Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ikšķile aicina Pūci atvainoties par iedzīvotāju aptaujas salīdzinājumu ar referendumu Krimā

© Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency

Ikšķiles novada dome visu aptaujā piedalījušos iedzīvotāju vārdā aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP) publiski atvainoties par aptaujas salīdzinājumu ar referendumu Krimā, informēja Ikšķiles novada pašvaldība sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša.

Pēc Ikšķiles novadā notikušās iedzīvotāju aptaujas saistībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto modeli jaunam administratīvi teritoriālam iedalījumam ministrs Pūce, atbildot uz žurnālistu jautājumu to salīdzinājis ar referendumu Krimā.

"Šāda ministra atbilde Ikšķiles novada domes ieskatā ir nepieņemama, aizskaroša un nicinoša. Tas ir kā spļāviens sejā ikvienam no teju 3300 Ikšķiles iedzīvotāju, kuri nāca un piedalījās aptaujā. Viņi ir Latvijas daļa, turklāt tāda daļa, kas nav vienaldzīga pret valstī un savā novadā notiekošo. Tie ir vieni no Latvijas aktīvākajiem un patriotiskākajiem cilvēkiem, neskatoties kādu viedokli viņi aizstāv, jo ikviena balss šoreiz bija vērtīga un nozīmīga," uzsvēra Dūša.

Aptaujas rezultāti ir kā sava veida mandāts turpmākajai rīcībai un viedokļa pamatotai argumentācijai. Pretēji Krimai, Ikšķiles novads nevienā brīdī nav plānojis vai vēlējies nelikumīgu statusa maiņu, tieši otrādi - visas darbības ir veiktas atbilstoši starptautiskajiem un Latvijas likumiem, nav bijusi iecere kādu citu teritoriju anektēt, okupēt vai kā citādi mainīt novadu robežas, pauda pašvaldības pārstāve.

Dūša teica, ka Ikšķiles novada domei ar nožēlu nākas atzīt, ka pat šķietami joki no VARAM ministra puses tiek izteikti, raugoties no spēka un varas viedokļa.

Jau ziņots, ka Ikšķiles novadā notikušajā iedzīvotāju aptaujā lielākā daļa no respondentiem, kas izteica savu viedokli - 98,45% nobalsoja par Ikšķiles saglabāšanu kā patstāvīgu novadu.

Aptaujas organizēšanas un tās rezultātu izmantošanas mērķis bija noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par iecerēto administratīvi teritoriālo reformu, lai turpmākajās sarunās ar reformas veicējiem Ikšķiles novada domei būtu skaidrs iedzīvotāju viedoklis un nostāja konkrētajā jautājumā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs 25.aprīlī izdeva rīkojumu, ar kuru tika apturēta minētās Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas nolikuma darbība, tādēļ saskaņā ar normatīvo aktu prasībām tika sasaukta domes ārkārtas sēde. Dome nolēma lūgt Satversmes tiesai atcelt šo ministra rīkojumu.

VARAM norādījusi, ka ne likums "Par pašvaldībām", ne arī citi normatīvie akti pašlaik neparedz domei tiesības organizēt sabiedrības viedokļa noskaidrošanu, rīkojot iedzīvotāju aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistošā lēmuma pieņemšanā.

Vienlaikus Pūce iepriekš norādījis, ka pašvaldību vidū ir arī vairāki "labie piemēri", kad aptaujas tiek rīkotas atbilstoši normatīvajiem aktiem. Kā piemēru ministrs minēja Rugājus un Ozolniekus, kur aptauju organizēs kā sabiedrisko apspriešanu vai socioloģisko aptauju. "Mums nav pilnīgi nekādu iebildumu pret šādām aktivitātēm, taču tām ir jānotiek atbilstoši likumam, un šāda iespēja pašvaldībām ir," sacīja Pūce.