Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vidzemes slimnīca pilnveides ceļā

© publicitātes

Vidzemes slimnīcas galvenās vērtības ir: apmierināts pacients, augsti kvalificēts personāls un droša vide. Veicot nozīmīgas investīcijas personāla profesionālajā izaugsmē un motivācijas pasākumos, infrastruktūrā un jaunās tehnoloģijās, izstrādājot un ieviešot kvalitātes standartus, slimnīca virzās uz mērķi. Intervija ar Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētāju Uģi Muskovu.

- Vidzemes slimnīcā aizvadītajā gadā ir pieaudzis apkalpoto pacientu skaits - kā jūs to vērtējat?

- Šos datus uztveru divējādi - no vienas puses, ir labi, ka cilvēki mums uzticas un izvēlas ārstēties gan stacionārā, gan dienas stacionārā, gan ambulatori. Aptaujas dati parāda, ka 88% pacientu mūsu slimnīcu ieteiktu saviem draugiem un tuviniekiem. Vienlaikus šī tendence liecina, ka citviet veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība samazinās - lai saņemtu atsevišķu speciālistu palīdzību, cilvēkiem ir jāmēro garāks ceļš. Ņemot vērā šo tendenci, mums pieaug apkalpoto pacientu skaits diennaktī Uzņemšanas nodaļā, kas savukārt rada zināmas neērtības gan pacientiem, gan personālam.

Tomēr uzskatu, ka veselības aprūpe nākotnē ir jākoncentrē tur, kur ir atbilstošas iespējas sniegt daudzveidīgus un augsta līmeņa pakalpojumus. Nebūtu lietderīgi likt ļoti pieprasīto ambulatoro specialitāšu ārstiem braukt uz attālām vietām, jo ārsta laiks, it īpaši tagad, kad mediķu ļoti trūkst, ir milzīga vērtība - to laiku, ko ārsts pavada ceļā, var izmantot pacientu pieņemšanai. Manuprāt, ir jādomā, kā pacientiem atvieglot nokļūšanu pie ārsta lielajos veselības aprūpes centros. Šeit runāju par speciālistiem, nevis ģimenes ārstiem, kuriem ir jābūt pieejamiem un sasniedzamiem pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai.

- Pirms dažām nedēļām tika atvērta Vidzemes slimnīcas pārbūvētā Rehabilitācijas nodaļa. Vai ir izdevies radīt to tādu, kā plānojāt?

- Rehabilitācijas nodaļas pārbūve un paplašināšana ir viens no soļiem kopējā slimnīcas pārbūves projektā. Līdz šim jau esam pārbūvējuši Bērnu slimību nodaļu un Terapijas nodaļu, kā arī pārbūves noslēgumam tuvojas laboratorija, Asins sagatavošanas nodaļa un Hronisko pacientu aprūpes nodaļa. Tā kā visu nodaļu pārbūve noris, pielāgojot jau esošās telpas, arī Rehabilitācijas nodaļas pārbūve bija izaicinājums. Bet, konsultējoties arī ar nodaļas darbiniekiem, esam sasnieguši vērā ņemamu rezultātu. To nodaļas atklāšanas pasākumā atzina arī mūsu viesi. Protams, mums ir idejas, kā vēl paplašināt un attīstīt rehabilitācijas jomu, tāpēc turpināsim pie tā strādāt, cerot, ka arī pacienti to novērtēs.

- Uz kādiem pacientiem vērsti Rehabilitācijas nodaļas pakalpojumi?

- Pēdējos gados valsts līmenī medicīniskās rehabilitācijas jomai ir pievērsta lielāka uzmanība - arī nauda ir piešķirta mazliet vairāk, taču ar to pilnībā nepietiek, lai apmierinātu visas pacientu vajadzības. Augstākā līmeņa rehabilitācijas centros ārstējas pacienti ar sarežģītākajām saslimšanām. Tomēr arī mums ir augsti kvalificēti speciālisti - fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsti, fizioterapeiti, audiologopēdi, ergoterapeiti un citi medicīniskās rehabilitācijas speciālisti, kā arī tagad mūsdienīgas, ērtas un drošas telpas, lai palīdzētu pacientiem atlabt pēc smagām saslimšanām vai operācijām. Piedāvājam ambulatoro un dienas stacionāra pakalpojumus, kā arī stacionāro rehabilitāciju, kur pamatā rehabilitējas pacienti pēc insulta, endoprotezēšanas operācijām un dažādām traumām. Augstā kvalitātes līmenī ir arī bērnu fizioterapija, ūdens procedūras un fizikālā terapija.

Papildus svarīgi nodrošināt insulta pacientu ārstēšanu, lai tā būtu pēctecīga - lai cilvēkiem pašiem nebūtu jāmeklē rehabilitācijas iespējas, bet to varētu darīt slimnīcā, kurā jau sniegta neatliekamā palīdzība. Tāpat svarīgi, lai rehabilitāciju apmaksātu valsts.

Atzinīgi vērtējam faktu, ka ir pagarināts rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanas laiks, un īpaši smagos gadījumos rehabilitācija varēs noritēt pat mēnesi. Priecājamies, ka ar jauno nodaļas infrastruktūru un piešķirto papildu finansējumu varēsim palīdzēt vairāk pacientiem saņemt rehabilitācijas pakalpojumus.

- Vai valsts finansējums paredzēts arī preventīvai rehabilitācijai, piemēram, muguras sāpju gadījumos?

- Jā, valsts finansējums ir paredzēts arī rehabilitācijai pie muguras sāpēm, kad palīdzību sniedz tādi funkcionālie speciālisti kā fizioterapeits, ergoterapeits, audiologopēds. Papildus slimnīca piedāvā arī speciālas maksas programmas muguras sāpju un sirds un asinsvadu slimību diagnostikai un ārstēšanai. Šo programmu ietvaros pacients divu dienu laikā saņem visus nepieciešamos izmeklējumus, rekomendācijas, ārstēšanas un, ja nepieciešams, arī rehabilitācijas plānu. Piedāvājam arī grūtnieču vingrošanu, priekšlaicīgi dzimušo bērniņu dinamiskās novērošanas programmu, svara samazināšanas programmu, pēcstresa un citas rehabilitācijas programmas.

Tomēr cilvēki biežāk izvēlas atsevišķas procedūras, nevis kompleksu pieeju problēmas risināšanai. Bet arī šajā gadījumā, pirms uzsākt kādu rehabilitācijas veidu, pacienta veselības stāvokli izvērtē ārsts un nozīmē piemērotākās procedūras un manipulācijas, lai mērķis tiktu sasniegts pēc iespējas ātrāk.

Ikviens cilvēks pie mums var izvēlēties piemērotāko pakalpojumu, jo nodaļa piedāvā plašu rehabilitācijas klāstu, sākot no fizioterapijas un masāžas, līdz ūdens procedūrām un fizikālās terapijas procedūrām.

- Vai slimnīcā būvdarbi turpināsies?

- Šomēnes sācies nākamais slimnīcas pārbūves posms, kura ietvaros iegūsim mūsdienīgu ambulatoro un endoskopiju nodaļu. Tās būs vizuāli pievilcīgākas un labāk aprīkotas telpas. Apmeklētājiem būs vieglāk atrast nepieciešamo kabinetu un īstajā brīdī doties iekšā, jo par to ziņos kārtas numuriņš pie durvīm. Plašākas telpas būs arī endoskopijas izmeklējumiem. Nākotnē plānojam attīstīt ķīmijterapijas pakalpojumu onkoloģiskajiem pacientiem. Savukārt nākamajā gadā uzsāksim Neiroloģijas nodaļas un insulta vienības remontdarbus, kas būs pēdējā no nepārbūvētajām nodaļām.

- Ar telpām un aprīkojumu Rehabilitācijas centrā nepietiek - vajadzīgs personāls. Vai ir izdevies nokomplektēt komandu?

- Jā, mums ir zinošs un strādāt gribošs personāls. Mums ir labas rehabilitācijas tradīcijas un kvalificētu speciālistu komanda - fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsti, fizioterapeiti, ergoterapeiti, audiologopēdi. Mazliet grūtāk veicas ar psihologa un uztura speciālista piesaisti, bet mēs pie šā jautājuma strādājam, lai varētu paplašināt rehabilitācijas iespējas. Piebildīšu, ka rehabilitācijas jomā cilvēkiem ir izvēle, jo šo nozari attīsta arī citas medicīnas iestādes, tāpēc priecājamies, ka ārsti un fizioterapeiti izvēlas strādāt Vidzemes slimnīcā.

- Vai slimnīcā pietiek ārstu un medicīniskā personāla?

- Protams, tāpat kā citās Latvijas slimnīcās, arī mums trūkst ārstu un māsu. Lai pilnībā nodrošinātu visas vajadzības un personālam nebūtu jāstrādā virsstundas, būtu nepieciešami vēl aptuveni 20 ārstu, kā arī līdzīgs skaits māsu. Lai attīstītu ķirurģijas un traumatoloģijas jomu, kurā mums ir augsti kvalificēti speciālisti un mūsdienīgi aprīkotas operāciju zāles, vajadzīgi arī anesteziologi un anestēzijas māsas.

Lai veiktu personāla paaudžu nomaiņu, nepieciešami ārsti un māsas arī citās specialitātēs. Ambulatorajā sektorā nepieciešams piesaistīt neirologu, ausu, kakla un deguna ārstu, dermatologu un citus speciālistus.

Situācija ar speciālistiem nav tik kritiska, lai pārtrauktu kāda pakalpojuma sniegšanu. Pērn mūsu slimnīcai ir izdevies piesaistīt vairākus jaunos speciālistus: endokrinologu, podologu, ķirurgu, traumatologu ortopēdu, arī vairākas māsas un māsu palīgus.

- Zināms, ka Vidzemes slimnīca sadarbībā ar pašvaldību aktīvi strādā, lai piesaistītu slimnīcai jaunos ārstus. Kādi ir panākumi?

- Jā, mēs daudz darām, lai ārsti pēc augstskolas beigšanas nāktu strādāt uz Valmieru. Ciešākai sadarbībai esam noslēguši līgumu ar P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcu. Šogad, pirmo reizi slimnīcas vēsturē, pie mums ierodas studenti, topošie ārsti, lai uzsāktu klīnisko apmācību intensīvajā terapijā un ķirurģijā. Tāpat mums ir noslēgti līgumi ar 28 rezidentiem, lai saglabātu un atjauninātu ārstu komandu, jo daudziem no esošajiem ārstiem tuvojas pensijas laiks. Piebildīšu, ka sadarbība ar pašvaldību norit vairākos virzienos, tostarp stipendiju izmaksa maksas rezidentiem, savukārt slimnīca apmaksā studijas tiem jaunajiem ārstiem, kuri netiek valsts finansētā rezidentūrā. Protams, pēc studiju beigšanas šie ārsti turpinās darbu Vidzemes slimnīcā, sniedzot savu ieguldījumu tās darbībā un attīstībā. Jaunie ārsti, gan izejot praksi, gan studējot rezidentūrā, slimnīcā saredz labas iespējas savai izaugsmei.

Noslēgumā aicinu iepazīties ar Vidzemes slimnīcas piedāvātajiem pakalpojumiem mūsu mājaslapā www.vidzemesslimnica.lv un izmantot iespēju saņemt kvalitatīvus un drošus izmeklējumus un ārstēšanu tepat Vidzemē!