Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ziedu paklāji nebeidz pārsteigt

ZIEDU PAKLĀJU FESTIVĀLS. Trīs dienas Ventspils pilsētas svētku katru gadu papildina košie ziedu paklāji, kas ar mīlestību un rūpīgu darbu tiek darināti Ostas ielas promenādē © Publicitātes foto

Jau deviņpadsmito gadu Ventspils pilsētas svētki nav iedomājami bez Ziedu paklāju festivāla. Ik gadu žūrijas un skatītāju vērtējumam floristi rada neatkārtojamus darbus, kuru mūžs ilgst vien dažas dienas, bet emociju un krāsu gamma saviļņo skatītājus vēl ilgi pēc tam. Arī šogad dalību Ziedu festivālā apstiprinājušas kopumā 24 komandas, no tām četras būs jauniešu komandas.

Šā gada Ziedu festivālam dots nosaukums Ziedu melodija, tādējādi arī caur ziediem apliecinot lepnumu, ka šovasar atklāta jaunā Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles Latvija ēka.

Krieviju un Baltkrieviju pārstāvēs pa vienai komandai, divas ieradīsies no Igaunijas, septiņas no Lietuvas, bet trīspadsmit komandas aizstāvēs Latvijas floristu godu. Ventspils labiekārtošanas kombināta apzaļumošanas meistare Inga Reinholde atzīst, ka salīdzinājumā šogad komandu nav tik daudz - tas ir saprotami, jo, kā visi procesi pasaulē, arī interese par ziedu festivāliem ir viļņveidīga. Tajā pašā laikā priecē fakts, ka uz Ventspils Ziedu paklāju festivālu ieradīsies komandas no visas Latvijas - no Zemgales, Vidzemes, Latgales un arī Rīgas. Īpaši gaidīta ir arī komanda no Pēterburgas, kas uz Ventspils festivālu ierodas jau desmit gadu - tā ir ģimenes komanda, kas paliek uzticīga Ventspilij. Pirmo reizi uz festivālu ieradīsies divas Igaunijas komandas. Vairāki no iepriekšējo gadu dalībniekiem gan no Latvijas, gan Lietuvas teikuši, ka kādreiz vēlas paši izbaudīt Ventspils pilsētas svētkus visā to daudzveidībā. Domājams, ka jau nākamgad, kad tiks svinēta Ziedu paklāju festivāla divdesmitā jubileja, dalībnieku skaits ievērojami pieaugs.

Konkursa nolikums ir ļoti strikts, un žūrija atlaides nedod - ziedu paklājiem ir jābūt tehniski precīzi izpildītiem, jāatbilst konkursa nolikumam un festivāla tēmai, jo žūrija tieši šiem aspektiem pievērš īpašu uzmanību, savukārt skatītāji savu vērtējumu katram paklājam dod ar akmentiņiem - pie kura paklāja vairāk akmentiņu, tas saņem skatītāju balvu. Inga Reinholde saka paldies Aijai Žagariņai, kas vada Starptautisko ziedu kārtošanas skolu Rīgā un atbalsta Ventspils Ziedu paklāju festivālu. Aija vienmēr reklamē šo festivālu un labprāt piedalās žūrijas darbā. Kopumā žūrijā ir astoņi dalībnieki, tostarp pilsētas galvenā māksliniece Anda Mendriķe, pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone, pilsētas ainavu arhitekte Katrīna Diāna Apfelbauma, Aija Žagariņa, kā arī neatkarīgais žūrijas loceklis, kurš ir bijis Ventspils lielās balvas ieguvējs, jo šis cilvēks spēj uz ziedu paklāju paskatīties ar vienkāršā apmeklētāja acīm, nedomājot par kompozīcijas atbilstību tēmai un tehniskām niansēm. Ik gadu žūrijai tiek piesaistīts arī kāds Latvijā labi atpazīstams florists - šogad tā būs Indra Jaundāldere no Lielvārdes, kura ir vairāku starptautisku balvu ieguvēja. Daudzus gadus žūrijā tika iekļauts Ivans Bergs no Itālijas, bet šogad viņu aizvietos starptautiskos konkursos godalgotā Sigita Kaminska no Lietuvas. Savukārt Didzis Ošenieks - Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks - tradicionāli pildīs žūrijas priekšsēdētāja pienākumus. Komandas darbu sāks jau piektdien no rīta, bet sestdien plkst. 9.00 ziedu paklājus vērtēs žūrija, plkst. 11.00 ziedu paklājus vērtēs skatītāji.