Foto, kas pārsteidz! Šādi mākoņi Latvijā, iespējams, redzēti pirmo reizi

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Sinoptiķis Toms Bricis, kurš sociālajos tīklos aktīvi informē par dažādām dabas norisēm Latvijā, publicējis aculiecinieku uzņemtus kadrus, kuros redzams, cik retas formas mākoņi novēroti Liepājas pusē.

"Šādi mākoņi nav bieža parādība ne tikai Latvijā. Tādi veidojas gana reti, lai būtu sarežģīti noteikt to piederību kādai mākoņu kategorijai vai izdalīt kā atsevišķu mākoņu veidu," komentējot publicētos attēlus norāda T.Bricis.

"Konsultējos gan ar mūsu pašu Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru, gan kolēģiem no organizācijas "Climate without borders" ārzemēs. Ticamākā versija, ka tie ir cirrocumulus undulatus jeb viļņveida spalvu gubu mākoņi, tomēr ar attēlu vien nepietiek, lai pilnīgi droši to pateiktu. Iemesli, kādēļ tādi veidojas ir vairāki, no kuriem divi ticamākie ir piekrastes kontrastaino apstākļu dēļ, kur gan reljefa, gan temperatūras, mitruma un vēja atšķirību dēļ var rasties neparastas mākoņu formas. Otra ticama versija, ka tas ir gravitācijas viļņu veidojums. Atmosfēra ir viens varens fizikālo spēku haoss un tajā laiku pa laikam veidojas, šajā gadījumā, mākoņu formas, kas ir retas, jo apstākļi, kas tās veido, atkārtojas pārāk reti, lai šos veidojumus novērotu pietiekami bieži, aprakstītu rašanās iemeslus un procesus un iekļautu regulārajā klasifikācijā. Jo arī ar mums ierastājām mākoņu formām ir kopīgas iezīmes, bet vienādu mākoņu nav."

Šī nav pirmā reize, kad Liepājas pusē novēroti neparasta veida mākoņi. Piemēram, 13.jūnijā tur debesīs bijuši redzami tesmeņveida mākoņi.

Tesmeņveidīgie mākoņi jeb maisveida mākoņi ir mākoņi ar nokareniem puslodes formas izspiedumiem to apakšdaļā. Šie izspiedumi tiecas uz leju līdzīgi tesmeņiem vai nokarenām kabatām. Šādi mākoņi retumis novērojami negaisa mākoņu aizmugurē vasaras periodā.