Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

LLU – Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju universitāte

PILS. Mācīties pils ēkā, tā vien jau ir motivācija izvēlēties LLU. Ne mazāk jaudīgs par vidi ir studiju saturs starptautiski atpazīstamu pasniedzēju un lektoru vadībā, galveno uzskaita Irina Pilvere © F64 Photo Agency

Līdz ar pieaugošo interesi no ārvalstu studentu puses, Latvijas Lauksaimniecības universitāte kā savu starptautiski atpazīstamo nosaukumu reģistrējusi Latvia University of Life Sciences and Technologies (Latvijas Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju universitāte).

Inženierzinātnes ir fokusa punktā

Gan ārvalstīs, gan Latvijā arvien atpazīstamāki kļūst ne vien LLU tradicionālie studiju virzieni lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, pārtikas tehnoloģijā un veterinārmedicīnā, bet arī studijas informācijas tehnoloģijās, enerģētikā, mašīnu projektēšanā, vides inženierzinātnēs, zemes pārvaldībā un citās. LLU rektore Irina Pilvere uzsver: «Īpaši spēcīgi ir mūsu sagatavotie informācijas tehnoloģiju, enerģētikas un autoinženieri. Piemēram, tikko inženierzinātņu studenti atgriezušies no Ungārijas, kurā piedalījās sacensībās ar pašu būvētiem pneimobiļiem. Iespējams, kādam šķitīs neticami, bet tie tapa tepat - mūsu Tehniskajā fakultātē - un spēja konkurēt ar 34 Eiropas universitāšu komandām. Vēl neticamāk kādam varētu šķist, ka mūsu Informācijas tehnoloģiju fakultātē programmē risinājumus Etiopijas un Indonēzijas biškopjiem. Taču mēs paši par to nebrīnāmies - LLU studē un strādā patiešām spēcīgi studenti un profesori, kurus pazīst arī pasaulē.»

Komfortabla un kvalitatīva dzīves un mācību vide

Iepriekšminētajās jomās pastāv alternatīvas - var studēt Rīgā, var Jelgavā. Vaicāta, kāpēc izvēli vajadzētu izdarīt par labu LLU, rektore teic: «Studiju vidi veidojam tā, lai studentam iedotu ne vien spēcīgas teorētiskās zināšanas, bet arī plašas praktiskās kompetences. Kā universitāte nedrīkstam sagatavot absolventu tikai vienai, konkrētai darba vietai, mums ir jāiedod tādu zināšanu un prasmju komplektu, kas viņam ļauj viegli iekļauties jebkurā darba vidē. Profesionālās prakses piedāvājam gandrīz visās savās studiju programmās, turklāt - vairākas.» Protams, biežāk LLU izvēlas jaunieši no Zemgales reģiona, taču tikpat daudz Jelgavā studē rīdzinieku. Interesanti, ka daļa no viņiem izvēlas LLU, jo nokļūt no dažādiem Rīgas mikrorajoniem Jelgavā ir vieglāk un ātrāk, nekā nokļūt Rīgas centrā.

Atrašanās ārpus Rīgas ir universitātes lielākā priekšrocība - droša, zaļa un iedzīvotājiem ērta pilsētvide, zemākas sadzīves izmaksas un viegli sasniedzamas visas universitātes ēkas. Pateicoties Jelgavas pašvaldībai, pilsētā izbūvēti veloceliņi, kurus aktīvi izmanto mūsu studenti. Turklāt jauniešiem, kuri vēlas savu brīvo laiku pavadīt galvaspilsētā, tā no Jelgavas ir ērti sasniedzama 40-50 minūšu laikā.

Universitāte nestāv uz vietas - ir atjaunotas un modernizētas studentu viesnīcas, lai studentiem patīkami un ērti dzīves apstākļi. Paralēli šobrīd tiek veikti ievērojami finanšu ieguldījumi studiju vides uzlabošanā, kā arī piesaistīti darba devēji un ārvalstu eksperti studiju programmu pilnveidošanai. «Liekam galvas kopā un cenšamies prognozēt, kas jaunietim būs noderīgs darba tirgū pēc pieciem un desmit gadiem, nevis tagad, un atbilstoši tam veidojam studiju saturu,» tā Irina Pilvere.

Darba devēji uzticas LLU, un jau vairākus gadus tā ir TOP 3 darba devēju ieteiktākā Latvijas augstskola līdzās Latvijas Universitātei un Rīgas Tehniskajai universitātei. To apliecina portāla Prakse.lv un Latvijas Darba devēju konfederācijas organizētās aptaujas rezultāti.

Universitāte piedāvā studentiem attīstīt savus talantus kordziedāšanā, tautas dejās, teātrī un vairāk nekā 15 sporta veidos. Latvijā labi zināmas ir hokeja komanda Zemgale/LLU, basketbola klubs Jelgava/LLU, kuri cīnās par kausiem Latvijas līmenī, un citu sporta veidu komandas, kurās studiju laikā ir iespēja piedalīties labākajiem LLU sportistiem. Lai gan LLU nav sporta universitāte, ik gadu Latvijas universiādē, kurā startē visi Latvijas studenti, jelgavnieki vienmēr iegūst augstas vietas.

Attīsta vidējās profesionālās izglītības segmentu

Jau pāris gadu LLU pārvaldībā ir vienīgais dārzkopības vidējās izglītības centrs Latvijā - Bulduru Dārzkopības vidusskola Jūrmalā. Šobrīd skola aug un attīstās, un piedāvā vidējo profesionālo izglītību ne vien dārzkopībā, bet arī citās jomās. Šīs vidusskolas absolventiem ir priekšrocības, turpinot studijas LLU. Paralēli izveidojusies cieša sadarbība ar Jelgavas Tehnikumu, kurā ar LLU mācībspēku atbalstu ir atvērta jauna mācību programma Mērniecības tehniķis. Arīdzan Jelgavas Tehnikuma absolventiem ir zināmas priekšrocības, izvēloties studijas LLU.