Liepājā divgadīgs bērns iedzer etiķa esenci

Liepājas Reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā ārstējas divgadīgs puisītis, kurš nejauši iedzēris etiķa esenci, informē laikraksts "Kurzemes Vārds".

Informāciju apstiprinājusi slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Grase.

Nelaime sestdienas vakarā notikusi kādā daudzbērnu ģimenē Nīcas pagasta Jūrmalciemā. Bērns acīmredzot ticis klāt slikti uzglabātai etiķa esencei un iedzēris to.

Palīgā atsteigušies mediķi mazuli nogādājuši slimnīcā un ievietojuši reanimācijā. Viņa stāvoklis tiek raksturots kā vidēji smags. Šāda diagnoze vieš cerības, ka mazulis izķepurosies un viņš šo bīstamo vielu nebija paguvis norīt. Kā zināms, pat pieaugušajiem nāvējošā deva ir tikai 50 gramu etiķa esences.

Etiķa esences sastāvā ir etiķskābe 70% koncentrācijā. Tā plaši tiek izmantota marinādes izgatavošanai un ilgu laiku tirdzniecībā bija pieejama kā parasts pārtikas produkts. Pēc vairāku gadu diskusijām, kurās galveno vārdu teica mediķi, kas redz esences nodarīto postu, kopš šā gada 1.janvāra etiķa esence pārtikas veikalos vairs nav pieejama. Dažs labs šo aizliegumu uztvēra gandrīz kā nacionālo katastrofu, jo veselai cilvēku grupai tagad vairs nav iespējams marinēt gurķus pēc ierastām metodēm.

"Ja kādam mājās vēl ir etiķa esence, tad tā jānoglabā bezmaz aiz deviņām atslēgām. Notikušais apliecina, ka tā ir nepieciešamība, ja negribam, lai cieš bērni," piebilda Grase.

Latvijā

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais