Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Valsts kase neaizdos Iecavai 3 miljonus eiro skolas un ielu pārbūvei

© F64

Iecavas novada pašvaldībai Valsts kasē, visticamāk, netiks piešķirti aizņēmumi 3 475 000 eiro apmērā skolas un ielu pārbūvei, uzzināja pašvaldībā.

Iecavas vidusskolas pārbūvei divās kārtā pašvaldība lūdz piešķirt 3 020 000 eiro - 1 394 000 eiro 2019.gadā un 1 626 000 eiro 2020.gadā. Savukārt Zemgales ielas pārbūvei posmā no Rīgas līdz Dārza ielai un Tirgus ielas pārbūvei posmā no Skolas līdz Zemgales ielai nepieciešami 455 000 eiro.

Pašvaldības publiskotā informācija liecina, ka Finanšu ministrijas izveidotajā rindā uz aizņēmumu, kas nav saistīts ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansēto projektu īstenošanu, pašvaldības iesniegtie pieprasījumi atrodas 60. un 61.pozīcijā no kopumā 90 pieteikumiem. Tas pašvaldībai ļauj secināt, ka aizņēmumi netiks saņemti.

"Radušos situāciju daļēji varam saistīt ar pašvaldību nolaidību. Pērn tās Valsts kasē kredītos paņēma lielas summas, bet darbus nesāka. Šo naudu pārnesa uz šo gadu, savukārt tas atņem šim gadam paredzēto kvotu. Tagad daudzi jaunie projekti netiks atbalstīti," komentēja Iecavas novada domes priekšsēdētājs Aivars Mačeks (VL-TB/LNNK).

Kārtējā domes sēdē deputāti spriedīs, ko darīt ar pašvaldības līdzfinansējuma daļu, kas bija atvēlēta abu lielo projektu īstenošanai.

"Summa nav liela, taču apdomāt un izlemt, krāt naudu lielākam projektam nākamajā gadā vai īstenot kādu no mazākiem projektiem jau šogad, nepieciešams tāpat," skaidroja domes vadītājs.

Jau vēstīts, ka nepietiekamu kredītresursu dēļ Valsts kasē rindā uz aizņēmumu maija beigās gaidīja 145 projekti, kuru īstenošanai pašvaldībām nepieciešami finanšu līdzekļi aptuveni 72,8 miljonu eiro apmērā.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Lāsma Ūbele skaidroja, ka no kopskaitā 145 projektiem 61 plānots ar Eiropas Savienības fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansējumu, un to realizēšanai nepieciešami aizņēmumi 36,6 miljonu eiro apmērā. Savukārt pārējie 94 ir citi investīciju projekti, kuru īstenošanai nepieciešams aizņemties aptuveni 36,2 miljonus eiro.

Šādu situāciju Ūbele raksturoja kā kritisku. "Finansējums vajadzīgs nekavējoties, jo aizņēmumu rindā ir projekti, kuros būvniecības darbus iespējams veikt tikai aktīvajā sezonā, vai projekti, kurus ir būtiski īstenot tieši vasaras sezonā," skaidroja LPS pārstāve.