Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

NRA DAUGAVPILĪ. Pēdējā divdesmitgadē ieguldīti ap 75 miljoni eiro

GAJOKS. Ar pirmo sūknētavu Gajoks ir sākusies Daugavpils ūdenssaimniecība © Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Laika posmā no 1995. gada līdz 2015. gadam, kad noslēdzās ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā ūdenssaimniecības attīstības projekta trešā kārta, kopumā ūdenssaimniecības sistēmā investēti ap 75 miljoni eiro. Tas ļāva ieviest mūsdienīgas tehnoloģijas, izbūvēt un modernizēt galvenos ūdens objektus un ierīkot pilsētas mikrorajonos jaunus ūdensvada un kanalizācijas tīklus.

Pašvaldība līdzfinansē pieslēgumu izveidošanu

Lai pietuvotos Eiropas ūdenssaimniecības pakalpojumu līmenim, nepietiek ar tīklu izbūvi - vissvarīgākais ir nodrošināt, lai cilvēki, kuriem pieejami jaunuzbūvētie ūdensvada un kanalizācijas tīkli, tiem pieslēgtos un izmantotu centralizētos pakalpojumus. Pieslēgumu izveidošana kā pa celmiem iet praktiski visās Latvijas pašvaldībās, tāpēc jau pirms dažiem gadiem MK noteikumi pieļauj pašvaldībām sniegt finansiālu atbalstu privātmāju pieslēgumu izveidošanai.

SAREŽĢĪTI. Jeļena Lapinska pievērš uzmanību, ka saņemt pašvaldības atbalstu nav vienas dienas un viena pieteikuma jautājums - situācijas mēdz būt ļoti sarežģītas, tāpēc ir nepieciešama individuāla un rūpīga pieeja katram topošajam klientam / Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Daugavpils ir viena no retajām pilsētām valstī, kurā jau trīs gadus darbojas līdzfinansējuma programma pieslēguma izveidošanai vietās, kur pieejami centralizētie tīkli. SIA Daugavpils ūdens valdes locekle Jeļena Lapinska skaidro: «Atbalsta mehānismu regulē pilsētas domes saistošie noteikumi. Jāatzīst, ka, ņemot vērā iedzīvotāju vēlmes atvieglot pieslēgumu procedūras un pamatojoties uz pirmo pieteikumu izpildes pieredzi, šo noteikumu pirmā redakcija tika grozīta un 2017. gada beigās spēkā esošajos Saistošajos noteikumos Nr. 44 ir paplašināts palīdzības saņēmēju loks, atrisināti un precizēti atbalsta saņemšanas nosacījumi, palielinātas maksimālo izmaksu summas.»

Daugavpils pilsētas domes Īpašumu komitejas speciālisti sadarbībā ar SIA Daugavpils ūdens dara visu, lai savlaicīgi sagatavotu un saskaņotu nepieciešamos dokumentus un labvēlīgā būvsezonas laikā izpildītu pieslēgšanas darbus.

Turpinās arī tīklu attīstība

Daugavpilī tiek turpināti ūdenssaimniecības attīstības projekti. Šogad plāno noslēgt būvniecības līgumu ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūvei Judovkas mikrorajonā ES Kohēzijas fonda ietvaros (diemžēl dažādu iemeslu dēļ būvniecības iepirkumi ir aizkavējušies, tomēr ir pamats cerēt, ka tuvākajā laikā visi jautājumi tiks atrisināti). Papildus tam Daugavpils ūdens ar domes finansējumu izpilda pilsētas tīklu paplašināšanas un rekonstrukcijas plānu. Šobrīd tiek uzsākts kanalizācijas tīklu paplašināšanas projekts Tukuma ielā - pēc tā noslēguma vēl 90 iedzīvotāju varēs izmantot centralizētos kanalizācijas pakalpojumus. J. Lapinska uzsver: «Lai samazinātu izmaksas, Daugavpils ūdens speciālisti veic dažus darbus ar saviem spēkiem. Tā mūsu projektēšanas inženieri izstrādāja projekta Maģistrālo kanalizācijas tīklu būvniecība Tukuma ielā no Užvaldes ielas līdz Aglonas ielai, no Tukuma ielas 110A līdz Tukuma ielai 104B un no Aglonas ielas līdz Tukuma ielai 84 Daugavpilī dokumentāciju, uz kuras pamata tika paveikta iepirkumu procedūra un 15.05.2019. noslēgts būvniecības līgums. Tagad notiek vēl divu objektu pārbūves projektēšana.»

Vēstures uzziņai

  • Dzelzceļa līniju izbūvei 19. gadsimta sešdesmitajos gados, kas krustojās Daugavpilī, tolaik Dinaburgā, bija izšķirošā nozīme pilsētas spraigai attīstībai. Nelielu rūpnīciņu, fabriku un citu veidu ražošanas nodrošināšanai radās vajadzība pēc lieliem ūdens apjomiem, jo liela daļa uzņēmuma izmantoja tvaika katlus.
  • 1885. gadā speciāli izveidota akcionāru sabiedrība Dinaburgas ūdensvada biedrība saņēma pilsētas domes pasūtījumu ūdensvada būvniecībai Dinaburgā. Ūdensvada projektēšanu bija uzņēmies inženieris-tehnologs Mihails Altuhovs, būvēšanas darbus vadīja inženieris-tehnologs Vladislavs Songins, bet ēku celtniecība notika pilsētas arhitekta Vasīlija Neimana vadībā. Visu procesu rūpīgi pārraudzīja pilsētas galva Pāvels Dubrovins.
  • 1889. gada decembrī ekspluatācijā tika nodota pirmā sūkņu stacija Gajoks un pirmās 16 ēkas saņēma dzeramo ūdeni no 8,5 kilometrus garā pilsētas ūdensvada.
  • Tieši no šā brīža sākas Daugavpils pilsētas ūdensapgādes 130 gadu vēsture un mērķtiecīga ūdenssaimniecības attīstība.

Uzziņai

Pieslēguma līdzfinansējuma apjoms ir diferencēts dažādām iedzīvotāju grupām - no 55% līdz pat 100% apmērā. Trīs gadu laikā SIA Daugavpils ūdens ir saņēmusi 388 iesniegumus, no tiem ar 211 klientiem jau ir noslēgti pakalpojuma līgumi.