Jūrmalnieki Zatleram iesniedz prasību pret NĪN aprēķināšanas kārtību

Šodien Valsts prezidenta kancelejā iesniegtas 1585 jūrmalnieku parakstītas prasības par nepieciešamajām izmaiņām īpašumu kadastrālās vērtības aprēķināšanas kārtībā un nekustamā īpašuma nodoklī (NĪN).

Jūrmalnieki uzskata, ka pašreiz noteiktais NĪN rada Latvijas iedzīvotāju diskrimināciju pēc dzīvesvietas un ģeogrāfisko segregāciju, aģentūru LETA informēja Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Auniņa.

Prasība adresēta ne tikai Valsts prezidentam Valdim Zatleram, bet arī Saeimai, tās Prezidijam un deputātiem, kā arī Ministru prezidentam un finanšu ministram.

Jūrmalnieku prasībā teikts, ka "šobrīd noteiktais NĪN apmērs, kas balstās uz nepareizi noteiktām nodokļu likmēm un nepamatoti aprēķinātām īpašumu kadastrālajām vērtībām, ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi. Savukārt paredzamais NĪN apmērs 2011.gadam noteikts pretrunā vispārējiem tiesību principiem, tāpēc NĪN par standarta mājokli atsevišķās Latvijas pilsētās var sasniegt un pat pārsniegt pusi no personas vidējiem gada ienākumiem. Saskaņā ar tiesiskās paļāvības principu katram indivīdam ir jābūt pārliecībai, ka tas varēs izpildīt valsts prasības, tostarp veikt NĪN maksājumus par savu mājokli, ja viņa legālie ienākumi ir vismaz minimālās mēnešalgas apmērā".

Jūrmalnieki prasa izsludināt moratoriju NĪN paaugstināšanai līdz brīdim, kad NĪN regulējošie normatīvie akti tiks pārstrādāti atbilstoši Satversmei un vispārējo tiesību principiem un tiks veikts kadastrālo vērtību bāzes pārrēķins.

Viņi aicina radikāli pārskatīt NĪN likmi, vadoties pēc mājsaimniecību ienākumiem attiecīgajās administratīvajās teritorijās un to infrastruktūras apsaimniekošanas izdevumiem.

Vēstulē mudināts pārskatīt kadastrālo vērtību aprēķināšanas kārtību, vadoties no pašreiz spēkā esošajā Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā noteiktajām vērtēšanas metodēm - darījumu salīdzināšanas, ienākumu kapitalizācijas un izmaksu metodēm. Pašreizējā apbūves zemes kadastrālā vērtēšana Valsts zemes dienestā balstās uz noteiktā laikposmā veikto atsavināšanas darījumu cenām, kas, pateicoties izkropļotajai kreditēšanas politikai, radīja Latvijā nepamatotu nekustamo īpašumu cenu un attiecīgi arī kadastrālās vērtības palielinājumu. NĪN noteikšanai jālieto ienākumu kapitalizācijas metode, ņemot vērā iespējamos nomas vai īres ienākumus. Savukārt ēkām piemērotākā ir izmaksu metode, uzskata Jūrmalas iedzīvotāji.

Vēstules autori aicina, nosakot NĪN apmēru, ņemt vērā vidējo algas un NĪN attiecības samēru Latvijā un citās Eiropas Savienības valstīs.

Tāpat viņi rosina noteikt, ka NĪN ieņēmumi netiek ņemti vērā, nosakot pašvaldību ieņēmumu prognozi, kuru izmanto, aprēķinot pašvaldību iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā un izmaksas no tā.

Līdzīgu prasību 2.augustā valsts un valdības vadītājiem iesniedza arī Jūrmalas pilsētas dome un Jūrmalas un Rīgas nevalstiskās organizācijas. To atbalstījusi arī Latvijas Pašvaldību savienība.

Jūrmalas pilsētas dome norāda, ka pašvaldības nekustamā īpašuma nodokļa parādu pieaugums rāda, ka valsts ar esošo nodokļu politiku nevis iegūs, bet zaudēs.

Līdz pagājušā gada 1.jūlijam NĪN parādu kopējā summa bija 942 025 lati, bet līdz šā gada 1.jūlijam parādi pieauguši par 57%, sasniedzot vairāk nekā 1,4 miljonus latu.

Latvijā

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” un Ziedoņa muzejs 17. oktobrī Kalnciema kvartālā aicina uz labdarības koncertu “Dzīvoklīša svētki pieaugušiem cilvēkiem”. Visi līdzekļi tiks izlietoti Ziedoņa vasarnīcas niedru jumta nomaiņai.

Svarīgākais