Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils bibliotēku jubileju laiks

MŪSU DARBS veltīts tam, lai sniegtu iespēju ventspilniekiem vispusīgi attīstīties, mācīties un atpūsties- katram bibliotēka var sniegt ko noderīgu, ir pārliecināta Astra Pumpura © Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Pēdējie divi gadi un arī nākamais Ventspils Galvenajai bibliotēkai un arī Pārventas bibliotēkai aizrit jubileju zīmē – pērn ar koncertu tika atzīmēta Pārventas bibliotēkas pastāvēšanas septiņdesmitā gadskārta, bet šogad aprit desmit gadi, kopš tā atrodas jaunajā ēkā. Savukārt Galvenā bibliotēka šogad sāk simtgades svinības – 1919. gada septembrī tika atklāta lasītava, bet 1920. gada martā durvis vēra bibliotēka kā kopums. Vienlaikus tieši šogad, decembrī, apritēs 15 gadi kopš Galvenās bibliotēkas ēkas rekonstrukcijas.

Grāmatas kā neatņemama pilsētas svētku sastāvdaļa

Nu jau vairāk nekā 20 gadus neatņemama pilsētas svētku sastāvdaļa ir Grāmatu svētki, kuros ciemos ierodas gan izdevēji ar savām jaunākajām grāmatām, gan autori un milzīgs skaits interesentu. Šogad Grāmatu svētki norisināsies Tirgus ielā un laukumā pie Galvenās bibliotēkas, kur noritēs gan aktīva grāmatu tirdzniecība, gan atvērta būs Brīvdabas lasītava.

Tradicionāli bibliotēka sumina Ventspils autorus, kuri pēdējā gada laikā izdevuši jaunu grāmatu. Ik gadu ap 10 autoru - tas tiešām ir daudz. Uz svinīgo pasākumu ierodas gan izdevēji, gan rakstnieki un dzejnieki.

Pirms pieciem gadiem sadarbībā ar Rakstnieku un tulkotāju māju uzsākta jauna tradīcija - literārais konkurss radošajiem cilvēkiem. Līdz ar faktu, ka šogad Ventspilī ir atklāta jaunās Mūzikas vidusskolas ēka un koncertzāle Latvija, kā arī to, ka izveidota Mūzikas bibliotēka, šā gada literārā konkursa tēma ir Ventspils skan.

Mūzikas bibliotēka

Ventspils bibliotēkas jaunā struktūrvienība - Mūzikas bibliotēka, kas atrodas vienā ēkā ar tikko atvērto koncertzāli Latvija, un PIKC Ventspils Mūzikas vidusskola piedāvā plašu pakalpojumu klāstu ne tikai mūzikas profesionāļiem un topošajiem mūziķiem, bet ikvienam, kurš mīl mūziku. Šeit ir pieejamas notis, grāmatas, mūzikas ieraksti dažādos formātos: CD, DVD, Blu-Rey, arī šobrīd atkal pieprasītās vinila plates. Visu var ņemt līdzi un klausīties mājās vai izmantot 21. gadsimta tehnoloģijām atbilstoši aprīkoto akustisko telpu bibliotēkā. Piemērotus ierakstus var atrast dažādu žanru un stilu piekritēji, sākot no klasiskās mūzikas līdz hiphopam. Interesenti bez maksas var izmantot dažādas datubāzes, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Digitālās bibliotēkas kolekcijas, abonēto datubāzi Medici.tv un citus resursus, lasīt periodiskos izdevumus. Bibliotēkas apmeklētāji noteikti novērtēs klusuma telpu un mūzikas klausīšanās kapsulas - olas formas krēslus laiski komfortablai mūzikas baudīšanai, kur apmeklētājs var apsēsties un izolēt sevi no apkārt notiekošā, klausīties mūziku ļoti koncentrētā veidā. Rudens pusē bibliotēka aicinās apmeklēt dažādas lekcijas, nodarbības skolēniem, bet sadarbībā ar PIKC Ventspils Mūzikas vidusskola - apmācības jaunajiem dīdžejiem. Viņi varēs darboties ar jaunākās paaudzes Denon dīdžeja kontrolieri un novērtēt tā iespējas. Un vēl viens jauns pakalpojums - mūzikas instrumentu noma, lai pārbaudītu, vai tas ir īstais instruments, lai mācītos to spēlēt.

Pārventas bibliotēkas ēkai 10 gadu

Aizvadītajā gadā Pārventas bibliotēka ar skaistu koncertu atzīmēja pastāvēšanas 70 gadu jubileju, bet šogad atkal ir ievērojams gadu skaitlis - 10 gadi, kopš atklāta Pārventas bibliotēkas jaunā ēka. Arī šo jubileju bibliotēka svinēs ar koncertu - tajā uzstāsies pianists Andrejs Osokins. Ēkas arhitektūra un tehnoloģiskie risinājumi ir atzinīgi novērtēti dažādos konkursos - saņemtas nozīmīgas balvas, kas apliecina ēkas projektētāju un būvnieku augsto kvalitāti. Pārventas bibliotēkas ēka 2009. gadā saņēmusi balvas kā valsts labākais arhitektūras darbs, labākā jaunbūve Latvijā, labākais sabiedriskais interjers Latvijā, kā arī saņēmusi Ventspils arhitektūras balvu Baltā dūna. Savukārt 2011. gadā tā novērtēta kā labākais ārvalstu projekts arhitektūras konkursā Best Office Awards Krievijā. Tajā pašā gadā tā iekļauta starptautiskā arhitektūras konkursa Dedalo Minosse izstādē un katalogā, saņēmusi atzinību par dizaina risinājumu Starptautiskajā arhitektu savienības kongresā Tokijā, kur piešķirts arī atzinības raksts kā videi draudzīgam un sabiedrībai pieejamam objektam. Arī Latvijas pasts novērtējis Pārventas bibliotēkas projektu un izdevis pastmarku sērijā Latvijas mūsdienu arhitektūras pieminekļi.

Taču galvenais bibliotēkā ir saturs. Līdz ar plašu un modernu telpu pieejamību Pārventas bibliotēka ir kļuvusi ne vien par labi apmeklētu bibliotēku, bet par sabiedrisko un kultūras centru, kas kalpo galvenokārt Ventas labā krasta iedzīvotājiem, kā arī aicina pie sevis tuvākus un tālākus viesus. Astra Pumpura atzīst, ka Pārventas bibliotēka īsteno skaitus un sabiedrības attīstībai nozīmīgus projektus, organizē izstādes, koncertus un tematiskus pasākumus bērniem un pieaugušajiem, iesaistās mūžizglītības aktivitātēs un tajā atrodas Digitālā centra filiāle, kā arī Iedzīvotāju informācijas centrs.

Bibliotēka nav tikai grāmatu krātuve

Mūsdienīga bibliotēka vairs nav tikai grāmatu krātuve un lasītava - šobrīd bibliotēkas veic daudz plašākas funkcijas, bet patur prātā galveno - lasīšanas veicināšanu un literatūras popularizēšanu. Galvenā bibliotēka īsteno vairākus projektus, kas pie lasīšanas radina lielus un mazus. Pašiem mazākajiem - trīs un četrus gadus veciem bērniņiem - ir Pūcīšu skola, kurā tie iepazīst bibliotēku, klausās lasījumus, skatās grāmatas un tiekas ar to autoriem. Noslēguma pasākumā skatās leļļu teātri un līdzdarbojas radošajās darbnīcās. Visi Pūcīšu skolas absolventi saņem somu, kas apliecina skolas beigšanu - līdz ar to viņi kļūst par pilnvērtīgiem bibliotēkas lasītājiem.

Ne tikai Pūcīšu skolā, bet arī citām vecuma grupām organizētajos pasākumos tiek veicinātas lasītprasmes, pārvarētas bailes uzstāties, iegūtas jaunas zināšanas un norit pozitīvs pilnveides process. «Katru nedēļu bibliotēkās norit radošās darbnīcas, kurās bērni klausās lasījumus un tad zīmē, krāso, veido plastilīnā vai citādi radoši darbojas,» paskaidro Vija Baško.

Kā jauka tradīcija, kas tapusi sadarbībā ar PIKC Ventspils tehnikums, jāatzīmē Ēdamgrāmatu festivāls. Sākotnēji tas bija domāts, lai raisītu interesi par grāmatu caur kūkām un tortēm, it īpaši jaunajiem pavāriem, lai attīstītu savu radošo garu ar grāmatu tēliem un notikumiem, veidotu prasmi prezentēt izveidoto darbu, bet šobrīd uz pasākumu tiek aicināti arī devītklasnieki - varbūt, ieraugot Ventspils Tehnikuma jauno pavāru radošo veikumu, arī kāds no pamatskolas absolventiem izvēlēsies pavāra profesiju - kūku tapšanas process tiek filmēts un parādīts noslēguma pasākumā.

Ļoti iecienītas ir bibliotēkas organizētās lekcijas jaunajiem vecākiem - viņiem ļauts pašiem izvēlēties lektoru - pieredze liecina, ka populārākā ir Diāna Zande, kuras lekcijas ir plaši apmeklētas un ļoti noderīgas jaunajām ģimenēm.

Visu, ar ko nodarbojas bibliotēka, uzskaitīt nevaram, bet droši varam teikt, ka Ventspils bibliotēkas darbinieki ir sava darba entuziasti, kuri seko līdzi laikam, mācās paši un īsteno sabiedrības izglītošanas procesus visā to daudzveidībā.

Direktore piebilst, ka grāmata savu lomu cilvēku dzīvē nezaudē - līdzās pastāv elektroniskā un fiziskā grāmata, digitalizācija un citas mūsdienu tehnoloģijas, tostarp 3D printeri, 3D pildspalvas, viedtālruņi. Tiek ieguldīts milzīgs darbs, lai katram ventspilniekam būtu iespēja apgūt jaunāko tehnoloģiju pielietojumu viņu dzīvēs - e-pasta rakstīšana, darbs ar viedtālruni, planšetes izmantošana informācijas ieguvei vai pavisam praktiski jautājumi par maksājumu veikšanu internetā, šīs un vēl citās prasmes apgūt palīdz Ventspils bibliotēka.