Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

NEATKARĪGĀ LIMBAŽOS. Atpūtniekiem un makšķerniekiem

UMURGAS dīķis ilgus gadus bija izmantojams tikai makšķerēšanai, taču tagad labiekārtotā pludmale saaicina arī attālākus Umurgas kaimiņus © F64 Photo Agency

Limbažu novadā ir daudz ezeru, kas bagāti ar zivīm – aģentūras Alda pārziņā ir Lielezers, Dūņezers, Augstrozes ezers un Umurgas dīķis.

No šīs vasaras atpūtniekiem līdztekus populārajai Lielezera Zilā karoga pludmalei pieejama arī pludmale pie Umurgas dīķa. Aģentūrai Alda nākamie darbības soļi saistās ar Dūņezera un Augstrozes Lielezeru infrastruktūras sakārtošanu. Kā vienu no svarīgākajiem pēdējā gadā paveiktajiem darbiem aģentūras vadītājs Jānis Remess atzīmē pilsētas teritorijā esošā Mazezera tīrīšanu un krastu sakārtošanu, kas ir sākums turpmākai labiekārtošanas programmai, kas iecerēta kontekstā ar blakus esošo pilskalna parku.

Jau piekto gadu Zilais karogs

Lielezera pludmale ar blakus esošo airēšanas sporta bāzi nekad nav pilnīga tukša - ja sauļoties un peldēties liedz laika apstākļi, tad uz laipām redzami vīri ar makšķerēm, turpat blakus rosās airētāju jaunā paaudze treniņnometnēs.

Jau piekto gadu šeit plīvo Zilais karogs, bet šogad pludmalē ir jaunums, kas dažiem varbūt šķitīs nesaprotams - atkritumu urnas pludmalē vairs nav pieejamas - visu lieko var izmest auto stāvlaukumā novietotajos dalīto atkritumu konteineros. Jānis Remess skaidro: «Daudziem šķitīs dīvaini, bet ar šo soli mēs esam atrisinājuši atkritumu problēmu pludmalē. Kad šeit bija izvietotas apmēram 40 atkritumu urnas, tās vienmēr bija piepildītas un atkritumi mētājās apkārt - lielā apmeklētāju pieplūdumu laikā to iztukšošana prasīja lielu darbu. Šobrīd cilvēki paši savāc un aiznes savus atkritumus uz konteineriem - pats neesmu dzirdējis apmeklētāju sūdzības un redzu, ka atkritumu pludmalē ir daudz mazāk. Tie, kuri nevīžo aiz sevis savākt, tie to nedarīs nedz ar, nedz bez urnām. Atkritumu apsaimniekošanas jomā sadarbojamies ar skolām, jo bērni ir tie, kuri dažkārt piespiež arī vecākus uzvesties kārtīgi.»

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad Lielezerā var nomāt laivas dažādiem mērķiem - paņemt laivu uz 12 stundām un agrā rītā doties makšķerēt vai arī nomāt tikai uz stundu un izvizināt mīļoto.

Atbrīvo ceļu zušiem

Sadarbībā ar Latvijas zivju fondu pirms dažiem gadiem Lielezerā tika ielaisti zušu mazuļi. Zināms, ka zušu ceļš agrāk vai vēlāk ved uz jūru, tāpēc aktuāla bija ceļa atbrīvošana. No Lielezera pa Donaviņu zivis nonāk Dūņezerā un tad tālāk pa Svētupi uz jūru. Laika gaitā zivju ceļos radušies šķēršļi - koku kritalas un arī bebru nedarbi. Pagājušajā gadā ar Latvijas zivju fonda atbalstu atjaunota straume 12 km garā posmā, bet šogad tiks attīrīti vēl septiņi kilometri. Jānis Remess skaidro: «Dūņezers ir iekļauts Natura 2000 aizsargājamo teritoriju sarakstā, tāpēc nekādus darbus nevarējām veikt pirms dabas aizsardzības plāna izstrādes. Tagad plāns ir izstrādāts un varam iniciēt Dūņezera sakārtošanas projektus - plānojam izveidot dabas takas, uzbūvēt putnu vērošanas torni un uzstādīt makšķernieku laipas. Ezers ir ļoti bagāts ar zivīm - par to pārliecinājās arī Latvijas zivju fonda speciālisti, kas šobrīd ezerā veic izpēti zivsaimniecības plāna izstrādes ietvaros.»

Umurgas ļaudīm pašiem sava pludmale

Uzsākot Umurgas dīķa sakārtošanu, aģentūrai Alda nebija plāna šajā vietā izveidot pludmali, taču sarunās ar vietējiem iedzīvotājiem noskaidrojās, ka pirms vairākiem desmitiem gadu Umurgai bijusi pludmale. Iedzīvotāji mudināja atrast veidu, kā atjaunot atpūtas vietu pie ūdens. Darbi tika uzsākti pagājušajā gadā, bet šīs vasaras sākumā projekts nodots lietošanai pilnā apmērā - no krūmiem iztīrītajos krastos izpļautas niedres, bet gultnē ieklāts ģeotekstils un uzbērta smalka smilts, kas peldēšanos padara patīkamu. Uzbūvētas arī pontonu laipas, ko izmanto gan atpūtnieki, gan makšķernieki. Savukārt krasta zonā iekārtots neliels bērnu rotaļu laukums, uzstādītas ērtas un vizuāli pievilcīgas saules gultas, pieejama arī pārģērbšanās kabīne un tualete. Savukārt aktīvākas atpūtas cienītājiem bez maksas pieejami āra trenažieri. Jānis Remess ir gandarīts, ka pludmale ātri ieguvusi lielu popularitāti - nereti viesu ir vairāk nekā vietējo iedzīvotāju.