Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jūras krastā atrasto seno mucu, iespējams, gaida bēdīgs liktenis

© Ekrānšāviņš no "LNT Ziņas" video

Pirms vairākām nedēļām vēstījām, ka jūras krastā Kurzemē izskalota vairākus gadu desmitus sena koka muca. Jaunākā informācija liecina, ka vismaz pagaidām tā arī paliks vietā, kur atrasta.

"Ņemot vērā stāvokli, kādā priekšmets atrodas, muzejs to savā krājumā uzņemt nevar. Mucas tālākais liktenis man nav zināms. Iespējams, kāds privātais entuziasts uzņemsies rūpes," portālam "liepājniekiem.lv" klāsta Liepājas muzeja krājuma glabātāja Vita Krūmiņa.

Februāra sākumā Jūrmalciema pludmalē Rihards Daugavietis pastaigas laikā bija pamanījis izskalotu koka mucu. Vīrietim tas šķita interesants atradums, jo muca bija pildīta ar dzeltenīgu masu, turklāt stīpas, kas to saturēja, bija no koka. Kad R. Daugavietis uzņemtās bildes nopublicēja sociālajos tīklos, interese radās daudziem, tostarp arī Liepājas muzejam.

V.Krūmiņa arī stāsta, ka, diemžēl, muca šobrīd ir līdz pusei smiltīs un to nav iespējams izkustināt. "Mēs saprotam, ka nespējam šādu atradumu saglabāt, tāpēc savā krājumā uzņemt neuzdrošināmies. Sazinājos ar Ventspils muzeju, viņu nostāja ir tāda pati." Arī R. Daugavietis nesen apciemojis Jūrmalciema pludmali un redzējis, ka muca turpat vien atrodas un nav kustināta.

Jau iepriekš vēstīts, ka muca varētu būt izgatavota 18.-19.gadsimtā.