Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Spēcīgās lietavas veicinājušas kultūraugu slimību izplatību

© F64 Photo Agency

Pagājušās nedēļas lietavas nodrošināja augsni ar mitrumu, taču veicināja dažādu slimību tālāku attīstību un izplatību kultūraugu platībās, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) publiskotā informācija.

VAAD norāda, ka jūlija pirmajā dekādē uz augiem sastopamas gan slimības, gan kaitēkļi, tādēļ regulāri jāveic dārzu un tīrumu apsekojums un kaitīgo organismu uzskaite. Bumbieru dārzos šonedēļ gandrīz ar 100% izplatību novērotas bumbieru lapu blusiņas un to nimfas un arī bumbieru kraupja izplatība šonedēļ sasniegusi 13%. Savukārt labību sējumos turpina attīstīties dažādas lapu plankumainības - auzu lapu brūnplankumainība un kviešu lapu dzeltenplankumainība.

Dienests informē, ka bumbieru lapu blusiņas un to nimfas uz bumbieru lapām un dzinumiem šonedēļ novērotas ar gandrīz 100% izplatību. Visvairāk tās izplatījušās Zemgales reģiona dārzos, tomēr arī pārējos reģionos ir atsevišķi dārzi, kuros masveidā novērotas bumbieru lapu blusiņas. Savukārt uz pašām bumbierēm vidēji 16% izplatībā izplatījusies bumbieru-kadiķu rūsa. Visplašāk slimība skārusi Latgales un Kurzemes reģionus. Uz bumbieru augļiem 13% izplatībā novērots bumbieru kraupis.

Tikmēr uz auzu lapām ar vidēji 38% attīstījusies auzu lapu brūnplankumainība. Tā novērota visos Latvijas reģionos, bet vislielākā izplatība šonedēļ bijusi Ziemeļvidzemes un Pierīgas reģionos. Infekcijas avots ir augu atliekas un sēklas, tādēļ svarīgi izvēlēties sertificētu sēklas materiālu, kā arī ievērot augu maiņu, aicina VAAD.

VAAD arī konstatējis, ka upeņu lapas šonedēļ ar 30% izplatību inficējusi ogulāju lapu sīkplankumainība. Savukārt uz plūmēm ar vidēji 26% izplatību novērota kauleņkoku sausplankumainība, uz pusi mazāka slimības izplatība sastopama arī uz ķiršiem. Kauleņkoku sausplankumainība ar lielāku izplatību sastopama Ziemeļvidzemē.

Tikmēr ar vidēji 20% izplatību šonedēļ vasaras miežu un kviešu laukos sastopama graudzāļu miltrasa. VAAD atgādina, ka lielākais ražas zudums novērots, ja graudaugi ar miltrasu inficējas pirms ziedēšanas. Tādā gadījumā ražas zudumi var sasniegt 50%, bet, ja pirmās miltrasas pazīmes novērotas veģetācijas perioda beigās, ražu tas neietekmēs. Šonedēļ Zemgales reģionā miltrasa sastopama ar 40% izplatību.

Uz vasaras miežiem šonedēļ sastopama miežu lapu tīklplankumainība ar 20% vidējo izplatību. Šī slimība vairāk skārusi Kurzemes pusē audzētos miežus. Tikmēr uz ziemas un vasaras kviešiem ar 16% izplatību novērotas kviešu lapu dzeltenplankumainības pazīmes.

Savukārt burkānos ar 12% vidējo izplatību VAAD konstatējis burkānu lapu blusiņas. Burkānu lapu blusiņas gan pagaidām novērotas tikai Kurzemes pusē.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.