Naktī glābēji 8 stundas meklē trīs mežā apmaldījušos cilvēkus

© F64 Photo Agency

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 29.jūnija plkst. 6.30 līdz 1.jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 101 izsaukumu – 41 uz ugunsgrēku dzēšanu, 42 uz glābšanas darbiem un 18 izsaukumi bija maldinājumi.

Svētdien ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī četriem cilvēkiem, kuri bija apmaldījušies mežos. Plkst. 17.59 VUGD saņēma izsaukumu uz Ludzas novada Cirmas pagastu, kur mežā bija apmaldījies viens cilvēks. Izmantojot operatīvās automašīnas skaņas signālus un, uzturot telefona sakarus, cilvēks tika atrasts un izvests laukā no meža.

Bet plkst. 20.44 tika saņemts izsaukums uz Rēzeknes novada Gaigalavas pagastu, kur mežā bija apmaldījušies trīs cilvēki. Kopā ar Valsts policijas darbiniekiem, ugunsdzēsēji glābēji vairāk nekā astoņas stundas veica cilvēku meklēšanas un glābšanas darbus.

Visi trīs apmaldījušies cilvēki atradās dažādās vietās netālu no ezera un tikai diviem bija līdzi telefoni. Ugunsdzēsēji glābēji kopā ar policijas darbiniekiem uzturēja telefona sakarus ar diviem cilvēkiem, kā arī izmantoja skaņas signālus un pārmeklēja teritoriju, līdz visus trīs cilvēkus atrada.

Iemesli, kādēļ cilvēki apmaldas ir dažādi - kāds aizraujas ar sēņošanu un ogošanu un nepamana, kur aizgājis, bet cits uzticas ierīcēm, kuras izlādējas vai staigā sev nepazīstamās vietās. Lai došanās un atrašanās mežā nebeigtos ar apmaldīšanos, pamatīgu izbīli vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, VUGD aicina iedzīvotājus neaizmirst par drošību. Ja saprotat, ka pašu spēkiem nespēsiet izkļūt no meža, zvaniet glābējiem pa tālruni 112 un nosauciet tiem pēc iespējas konkrētākus orientierus - kurā vietā iegājāt mežā, cik ilgi uzturaties mežā, kādus dabas vai cilvēka veidotus objektus esat šķērsojis vai, kam esat pagājis garām.

Latvijā

Pasaules mēroga ielu mākslinieks no Francijas – Aéro pabeidzis savu sienas gleznojumu “Mana dzīve ir mana valsts” (My country is life) Liepājā, Krišjāņa Valdemāra ielā 56. Tas ir jau astotais darbs, ko Liepājai dāvina pludmales kafejnīca “Red Sun Buffet”, informē Mareks Alberts.

Svarīgākais