Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kopā ar Dižozolu mežs jūtas labāk

KOMPLEKSA PIEEJA. Cik mežu un cilvēku, tik daudz dažādu risinājumu var būt meža apsaimniekošanā, galvenais ir mērķtiecīgs darbs, kas šodien un ilgtermiņā dod labus darba augļus, teic Raimonds Cipe © Vladislavs Proškins/F64

SIA Dizozols ir pazīstama kā viens no lielākajiem pilna cikla mežu apsaimniekošanas uzņēmumiem Latvijā, kas klientiem piedāvā mežistrādes darbus un koksnes realizāciju, mežu atjaunošanu un jaunaudžu kopšanu, darot visu nepieciešamo, lai mežs būtu pēc iespējas ilgtspējīgāks un īpašniekam nestu maksimālo peļņu gan šodien, gan nākotnē. Dižozols ir viens no straujāk augošajiem mežu nozares uzņēmumiem – 2018. gadā tā apgrozījums sastādīja 28 miljonus eiro, bet šogad plānots sasniegt 40 miljonu slieksni.

Bezmaksas mežu konsultanti

Visbiežāk meža īpašnieks nav mežu eksperts un īsti nezina, kā pareizāk rīkoties ar savu īpašumu, lai tas dotu ne tikai emocionālu un finansiālu labumu šodien, bet nestu darba augļus arī nākotnē. Atšķirībā no citiem ar mežistrādi un mežu apsaimniekošanu saistītajiem pakalpojumu sniedzējiem, SIA Dizozols sniedz bezmaksas konsultācijas meža īpašniekiem. Respektīvi, ja fiziskas vai juridiskas personas pārziņā ir meža īpašums, bet pietrūkst zināšanu, ko tajā darīt vai nedarīt, meža eksperti apseko mežu un piedāvā saimniekam dažādus risinājumus - tālāk lēmumi tiek pieņemti sarunās ar īpašnieku, jo situācijas un īpašnieku vēlmes var būt ļoti atšķirīgas.

Dižozols valdes loceklis Raimonds Cipe atzīst: «Ne vienmēr pēc eksperta konsultācijas tiek noslēgts līgums par mežu apsaimniekošanu, izstrādi vai atjaunošanu, taču mums nav žēl ieguldītā darba, jo svarīgi ir izglītot mežu īpašniekus - un izglītošanu mēs redzam kā savu misiju, lai Latvijas meži augtu kupli un tie tiktu pareizi kopti. Jāteic, ka 28 gadu laikā, kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, Latvijā nebija pilna cikla mežu apsaimniekošanas uzņēmuma, kas spētu privātajā sektorā sniegt kvalitatīvas konsultācijas un veikt plaša spektra darbu. Protams, sekmīgi strādā a/s Latvijas Valsts meži, bet viņu galvenās rūpes ir vērstas uz valstij piederošo mežu apsaimniekošanu, kas ir apmēram puse no kopējām Latvijas mežu platībām. Privāto mežu apsaimniekošanā pietrūka kompānijas, kas mežu apsaimniekošanai pieietu kompleksi - piedāvātu gan teorētiskus risinājumus, gan fiziski veiktu darbus.»

Katram mežam vairāki scenāriji

Vaicāts par rīcības scenārijiem, ja meža īpašniekam ir nepieciešams padoms, R. Cipe klāsta: «Vispirms vajadzētu piezvanīt uz bezmaksas tālruni 8877 un īsumā izstāstīt par mežu un savām vēlmēm. Iegūtā informācija tiks nodota projekta vadītājam, un jau nākamajā dienā saņemsiet zvanu. Jums uzdos vairākus jautājumus, tostarp, kad un kur vēlaties tikties ar meža ekspertu. Kad eksperts būs izstaigājis mežu un tiks iegūta informācija, būs arī skaidri iespējamie sadarbības scenāriji - katrā mežā tie var būt vairāki, tostarp kailcirte, izlases cirte, atjaunošanas darbi, meža īpašuma pārdošana un tā tālāk. Varam veikt arī inventarizāciju un nokārtot visus nepieciešamos dokumentus. Piebildīšu, ka varam arī palīdzēt piesaistīt atbilstošo ES fonda finansējumu, ja objekts un vēlme atbilst noteiktajiem kritērijiem. Mūsu konsultanti ļoti konstruktīvi un saprotami izstāstīs par iespējām, bet gala lēmumu pieņems klients pats. Ja abas puses ir vienojušās, tiek noslēgts sadarbības līgums.»

Arī norēķinos par vienu vai otru pakalpojumu Dižozols ir elastīgs - katrs gadījums ir individuāls un atkarīgs gan no meža, gan veicamajiem darbiem, gan saimnieka vēlmēm - ja paredzēta mežistrāde, tad iespējams saņemsiet pat avansa maksājumu par potenciāli pārdoto koksni. Arī par kopšanas darbiem ne vienmēr ir jāmaksā tagad un tūlīt - cik cilvēku un mežu, tik dažādas ir iespējas un risinājumi. «Mēs nozarē ejam inovatīvu ceļu un meklējam risinājumus visdažādākajos veidos, ieskaitot mežu apsaimniekošanas darbu plānošanu, datubāzes uzturēšanu par koksnes cenām tirgū, mežu procesu automatizāciju un daudz citu mūsdienīgu veidu, lai Latvijas mežsaimniecības nozare kvalitatīvi un dinamiski attīstītos. Dižozols strādā tā, lai meža īpašnieks būtu apmierināts ar saņemto pakalpojumu - uzņemamies visas rūpes, nodrošinām augsta līmeņa servisu un finansiālu izdevīgumu.»

Padomā par savu mežu, varbūt tam vajadzīgs draugs - Dižozols.