Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugavpils slimnīca drīzumā atsāks plānveida operācijas

© Publicitātes foto

Situācija Daugavpils slimnīcā ir stabilizējusies, taču problēmu ar ārstniecības speciālistu nodrošinājumu vēl neesam atrisinājuši, Neatkarīgajai sacīja Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Grigorijs Semjonovs. Tomēr jau tuvākajā laikā slimnīca plāno paziņot par apturēto plānveida operāciju atsākšanu.

Augusta sākumā Daugavpils slimnīca paziņoja par plānveida operāciju pārtraukšanu līdz septembrim, jo bija izveidojusies kritiska situācija ar speciālistiem, konkrēti anesteziologiem un reanimatologiem, bez kuriem operāciju veikšana nav iedomājama. Divi anesteziologi saslima, bet viens bija devies plānotā atvaļinājumā, līdz ar to slimnīcai radās grūtības veikt plānveida operācijas. Operāciju veikšana neatliekamos un akūtos gadījumos, kā arī primāri diagnosticēto onkoloģisko slimību gadījumos netika pārtraukta. Tagad situācija ir stabilizējusies, jo, kā stāsta G. Semjonovs, darbam slimnīcā piesaistījuši jaunos ārstus - pēdējo kursu rezidentus un vēl divus kolēģus no lokālajām slimnīcām. «Šie anesteziologi kādreiz bija strādājuši Daugavpils slimnīcā, bet dažādu apstākļu dēļ - arī tāpēc, ka tobrīd viņiem nebija darba slimnīcā, - bija aizgājuši strādāt uz Ludzu, Preiļiem, tagad uz dežūrām esam viņus piesaistījuši darbam mūsu slimnīcā,» saka G. Semjonovs. Tomēr arī šis risinājums ir tikai situācijas stabilizācijai, atrisinot speciālistu trūkumu nakts, svētku un brīvdienu dežūrās. Joprojām ir problēma ar pilnvērtīgu darba organizāciju dienas laikā, pie kā slimnīcas vadība intensīvi strādā. «Varam teikt, ka problēma tagad ir atrisināta īslaicīgi, strādājam pie tā, lai piesaistītu pēdējo gadu rezidentus,» saka G. Semjonovs. «Mūsu slimnīcai ir potenciāls, mums ir kvotas, mums ir finansējums un ir pieprasījums no visa reģiona uz plānveida un arī neatliekamajām operācijām.» Lai nodrošinātu normālu slimnīcas darbību, bez mediķu pārslodzes kā dienā, tā naktī gan plānveida, gan neatliekamiem pacientiem, slimnīcai ir nepieciešami seši anesteziologi un trīs reanimatologi, liecina slimnīcas vadības aplēses.

Daugavpils reģionālā slimnīca ir lielākā slimnīca reģionā, un tās kritisko situāciju ar mediķu resursiem var attiecināt praktiski uz visām Latvijas slimnīcām. Anesteziologi nav vienīgie speciālisti, kuru trūkst slimnīcā. «Kopumā mums lielākoties trūkst to speciālistu, kas nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību, neirologu,» atzīst G. Semjonovs. Ja tuvākajā laikā nemainīsies situācija ar neirologiem, apdraudēta varētu būt arī insulta vienības darbība. Pašlaik arī tā turas uz rezidentiem, no kuriem daļa rudenī varētu kļūt par sertificētiem speciālistiem.