Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Novadus papildina jauni brigāžu punkti

TUVĀK. Jaunizveidotajos brigāžu punktos strādā jaunā tipa brigādes, kurās uz izsaukumiem dodas viens mediķis un operatīvā transporta vadītājs © Dmitrijs Suļžics/F64

Varakļānu novada Murmastienē septembrī darbu sākusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķu brigāde. Murmastiene ir jau piektais jaunizveidotais brigāžu punkts, kas darbu sācis šogad. Jaunizveidotajos punktos strādā jaunā tipa brigādes, kurās uz izsaukumiem dodas viens mediķis un operatīvā transportlīdzekļa vadītājs.

Šādus punktus NMP dienests veido novados, kur no citām apdzīvotām vietām sasniegt pacientus nevar pietiekami ātri. «Jaunjelgava, Dricāni, Pāvilosta, Sinole un nu arī Murmastiene - šogad šajos novados dienests ir izveidojis jaunus brigāžu punktus. Mēs pietuvinām brigādes iedzīvotājiem, jo vēlamies panākt, lai dzīvībai bīstamās situācijās iedzīvotāji arī mazāk apdzīvotās vietās palīdzību saņemtu ātrāk,» norāda NMP dienesta direktore Liene Cipule. Jaunizveidotajos punktos strādā jaunā tipa brigādes, kurās uz izsaukumiem dodas viens mediķis un operatīvā transportlīdzekļa vadītājs. Tās darbojas pēc pirmā reaģētāja principa - izsaukuma vietā ierodas pirmās, jo atrodas notikuma vietai vistuvāk, un nepieciešamības gadījumā īpaši kritiskās situācijās tām no tuvākajiem punktiem palīgā steidz citas brigādes.

NMP dienesta Latgales reģionālā centra vadītāja vietniece Astrīda Igolniece stāsta, ka Murmastiene Latgalē ir jau otrais dežūrpostenis, kas šogad sācis darbu. «Mēs redzam, ka papildu lokalizācijas punktu veidošana ar jaunā tipa brigādēm sevi pilnībā attaisno. Aprīlī šādu punktu atklājām Dricānos - katru dienu ir vidēji pieci izsaukumi, uz kuriem tuvā un tālā apkārtnē nu ierodamies daudz ātrāk. Izšķiroša loma šai brigādei bijusi daudzās dzīvībai kritiskās situācijās - tā no Dricāniem operatīvi dažu minūšu laikā mūsu mediķi atsteigušies palīgā pie pacientiem ar infarktu, insultu, uz vairākiem ceļu satiksmes negadījumiem un priekšlaicīgām dzemdībām,» uzsver A. Igolniece.

NMP dienests tuvāko gadu laikā plāno palielināt dežurējošo brigāžu skaitu un uzlabot to izvietojuma tīklu. Vispirms jaunas brigādes tiks veidotas tur, kur mediķiem līdz izsaukuma vietai nākas mērot lielus attālumus, kur nav atbilstošas ceļu infrastruktūras vai ir citi apstākļi, kas ietekmē savlaicīgu ierašanos izsaukumos. NMP dienests izstrādājis savu stratēģiju, kas paredz arī brigāžu tīkla sakārtošanu. Sešu gadu laikā NMP dienesta brigāžu atrašanās punktu skaitu plānots palielināt no 103 līdz 114 punktiem. Iecerēts izveidot arī jaunas brigādes, to skaitu no 190 palielinot līdz 202 brigādēm.