Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

LVM dabas parks Tērvetē mostas jauniem piedzīvojumiem

© Publicitātes foto

Es nezinu, ko citi rūķi ziemā dara, bet Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē jaunās pilsētas Čiekures iemītnieki ir varen čakli pastrādājuši.

Vai nu saukuši palīgos meža rūķus un citus pasaku meža iemītniekus, bet rezultāts ir fantastisks - nu jau Čiekurē ir 30 namiņi ar bruģētām ielām un laukumiņiem, dīķīšiem, strautiem, apstādījumiem un gaismas laternām. Taču tā ir tikai puse no ieplānotās pilsētas - dzirdēts, ka rūķi turpinās darboties, līdz būs gatavi visi 60 namiņi.

Viesmīlīgā Čiekure

Rūķi ir viesmīlīgi - aicina ciemos visus, lielus un mazus, atļauj ienākt, iemēģināt galdiņus un krēsliņus, pavirināt visas durtiņas un lodziņus, skriet uz nebēdu, satikt jaunus draugus un iemācīties kaut ko no viszinošajiem rūķiem. Pagaidām vēl rūķi darbojas paklusām - gaida īsto brīdi, kad saulīte sasildīs zemi un izkausēs pēdējos sniega lanckarus, kad uzziedēs pirmās vizbulītes, lai ar pilnu sparu nodotos vasaras izpriecām kopā ar viesos atbraukušajiem bērniem un viņu vecākiem. Šovasar gluži vai katram namiņam būs savs saimnieks, kas stāstīs un rādīs, ko prot pats un ko var iemācīt ciemiņiem, kurp vēl doties, lai iepazītos ar Lutausi vai Sprīdīti, kā uzkāpt Anneles kalnā, kur satikt raganu vai izdauzīties bērnu rotaļu laukumā. Bez našķiem arī neiztiks - sarunāts, ka atvērtas būs tirgotavas ar tikai Tērvetei raksturīgajiem našķiem un kārumiem.

Pasākumu daudz - jāpaspēj uz visiem

Varbūt pārāk ambiciozi ir uzaicināt visu valsti uz visiem pasākumiem, taču dabas parka radošā un aizrautīgā komanda domā, ka vismaz uz pārīti no ieplānotajiem 30 vasaras pasākumiem Tērvetes dabas parkā ir jāpaspēj. Izskatās, ka pavasarī Latvijā brīvdienu ir par maz, jo Lielās talkas dienā nāksies krietni iespringt - jāpaspēj kārtīgi darbiņu izdarīt, bet pēcpusdienā uz pulksten 15 jau jābūt Tērvetē, kur norisināsies tradicionālais taku skrējiens Stirnu buks.

Bet vēl pirms tam, 30. aprīlī, tradicionālā Valpurģu nakts iegūs mazliet citu formu un saturu. Kā jau mistiskajā naktī pieņemts, viesi ierodas savos skaistākajos karnevāla tērpos un paši var izvēlēties, kas viņi vēlas būt - Valpurģu naktī viss ir iespējams. Tāpat iespējams, ka skulptūras uzsāks sarunu vai notiks citi brīnumi.

Meža dienas - pārliecinošs favorīts

Aizvadītajā gadā LVM sadarbībā ar citiem mežu nozares partneriem pirmo reizi Tērvetē organizēja Meža dienas. Pasākums piesaistīja 12 tūkstošus apmeklētāju un turpat simt dalībnieku, kas pārliecināja pasākuma organizatorus, ka tradīcija jāturpina. Tāpēc šogad 24. un 25. maijā uz Tērveti tiek aicināti visi, kam ir pat vismazākā interese par mežu vai vienkārši vēlēšanās izbaudīt priežu sila burvīgo gaisu, kā arī tie, kas uz mežu skatās ar profesionāļu acīm. Projekta vadītājs Normunds Namnieks uzsver: «Tā ir unikāla iespēja atbraukt ar ģimeni un katram atrast, kas pašu visvairāk interesēß- vīri varbūt pievērsīsies jaunākajām mežizstrādes un kokapstrādes tehnoloģijām, mazuļi spēlēsies radošajās darbnīcās un izzinās mežu noslēpumus, pusaudži prātos, kā izmērīt koka resnumu, ziņkārosies ap tehniku vai spēlēs gudras spēles. Turklāt tas viss ir bez maksas. Līdz šodienai Meža dienām pieteikušies jau 120 dalībnieki.»

24. maijā akcentēta skolēnu klātbūtne - organizatori lūdz klašu ekskursijas pieteikt laikus LVM mājaslapā vai latvijasmezadienas.lv.

Savukārt 25. maijs ir veltīts ģimenēm. Braucot uz Tērveti, līdzi jāņem kāds braucamrīks - minams, stumjams vai ripināms, jo ar ģimeņu sacensībām tiks atklāta Baltijā lielākā koka rampu velotrase. Tā liks domāt ne tikai par ātrumu, bet arī adrenalīnu un brīvprātīgi piespiedu kārtā liks iemācīties ko jaunu par mežu. Kā tas notiks - to ieraudzīsiet klātienē.