Vētra Daugavpils novadā neglābjami noposta dzīvojamo māju Kalupē

Vakardienas spēcīgās vēja brāzmas Daugavpils novadā neglābjami nopostījušas kādu divdzīvokļu dzīvojamo māju Kalupes pagastā un kilometriem izgāzušas elektropārvades līnijas Višķu pagastā, aģentūru LETA informēja Daugavpils novada domes izpilddirektors Aleksandrs Aizbalts.

Divdzīvokļu dzīvojamajai māji Kalupes pagastā uzgāzušās divas lielas tās tuvumā augušās liepas, kā rezultātā mājai nodarīti tik stipri bojājumi, ka tā vairs nav atjaunojama. Jumts norauts arī kādai mājai Līksnas novadā, kur dzīvojusi kāda trūcīgā ģimene.

Kalupes pagastā, izgāžot un nolaužot kokus, viesuļvētra izpostījusi arī parku un nodarījusi nopietnus postījumus pagasta kapsētās, kur krītošie koki nogāzuši un sabojājuši desmitiem kapu pieminekļu, kā arī sabojājuši kapsētu žogus. Aptuveni vienu trešo daļu skārda jumta spēcīgajās vēja brāzmās zaudējusi arī Kalupes baznīca.

Aptuveni 100 seno ošu un ozolu izgāzts arī Vaboles pagasta parkā. Savukārt Višķu pagastā kilometru garumā sagāztas elektropārvades līnijas.

Naujenes pagasta Vecstropu ciemā nolauzti daudzi koki, bet Kraujas ciemā 60 dzīvokļu dzīvojamajai mājai bēniņos iegruvis ķieģeļu mūrējums un norauta aptuveni ceturtā daļa jumta. Šai paneļu mājai savulaik tecējis jumts. Lai to novērstu, mājai nolemts uzlikt slīpo jumtu. Šim nolūkam mājas galos nācies uzstādīt papildus ķieģeļu mūrējumu. Spēcīgās vēja brāzmas šo mūrējumu novirzījušas par aptuveni 30 centimetriem.

Daugavpils novadā nopostītas arī lielas meža platības un bez jumtiem palikušas daudzas jaunbūves. Sagāztie koki uz vairākām stundām bija nosprostojuši kustību arī uz Daugavpils apvedceļa, kur, lai ātrāk tiktu uz priekšu, kravas automašīnu šoferi ar trosēm centās pavilkt malā uz ceļa braucamās daļas sakritušos kokus.

Pateicoties laimīgai apstākļu sakritībai, cilvēki šajā dabas stihijā nav cietuši. Pašvaldības brīvais dzīvojamais fonds esot pietiekami liels un neviens no bez pajumtes palikušajiem uz ielas nepalikšot.

Patlaban vētras seku novēršanā novadā un pagastos ir iesaistīti visi iespējamie cilvēki un tehnika. Vētras sekas tiek dokumentētas video.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais