Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sausums Rucavas novadā: piena lopkopjiem trūkst zaļbarības liellopu barošanai

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Sausums Rucavas novadā negatīvi ietekmējis piena lopkopjus, kuriem trūkst zaļbarības liellopu barošanai, bet graudkopju un augļkopju situācija nav tik kritiska, komentējot Rucavas novada domes deputātu lēmumu lūgt valdību izsludināt ārkārtējo situāciju Rucavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, sacīja aptaujātie lauksaimnieki.

Liepājas rajona Rucavas pagasta zemnieku saimniecības "Kalnieši" Romārs Timbra aģentūrai LETA teica, ka prasība izsludināt ārkārtas stāvokli nākusi pēc atsevišķu zemnieku saimniecību iniciatīvas, kuras sausuma dēļ nevar izpildīt investīciju projektos uzņemtās saistības. Tā kā projektu īstenošanai piešķirts Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums, šīm saimniecībā draud sankcijas.

"Lielākās problēmas ir tieši piena ražotājiem, kas piebaro lopus ar zaļbarību. Lai arī bija labs pavasaris, kad saimniecībām izdevās ievākt sienu, pēcāk jaunā zāle izdega. Līdz ar to ir problēmas nodrošināt barību šobrīd un nākas izbarot ziemai ievākto," sacīja Timbra.

Viņš piebilda, ka tikmēr graudus un citas lauksaimniecības kultūras sausums ietekmējis mazāk negatīvi, un šo zemnieki situācija nav tik kritiska. Sūdzības gan esot bijušas ķirbju audzētājiem.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis pauda nelielu pārsteigumu par šādu zemnieku saimniecību lūgumu. Vienlaikus viņš atzina, ka problēmas varētu būt šajā vietā, jo nokrišņi šogad bijuši ļoti lokāli - kā kurā vietā.

"Pavasaris bija sausāks, pat karsts, ik pa laikam nokrišņi bija, bet šo gadu nevar ne salīdzināt ar situāciju pagājušajā gadā," viņš rezumēja.

LETA jau vēstīja, ka šonedēļ Rucavas novada domes deputāti ārkārtas domes sēdē nolēma lūgt Ministru kabinetu izsludināt ārkārtējo situāciju Rucavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Domes sēdē izskatīja zemnieku un zemnieku saimniecību "Timbras" un "Lendumi" iesniegumu, kurā norādīts, ka maijā, jūnijā un jūlijā Rucavas novada teritorijā nokrišņu daudzums bijis nepietiekams augu normālai veģetācijai, kā arī attīstības un augšanas nodrošināšanai.