Piketā protestē pret koku izciršanu Jāņa Daliņa stadionā Valmierā

Protestējot pret Valmieras pilsētas pašvaldības rīcību saistībā ar koku izciršanu Jāņa Daliņa stadionā, Valmierā noticis pikets, informēja viens no protesta akcijas organizatoriem Haralds Bruņinieks.

Piketa dalībnieki turējuši rokās plakātus, ar kuriem aicinājuši atkāpties no amata Valmieras domes priekšsēdētāju Inesi Boķi (TP), izpilddirektoru Jāni Baiku un Vidzemes olimpiskā centra direktoru Arti Jansonu. Savukārt koku vērtētājus Ivetu Enci, Dzintru Miķelsoni un Vilni Veldi protestētāji aicinājušu saukt pie kriminālatbildības.

Protesta akcijas dalībnieki uzskatījuši, ka, paredzot izciršanai Daliņa līdzgaitnieka Rūdolfa Zirdziņa stadiona teritorijā stādītos bērzus, kā arī citus kokus, kopumā ap 410, pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu par sporta laukuma atkailināšanu valdošajām vēja plūsmām. Nepārliecinošs protesta akcijas rīkotājiem šķitis arī pašvaldības skaidrojums par to, ka stadionā augošie koki sākuši apgrūtināt astotā skrejceliņa uzturēšanu.

Piketa rīkotāji saņēmuši arī atbildi no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, kurā teikts, ka jautājumā par koku ciršanu stadiona teritorijā bijis jārīko sabiedrisko apspriešanu, kas nav ticis izdarīts. Tādējādi Valmieras pašvaldība nav ievērojusi Ministru Kabineta noteikumus par koku ciršanas kārtību pilsētas administratīvajā teritorijā.

Koku izciršanas stadionā pretinieki ir noskaņoti visai kareivīgi, viņi negrasās aprobežoties tikai ar piketa rīkošanu un sūdzību rakstīšanu valsts institūcijām.

"Likumā noteiktajā kārtībā tiks apstrīdēts Valmieras pašvaldības lēmums par koku izciršanu, kā arī tiesā tiks iesniegta prasība sauktas pie atbildības vainīgās amatpersonas," paskaidroja Bruņinieks.

Patlaban no izciršanai paredzētajiem kokiem stadionā ir izcirsta aptuveni viena trešdaļa.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais