Izdodas panākt Braku meža mikrolieguma izveidi

© Rūta Kalmuka/F64 Photo Agency

“Process, lai pierādītu, ka Braku mežs ir bioloģiski vērtīgs, bija garš un sarežģīts, nonākot pat līdz tiesu darbiem ar Valsts meža dienestu (VMD). Beidzot mums tomēr izdevies panākt, ka Braku mežam vairāk kā 5ha platībā ir uzlikts mikrolieguma statuss un tas ir pasargāts no iznīcības”, informē Edgars Tavars, Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētājs.

LZP iesaiste īpaši aizsargājamās dabas teritorijas izveidē atklāja nozīmīgas sistēmiskas kļūdas un problēmas VMD struktūrā attiecībā pret dabas aizsardzības prasību ievērošanu. Par to šobrīd pret VMD rit tiesvedības process. “Šobrīd, kad Braku mežā mikroliegums ir izveidots, partijas iekšienē vērtēsim par vai pret tiesvedības turpināšanu. LZP mērķis ir Latvijas dabas aizsardzības sistēmas sakārtošana, tāpēc apsvērsim arī citas alternatīvas kā to sasniegt”, norāda E. Tavars.

LZP pateicas visiem aktīvajiem sabiedrības un zaļo nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kā arī aktīvajiem Ērgļu novada iedzīvotājiem un domes opozīcijas pārstāvjiem, kuri aktualizēja jautājumu par Braku meža aizsardzību un atbalstīja LZP cīņā par tā saudzēšanu!

Jau iepriekš E.Tavars bija informējis, ka: “Kad pērnā gada nogalē uzplaiksnīja rezonanse par Braku meža plānoto izciršanu un mūsu rīcībā nonāca fakti, ka var iet bojā nozīmīgas dabas vērtības, izmēģinājām visu, kas bija LZP spēkos. Vērsāmies pie Ērgļu novada domes pašvaldības, aicinot neizsolīt Braku mežu. Kad izsole tomēr notika, sniedzām pieteikumu VMD par mikrolieguma izveidi meža vērtīgākajā daļā, kur atrodas veci vai dabiski boreāli meži. Pēc pieteikuma noraidīšanas to atkārtoti apstrīdējām. Lai palīdzētu risināt VMD uzsvērtās finansiālās problēmas, kas viņiem liedzot skatīt dabas jautājumus, no LZP rindām Saeimā ievēlētā deputāte Anda Čakša 2019. gada budžetam iesniedza priekšlikumu par līdzekļu piešķiršanu mikroliegumu pieteikumu vērtēšanai. Priekšlikumu Saeimas koalīcija noraidīja bez izskatīšanas, tādēļ vērsāmies tiesā, lai panāktu dabai labvēlīgu lēmumu”.

Lai izvairītos no situācijas, ka laika periodā, kamēr rit tiesvedība Braku potenciālā mikrolieguma teritorija tiek iznīcināta, LZP nolīga sertificētus dabas ekspertus, kuri Braku mežu mikrolieguma teritorijā veica sastopamo dabas vērtību inventarizāciju un sniedza atzinumu.

Latvijā

Latvijā katru gadu rudenī – 1. oktobrī - tiek pārskatīts pensiju apmērs, veicot pensiju indeksāciju. To nosaka likums “Par valsts pensijām”. Pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju aizsardzību pret pirktspējas krišanos un panākt to vērtības nezaudēšanu, ziņo Labklājības ministrija.

Svarīgākais