Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"NEATKARĪGĀ" DOBELĒ: Bērzes upes ieleja iegūst jaunu formu un saturu

© Publicitātes foto

Dobele ērti iekārtojusies abās pusēs Bērzes upei, kas pilsētai vijas cauri privātmāju apbūvei no Gardenes virziena, plūst gar leģendārajām viduslaiku pilsdrupām, ķīmisko rūpnīcu Spodrība, garām Krasta ielas daudzdzīvokļu māju rajonam līdz Ķestermežam pilsētas teritorijā, kur atrodas pilsētas estrāde.

Pamazām upes krasti tiek labiekārtoti - uzturēta Veselības taka, atjaunoti gājēju tiltiņi un sakārtotas to pieguļošās teritorijas, izbūvēta promenāde pie pilsdrupām, ko visbiežāk izmanto skolēni - tas ir viens no taisnākajiem ceļiem no pilsētas centra uz pilsētas izglītības iestādēm, kā arī pilsētas viesi, kuri dodas pastaigā ap Livonijas laika pilsdrupām.

Publicitātes foto

Savukārt otrpus upei teritorija praktiski netika izmantota - ja nu vien kāds makšķernieks vai piedzīvojumu meklētājs iemaldījās slīkšņainajā upes piekrastē, kurš bija aizaudzis un piesārņots ar celtniecības būvgružiem.

Šogad dobelniekiem un Dobeles viesiem paveras pavisam cita aina: ES Reģionālās attīstības fonda INTERREG V-A Latvijas Lietuvas programmas ietvaros prioritātē Ilgtspējīga un tīra vide sadarbības rezultātā Dobeles novada pašvaldība kopā ar sadarbības partneri, Biržu Reģionālā parka direkciju, īsteno projektu Publisko teritoriju ar vides problēmām atjaunošana, uzturēšana un attīstība LandCLEAN - LLI-408. Dobelē tika īstenota būvprojekta Bērzes upes kreisā krasta labiekārtošana 1. kārta, kas nozīmē neapgūtās upes kreisā krasta teritorijas pārveidošanu par pievilcīgu atpūtas zonu, izmantojot jau esošās dabas vērtības un pilnveidojot tās ar mūsdienīgu, cilvēkiem ērtu, funkcionālu un vizuāli pievilcīgu infrastruktūru ar saliņām, pastaigu laipām, strūklaku dīķī.