Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Zemkopji novērtē Baltic Agro klātbūtni

© publicitātes

Attīstot jebkuru no lauksaimniecības nozarēm, viens no lielākajiem palīgiem ir kompānija Baltic Agro, kas lauksaimniekiem piedāvā visu nepieciešamo, no minerālmēsliem un augu aizsardzības līdzekļiem visdažādākajām kultūrām, līdz specializētajai lopbarībai, ietinamajām plēvēm un citām nepieciešamajām lietām.Saruna ar Baltic Agro Valmieras noliktavas vadītāju Robertu Oju (R.O.). un tirdzniecības vadītāju Bruno Jansonu (B.J.).

- Cik sen ir atvērta Baltic Agro Valmieras noliktava, un ko tās klātbūtne dod apkārtnes zemkopjiem?

R.O.: - Baltic Agro pārstāvniecības ir izvietotas visā Latvijā, tostarp Vidzemes pusē Valmierā un Gulbenē, tādējādi sniedzot iespēju zemniekiem ātri un ērti iegādāties visu nepieciešamo, nemērojot garu ceļu. Arī mums ir ērtāk, ja atrodamies tuvu saviem klientiem - varam nodrošināt speciālistu konsultācijas gan Valmieras noliktavā, gan izbraukt uz lauka, novērtēt situāciju, sniegt padomu un piegādāt visu nepieciešamo. Valmieras noliktava ir atvērta kopš 2015. gada 9. novembra, un darbības laikā ir pierādījies, ka esam vajadzīgi - šogad mums ir jau vairāk nekā divi simti pastāvīgo klientu, kas noslēguši sadarbības līgumus.

- Dzirdēts, ka kopumā šogad graudu iekūlums ir labs un kvalitāte augsta. Vai to var attiecināt arī uz Vidzemes puses graudaugu audzētājiem?

Vladislavs Proškins, f64

R.O.: - Laiks lutināja, un graudu ražas tiešām ir labas. Visi lauki ir nokulti. Kvalitāte gan dažbrīd pieklibo, jo sausums ir darījis savu.

- Papildmēslošana caur augu lapām īpaši ieteicama sausā laikā. Vai tās izmantojums pieaug? Vai tas sevi attaisno?

R.O.: - Sezonas sākumā, pēc sējas, augi pamata barības elementus uzņem caur sakņu sistēmu, caur augsni, taču augi ar barības vielām jānodrošina visu to veģetācijas laiku.

Lapu papildmēslojums tiek dots sezonas vidū un beigās. Tas niansēti nodrošina tieši tajā brīdī nepieciešamo. Tie ir gan pamatelementi - slāpeklis, fosfors, kālijs, sērs, gan sekundārie mikroelementi - bors, magnijs, mangāns, cinks.

Katrai kultūrai šī nepieciešamība ir cita un niansēta, taču mūsu reģionālie pārstāvji ir pietiekami zinoši un atsaucīgi, lai sniegtu zemkopjiem labus padomus. Lapu mēslojuma klāsts ir pietiekami plašs, tāpēc piemeklēt vajadzīgo nav sarežģīti. Nekas lieks augiem netiek dots - tikai tieši tik, cik nepieciešams, un īstajā brīdī. Novērojumi liecina, ka lapu mēslojums attaisnojas - vislabāk tas redzams tieši graudu kvalitātē.

- Ziemas kviešu un rapša sēja jau praktiski beigusies, bet vēl norit ziemas kviešu sēšana. Ko Baltic Agro iesaka rudens mēslojumam?

R.O.: - Absolūti lielākajā daļā saimniecību, kuras sēj ziemājus, pamatmēslojums jau ir iegādāts un augsnē iestrādāts. Papildus caur lapām lielajām kultūrām - miežiem, kviešiem un rapsim - tiks dots bors un mikroelementi, lai augi veiksmīgi pārziemotu. Pārziemošanas spējai pamatā ir spēcīga un veselīga sakņu sistēma.

- Vai pastāv iespēja minerālmēslus un augu aizsardzības līdzekļus nopirkt tagad par zemāku cenu, bet saņemt tos pavasarī, jo ne visiem zemniekiem ir iespēja tos uzglabāt?

R.O.: - Jā, tāda iespēja pastāv. Tas zemniekiem ir izdevīgi, jo nav jādomā, kur tos uzglabāt - Baltic Agro piegādes veiks pēc pieprasījuma, tad, kad minerālmēsli un augu aizsardzības līdzekļi būs vajadzīgi.

Valmieras noliktavā ir plašas telpas, kas atbilst produktu ziemošanas nosacījumiem. Piebildīšu, ka augu aizsardzības līdzekļu uzglabāšanai svarīga ir temperatūra, tāpēc, tuvojoties salam, tos pārvietojam uz apsildāmām noliktavu telpām. Mēs ļoti rūpīgi attiecamies pret piedāvāto produktu kvalitāti, jo no tās atkarīgi arī mūsu klientu darba rezultāti.

- Arvien vairāk zemkopji pievēršas netradicionālām kultūrām - zirņiem, pupām, griķiem. Kādas ir to audzēšanas specifiskās puses? Vai iespējams saņemt speciālistu konsultācijas, iegādāties sēklas materiālu?

R.O.: - Sēklas materiālu un mēslojumu šīm kultūrām nodrošinām. Konsultācijas par audzēšanas niansēm gan labāk saņemt reģionālajos konsultāciju centros, audzētāju asociācijās. Ziemas periodā notiek apmācības un dalīšanās pieredzē. Aicinām visas šīs iespējas intensīvi izmantot.

- Piena lopkopība Vidzemē ir labi attīstīta. Vai Baltic Agro var ko piedāvāt arī šai nozarei?

Vladislavs Proškins, f64

B.J.: - Jau dažus gadus Baltic Agro īpašumā ir arī lopbarības ražotne Saldus servisa centrā, kurā sagatavojam augsta līmeņa lopbarību, tostarp gaļas un piena lopiem, cūkām, putniem un pat eksotiskiem dzīvniekiem. Līdz ar to, ka Vidzemē ir attīstīta piena lopkopība, lielākais pieprasījums ir tieši pēc piena govju barības. Katra saimniecība var izvēlēties gan no standartizētā piedāvājuma, gan vadoties no sasniedzamajiem mērķiem, speciāli izstrādātu produktu, kas palīdzēs palielināt iegūtā piena apjomu. Zināmā mērā jaunums Latvijā ir robotizētā piena lopkopība, kas prasa arī īpašu barību. Saldus servisa centrā zinošu speciālistu vadībā ir izstrādāta recepte arī robotizētajai piena lopkopībai, jo šādu saimniecību skaits pakāpeniski pieaug, tostarp arī Vidzemes pusē.

Piena lopkopībā nozīmīga loma ir arī zaļbarības sagatavošanai. No savas puses mēs varam piedāvāt gan sēklu zālāju platībām, gan mēslojumu un augu aizsardzības līdzekļus, lai zālāji augtu lekni. Noliktavās ir arī zaļbarības sagatavošanai nepieciešamās ruļļu ietinamās plēves.

- Vai visu no piedāvājuma klāsta klients var pasūtīt internetā, pa telefonu vai ierodoties noliktavā?

R.O.: - Ar klientiem slēdzam sadarbības līgumus. Katrai saimniecībai ir piesaistīts kāds no Baltic Agro reģionālajiem menedžeriem, kurš ļoti labi pārzina katru saimniecību. Ar šiem speciālistiem, kas lielākoties ir agronomi, saziņa notiek gan klātienē, gan telefoniski, vienojoties gan par nepieciešamo sortimentu un piegādes laiku. Baltic Agro veic bezmaksas piegādes klienta norādītajā laikā un vietā.