Ikšķile tik un tā sākusi iedzīvotāju aptauju

© Oksana Džadana/ F64

Ikšķiles novada pašvaldība domes ārkārtas sēdē pieņēmusi lēmumu, kas nosaka vadlīnijas balsošanas komisijai, kā organizēt Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauju par iecerēto teritoriālo reformu, kuras gaitā Ikšķile kļūtu par Ogres novada sastāvdaļu. Pašvaldības vadītājs Indulis Trapiņš sarunā ar Neatkarīgo ir vairākkārt uzsvēris, ka aptaujas rīkošana ir leģitīma, pašvaldībai ir tiesības noskaidrot tās iedzīvotāju viedokli jautājumā «Vai Jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?», bet novada iedzīvotājiem – izteikt viedokli.

Iedzīvotāju aptauja ir sākusies. Tajā var piedalīties Ikšķiles novadā dzīvesvietu deklarējušās personas no 15 gadu vecuma. Nākamnedēļ - 9., 10. un 11. maijā - tiks organizēti atsevišķi balsošanas laiki, kas pieejami iedzīvotājiem arī pēc sava darba laika līdz plkst. 20. Sākotnēji bija plānots aptauju rīkot no 9. līdz 11. maijam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce uzskatīja, ka šī aptauja pēc savas formas atgādina referendumu, un apturēja nevis pašu aptauju, bet gan tās rīkošanas nolikuma darbību. Ikšķiles novada dome ministra rīkojumā teiktajam nepiekrīt un norāda, ka organizē aptauju saskaņā ar likuma Par pašvaldībām 12. pantā noteikto, proti, ka «pašvaldības attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu».

Ikšķile pašlaik ir vienīgā pašvaldība Latvijā, kas ne tikai aktīvi iebilst tam, kā notiek komunikācija par teritoriālo reformu, bet arī rīkojas.

Administratīvi teritoriālajā reformā pašvaldību skaitu plānots samazināt no 119 līdz 35. Ikšķile nonāktu atpakaļ Ogres novadā, taču Ikšķiles vietvara uzskata, ka novads ir spējis pierādīt savu dzīvotspēju, attīstās, spēj uzturēt sevi, tāpēc nav pievienojams Ogres novadam, jo nepārprotami būs zaudētājs. Viens no argumentiem ir iemaksas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā - Ikšķiles novads tajā iemaksā 1,1 miljonu eiro un nepatērē šā fonda līdzekļus, bet Ogres novads - patērē. Neatkarīgā jau rakstīja, ka Ikšķiles novads ir pašpietiekams, attīstās un iegulda līdzekļus, lai veidotu un nodrošinātu iedzīvotājiem pieejamus pakalpojumus. Ikšķiles novadā piecu gadu laikā par deviņiem procentiem audzis iedzīvotāju skaits un kāpusi dzimstība.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.