Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Cēsu Sv. Jāņa baznīcā uzieta kapsula ar senu vēstījumu

© F64 Photo Agency

Laika kapsulā, kas restaurācijas darbu laikā uzieta Cēsu Sv.Jāņa baznīcas jumta kupolā, atrasts ar 1853.gadu datēts vēstījums

Ņemot vērā, ka pati kapsula divās vietās ir cauršauta, bijušas bažas par kapsulas satura stāvokli. Draudzē klāstīja, ka atvēršana ilga trīs stundas, jo meistars, kas kapsulu izgatavojis, 1864.gadā to bija aizvalcējis pamatīgi, lai vēstures liecības tiktu nosargātas.

"Šī uzcītība ir atmaksājusies, un mums par lielu prieku iekšā esošā informācija ir ļoti labi saglabājusies. Kapsulā tika atrasts ar vairākiem vaska zīmogiem aizzīmogots tīstoklis, kurā iesaiņoti divi papīra ruļļi. Lielākais papīra rullis datēts ar 1853.gadu, kas ir arī torņa pabeigšanas gads, otrs, mazākais, uz pergamenta rakstītais - ar 1864.gadu," informēja draudzē.

Telekanāls LNT otrdienas vakarā ziņoja, ka galvenajā no vīstokļiem rakstītajā tekstā vācu valodā stāstīts, kāda bijusi baznīcas torņa atjaunošana pēc postoša ugunsgrēka.

Draudzē informēja, ka kapsulas atvēršanā piedalījās rokrakstu un dokumentu restauratore-meistare Dace Dubrovska, restauratore Anete Āna, kā arī darbinieki un vēsturnieki no Cēsu Vēstures un mākslas muzeja, Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes un draudzes.

Kapsulā atrastā apzeltītā vara bumba, dievnama krusts un tā balsti nodoti restaurācijai un apzeltīšanai, savukārt ar kapsulā atrastajiem materiāliem strādā Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vēsturnieki.

Jau vēstīts, ka Cēsu Sv.Jāņa baznīcas jumta kupolā atrasta, visticamāk, vairāk nekā 100 gadus sena laika kapsula.

Turpinoties dievnama restaurācijas darbiem, no baznīcas jumta spices nocelts kupols un krusts. Galvenajā kupolā atrasta kapsula, kas, kā norādīja baznīcā, visdrīzāk slēpj sevī ne tikai vēstījumu no pagātnes, bet arī vairākas lodes.

Tāpat vienā no sānu kupoliem atrasts ziņojums no Haralda Sīmaņa, kurš pagājušā gadsimta beigās atjaunojis baznīcas jumtu.