Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pilsēta aicina ar tradīcijām un netradicionāliem projektiem

TRADICIONĀLI gājienā dodas ne tikai cilvēki, bet arī mašīnas- ar ko šogad ventspilnieki pārsteigs pilsētas viesus, tas tiek paturēts intrigai © Publicitātes foto

Daudzu cilvēku kalendāros jau sen ar sarkanu atzīmēta augusta pirmās nedēļas nogale – tā rezervēta Ventspils svētku apmeklējumam. Arī šogad sarūpēta aizraujoša programma – darbošanās, skatīšanās, brīnīšanās un klausīšanās prieku varēs gūt gluži vai visā pilsētā.

Svētku gājiens, kurā iesaistīta arī ekskluzīva tehnika

Pavisam noteikti uz Ventspili var doties jau ceturtdienas vakarā, lai jaunatklātajā koncertzālē Latvija gūtu neaizmirstamu baudījumu koncertā Mūzika sešām klavierēm. Savukārt piektdienas vakarā koncertzāle aicina uz islandiešu komponista un elektroniskās mūzikas mākslinieka Valgīra Sigurdsona un britu vijolnieka Daniela Pioro audiovizuālo performanci.

Protams, visaktīvākā diena ir sestdiena, kas plkst. 11 sākas ar tradicionālo gājienu pa Lielo prospektu no Katoļu līdz Brīvības ielai. Ik gadu gājiena tematika ir saskaņā ar Ziedu paklāju festivāla moto, kurš šogad ir Ziedu melodija. Arī pilsētas svētku dekorācijas būs saskaņā ar minēto faktu - visapkārt virmos mūzika, gan skaņās, gan bildēs.

Maršrutā būs četras komentētāju vietas, kas gājiena vērotājiem paskaidros vairāk par tā dalībniekiem - informācija tiek savlaicīgi savākta, lai īsi, konkrēti un pietiekami atraktīvi pateiktu galveno par katru gājiena kolektīvu. Tradicionāli gājienā piedalās ap 100 darbinieku kolektīvi, kuros laipni aicināti arī ģimenes locekļi. Bet cilvēki ir tikai daļa no gājiena - otra gājiena sadaļa ir motorizēta. Šogad gaidāms arī vilcieniņš un interesanti noformētas platformas. Ventspils Kultūras centra direktors Māris Valtenbergs vēlas saglabāt pārsteiguma momentu, tāpēc neatklāj, ko šogad svētku gājienā piedāvās ieraudzīt Ventspils brīvostas pārvalde, ostas uzņēmumi un varbūt vēl kāds. Arī par tehniku, kas noslēgs gājienu, precīzas ziņas netiek paustas - zināms vienīgi tas, ka tradīcijas netiks lauztas - būs klātienē apskatāma tehnika, kas ikdienā kalpo pilsētsaimniecības uzturēšanai, bet pārējais ir jautājums, uz ko atbildēs svētku gājiens.

Svētku Mūzikas plenērs

Kā viens no Kultūras centra organizētajiem pilsētas svētku pasākumiem noteikti jāakcentē svētku Mūzikas plenērs, kas sestdien no plkst. 13 līdz pat 17 norisināsies vienā no skaistākajiem pilsētas laukumiem - Lielajā laukumā, kur atrodas gan ekskluzīvā strūklaka Fregate «Valzivs», gan nule kā atklātā Ventspils Mūzikas vidusskola ar koncertzāli Latvija. Mūzikas plenērs - tā ir muzicēšana brīvā dabā, apvienojot skaņas un atmosfēras saspēles nianses. Pirmie ar projektu ZeMe uz skatuves kāps dīdžejs Monsta un koklētāja Laima Jansone. Savā būtībā programma ir izaicinājums, jo tiek apvienota tradicionālās tautas mūzikas atvērtība elektronikas skaņu vibrācijām, ritmiem un senās kultūras vērtības.

Savukārt projekts Saules mūzika ir lietuviešu mūziķa Sauļus Petreiķa koncerts. Sauļus Petreiķis ir multiinstrumentālists, kurš koncertā spēlēs 12 līdz 15 dažādus pūšamos instrumentus. Plašāku skanējumu koncertam sniegs pavadošā grupa ar ģitāru, vijoli, basģitāru, taustiņinstrumentiem un bungām.

Programmas noslēgumā uz danci vieglu un aizraujošu melodiju pavadījumā aicinās Latvijas Universitātes pūtēju orķestris Jāņa Puriņa vadībā.

Ventspilnieki rāda, ko māk

Sestdien pilsētas promenādē uz tā sauktās mazās skatuves laukumā pie policijas ēkas no plkst. 13 līdz 17 muzicēs paši ventspilnieki. No brīvdienām un atvaļinājumiem ir atsaukti visu labāko Ventspils amatiermākslas kolektīvu dalībnieki, lai kopā izspēlētu koncertprogrammu Ventspils mūziķu con spirito svētku sveiciens. Piedalīsies Ventspils saksofonu kvartets, metālpūšamo instrumentu ansamblis Ventspils brass, vokāli instrumentālie ansambļi Windy temper un Audiofrag, kā arī džeza ansamblis Intro un baltkrievu grupa Žuravinka.

Koncerta otrajā daļā muzicēs Ventspils nacionālo kultūras biedrību kolektīvi ar programmu Laimes putns.

Svētdiena - ģimeniskai atpūtai

Nevar noliegt, ka sestdien, kad pasākumu un arī ļaužu būs ļoti daudz, vecākiem, it īpaši ar mazākiem bērniem, ir ļoti rūpīgi jāizvērtē, kurp doties, ko redzēt un kā izklaidēties. Savukārt svētdiena tradicionāli ir daudz klusāka - kā radīta ģimeniskai atpūtai. Tāpēc Kultūras centrs aicina izbaudīt relatīvo klusumu un apmeklēt aizraujošus bezmaksas koncertus bērnu pilsētiņās abos Ventas krastos. Koncertšovs bērniem Fantāziju faktors plkst. 11 norisināsies bērnu pilsētiņā Ventas kreisajā krastā, bet plkst. 15 bērnu parkā Fantāzija upes otrā krastā. Varēs skatīt krāšņus kostīmus, populārus multeņu un pasaku tēlus, klausīties bērniem un pusaudžiem aktuālas dziesmas. Par humorpilnu atmosfēru rūpēsies aktieris Māris Bezmers, bet viņam palīgos būs Jūrmalas teātra aktieri. Galvenie aktieri šajā koncertšovā būs 12 jaunie estrādes solisti no visas Latvijas vecumā no 7 līdz 25 gadiem. Vairākus no viņiem mēs pazīstam no dažādiem TV šoviem. Pilsētas svētku noslēgumā koncertzālē Latvija uz pasaulē lielākajām vertikālajām klavierēm muzicēs neatkārtojamais ukraiņu izcelsmes pianists un t. s. nepārtrauktās klaviermūzikas flagmanis Ļubomirs Meļņiks

Pilnu pilsētas svētku pasākumu programmu skatīt www.ventspils.lv