holtera izmeklējumu rezultātus, bet iespējams, ka sāks sniegt arī konsultācijas. Ļoti nepieciešams ir nefrologs, jo SMC darbojas hemodialīzes kabinets, bet pietrūkst atbilstoša speciālista.

Atjaunota ūdens procedūru nodaļa

Pat svarīgāk par ārsta apmeklējumu ir savā ikdienā ieviest pasākumus, kas ilgāk ļauj saglabāt veselību vai arī sākt ar slimību cīnīties pie pirmajām pazīmēm, tāpēc SMC aktualizē profilakses un rehabilitācijas jomu. SMC ir pieejami fizioterapeiti un divi fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsti - Dr. Nora Vidnere un Dr. Andris Kramēns, kā arī ergoterapeite Aļesja Pušmucāne. Piedāvājumā ir arī fizikālās procedūras, fizioterapija, slinga terapija, kā arī ūdens procedūru nodaļa. Tajā ir - zemūdens masāžu vanna, galvanizācijas iekārta un Šarko duša. Atjaunošanas stadijā ir arī sāls istaba, bet perspektīvā plānots paplašināt ūdens procedūru klāstu, vienlaikus izstrādājot speciālas rehabilitācijas programmas, kurās ar daudzveidīgiem paņēmieniem tiktu panākta veselības stāvokļa uzlabošanās.

«Mani iedvesmo saldenieku lokālpatriotisms un profesionālisms, kuri vēlas šeit atgriezties un palikt Saldū pēc studijām augstskolā, īpašs prieks par ūdens procedūru speciālisti Aneti Ķīvīti,» neslēpj N. Kleinberga.

Vienlaikus SMC veicina veselīgu dzīvesveidu, lai cilvēki būtu pietiekami zinoši un spētu parūpēties par savu veselību, pirms tos skārusi slimība.

Uzmanības fokusā aprūpes nodaļa

Saldū jau daudzus gadus nepastāv neatliekamās palīdzības slimnīca, taču ir saglabāta ārstnieciskās aprūpes pacientu nodaļa. Laikā, kad visā Latvijā tiek aktualizēta paliatīvās aprūpes problemātika, arī SMC vadība un ārsti apzina iespējas, kā uzlabot apstākļus pacientiem un nodrošināt viņiem iespējami labāku aprūpi. «Priecājos, ka Saldū ir atgriezusies ārste Jeļena Mjasņikova, kura veic galvenās ārstes pienākumus un pievērš lielu uzmanību hronisko pacientu aprūpei, lai tā būtu pietiekami labā medicīniskā līmenī. Vienlaikus pētām, kā varam Saldū nodrošināt arī paliatīvās aprūpes pakalpojumu, jo izjūtam pēc tā vajadzību. Cilvēkiem ir tiesības savas pēdējās mūža dienas pavadīt cilvēka cienīgi - bez sāpēm un mediķu klātbūtnē. Šobrīd vēl nav zināms, vai Veselības ministrija akceptēs mūsu vēlmi sniegt paliatīvās aprūpes pakalpojumus.