Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Dzintaru koncertzāle kļūs plašāka

VIZĪTKARTE. Dzintaru koncertzāle ir Jūrmalas vizītkarte un vienīgā koncertzāle, kas iekļauta Latvijas kultūras kanonā. Jūrmalas pašvaldība ir iecerējusi atjaunot koncertzāles lielo zāli, kas būs vairākās būvniecības kārtās īstenojams projekts. Izsludinātajā metu konkursā par labāko atzīts SIA Vincents izstrādātais projekts © Vizualizācija

Latvijā populāro koncertu un citu pasākumu norises vietu – Dzintaru koncertzāli, precīzāk tās vasaras zāli – plānots atjaunot. Pilna Dzintaru koncertzāles atjaunošana Jūrmalas pilsētai ir prioritārs investīciju objekts. Mazā zāle ir pilnībā restaurēta un apmeklētājus uzņem (arī ziemā) kopš 2015. gada maija. Tagad jāatjauno lielā jeb vasaras zāle.

Jūrmalas pilsētas dome izsludināja arhitektūras metu konkursu par Dzintaru koncertzāles vasaras zāles atjaunošanu, un konkursā otrā godalga tika piešķirta projektam, ko izstrādājis arhitektūras un projektēšanas uzņēmums SIA Vincents. Pirmā godalga netika piešķirta.

Metu konkursam tika iesniegti pieci darbi, kas paredzēja dažādus Dzintaru koncertzāles lielās zāles attīstības scenārijus no vēsturiskās zāles pilnīgas pārbūves līdz modernu risinājumu piedāvājumam, saglabājot vēsturiskās zāles aprises, kā arī tika piedāvāti dažādi Dzintaru koncertzāles lielās zāles teritorijas labiekārtošanas virzieni.

Darbus žūrijas komisija vērtēja pēc trim galvenajiem kritērijiem: saglabāta vasaras koncertzāles kultūrvēsturiskā vērtība un zāles unikālā akustika; piedāvātajiem risinājumiem jābūt praktiski realizējamiem, tajā skaitā koncertzāles apsaimniekošana nedrīkst izmaksāt dārgi; vasaras koncertzāles atjaunošana jāveic, nepārtraucot koncertzāles darbību. Tas ir saprotams, jo Dzintaru koncertzālē koncertu skaits katru gadu palielinās. Konkursa komisija vērtēja arī piedāvāto labiekārtojumu Dzintaru koncertzāles parka teritorijai un ainaviskās vides izveides koncepciju parkam, pastaigu zonai, kā arī kafejnīcām un ērtākām labierīcībām.

Pēc lielās zāles atjaunošanas SIA Vincents piedāvātajā projektā sēdvietu skaits būtu palielināts no 2100 līdz 2900 vietām, kā arī paplašināta un modernizēta skatuve. Lai pagarinātu koncertsezonu ārpus vasaras, zāles abās pusēs plānots izbūvēt atveramas stikla konstrukcijas un ierīkot energoefektīvu apsildi. Tāpat piedāvāts labiekārtojums apkārtējai teritorijai - parkam, pastaigu zonai, kā arī kafejnīcām un ērtākām labierīcībām.

Jūrmalas domē akcentē, ka metu konkurss ir pirmais solis Dzintaru koncertzāles lielās zāles atjaunošanai.

Atbilstoši konkursa nolikumam otrās godalgas ieguvējs, SIA Vincents saņems 7500 eiro, savukārt trim konkursa dalībniekiem, kuri izpildījuši visas darbu iesniegšanas un kvalifikācijas prasības - SIA MARK arhitekti, pilnsabiedrība ZGT, SIA DUAL arhitekti -, piešķirs 4000 eiro. Konkursa komisijā bija Jūrmalas pilsētas domes un SIA Dzintaru koncertzāle vadības pārstāvji, arhitekti un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, biedrības Latvijas arhitektu savienība pārstāvji.