Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ikšķilnieki vēršas pie Valsts prezidenta, lai apturētu teritoriālo reformu

© Gints Ivuškāns/F64

Teju 2000 Ikšķiles novada iedzīvotāju ir parakstījuši Valsts prezidentam Egilam Levitam adresētu vēstuli, kurā lūdz viņu nepieļaut Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotās administratīvi teritoriālās reformas sasteigtu īstenošanu, informēja novada pārstāve Laura Dūša.

Vēstulē pausts, ka iedzīvotāju pārstāvju nodoms ir personīgi tikties ar Levitu, lai klātienē skaidrotu savu nostāju pret VARAM veidoto pašvaldību vērtējumu un kritērijiem. Vēstules parakstītāji uzskata, ka kritēriji izvirzīti bez ekonomiska pamatojuma.

Tāpat viņi nav apmierināti, ka noteikti vienādi pamati administratīvo teritoriju veidošanai visā valstī, un, viņuprāt, netiek ņemtas vērā jaunizveidojamo novadu teritoriju attīstības perspektīvas.

"Robežu maiņa pati par sevi neveicinās ekonomisko izaugsmi un cilvēku vēlmi palikt vai atgriezties uz dzīvi konkrētajā teritorijā, turklāt sagatavotais reformas modelis ļoti līdzinās kādreizējam Latvijas PSR teritorijas iedalījumam, kurš tolaik galvenokārt varēja pastāvēt uz izveidoto kolhozu un ārējo resursu bāzes pamata," tā pausts iedzīvotāju vēstulē.

Viņi sagaida ne vien formālu Levita atbildi, bet arī aktīvu iesaisti jautājuma konstruktīvā risinājumā, sacīja Dūša.

Jau ziņots, ka VARAM piedāvājusi apvienot Lielvārdes, Ogres, Ikšķiles un Ķeguma novadus, izveidojot Ogres novada apvienoto administratīvo teritoriju.

Šā gada maijā notika Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauja par viedokli jautājumā: "Vai jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?". Aptaujā piedalījās 3299 Ikšķiles novadā deklarētie iedzīvotāji, tai skaitā 88 jaunieši no 15 līdz 18 gadu vecumam. Uz jautājumu ar "Par" atbildēja 3248 respondenti jeb 98,45 % , ar "Pret"- 51 respondents jeb 1,55 %.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 95,88% novada iedzīvotāju, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, atbalsta viedokli par Ikšķiles novada kā patstāvīgas Latvijas administratīvās teritorijas saglabāšanu, sacīja Dūša.

Pēc pašvaldības pārstāvju paustā, Ikšķiles novada iedzīvotāji pašvaldību redz drīzāk kā Pierīgas, nevis Ogres pašvaldības daļu.