Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Ātrie" atklāj, cik sarežģītā situācijā glābuši nelaimē nonākušu cilvēku Latvijā

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Kārtējo reizi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta(NMPD) pārstāvji pastāstījuši, cik sarežģītās situācijas viņi glābj nelaimē nonākušo cilvēku dzīvību.

Pirms nepilnas diennakts mediķi sociālajā tīklā facebook publicējuši ierakstu, kurā vēsta, ka pagājušajā nedēļā ap pulksten diviem dienā saņēmām izsaukumu. Mediķu palīdzība bija nepieciešama kādam vīrietim, kuram mežā zāģēšanas darbu laikā virsū uzkrita koks. Uz notikuma vietu nekavējoties tika nosūtīta tuvākā mediķu brigāde. Ārkārtas dienestu autobusa pieturā sagaidīja pacienta tēvs un rādīja ceļu pie cietušā, kurš atradās dziļāk mežā.

Tā kā bija piesalis, ar operatīvo auto brigāde šķērsoja pļavu. Te auto tika apturēts. Tālāk braukt nebija iespējams - priekšā mežs. Lai nokļūtu līdz cietušajam, nācās iet kājām apmēram kilometru, līdzi ņemot visu iespējamo no ekipējuma, kas šādā situācijā varētu noderēt. To, kādā stāvoklī notikuma vietā atradīsies pacients, nevarēja paredzēt: vīrietim virsū bija uzkritis koks un šādi gūtas traumas nereti ir smagas - var būt galvaskausa lūzumi, muguras traumas, iekšējo orgānu bojājumi, sadragātas rokas un kājas.

Pie savainotā vīrieša mediķi steidza, laužoties cauri brikšņainam mežam. Sejā zari, zeme zem kājām, kā jau agrā pavasarī - te sērsna, te apledojums, te milzīgas ūdens lāmas. Neskatoties uz šķēršļiem, brigāde veiksmīgi nokļuva pie pacienta, kuram krītošs koks bija sadragājis kāju. Pagāja ilgs laiks, kamēr cietušā stāvokli izdevās stabilizēt tik tālu, lai pacienta transportēšana būtu droša viņa veselībai un dzīvībai.

Izvērtējot apstākļus, tika pieņemts lēmums savainoto vīrieti no meža iznest, izmantojot nestuves jeb imobilizācijas dēli - tas ir viegls un piemērots palīdzības sniegšanai sarežģītos apstākļos. Ik pa laikam nomainot vienam otru, pacientu nesa gan mediķes, gan NMPD autovadītājs, gan cietušā gados vecais tēvs. Kopīgiem spēkiem to izdevās paveikt, taču ceļš bija divtik grūts. Kā pēc notikušā atzina brigāde, šoreiz, laužoties cauri brikšņiem, dūksnājam, kā arī kāpjot augšup kalnā, vislielākais izaicinājums bija izdomāt dažādus jokus, ar ko uzmundrināt satraukto pacientu.

"Kad esi mežā, uz ceļa vai jebkur citur guvis smagu traumu, un Tavs vienīgais glābiņš ir mediķu ātra ierašanās un sniegtā palīdzība, zini: mēs darīsim visu iespējamo un neiespējamo, lai tev palīdzētu! NMPD brigādes ir gatavas steigties palīgā tad, kad cilvēka dzīvība ir apdraudēta. Šoreiz paldies mūsu 222.brigādes darbiniekiem Mārītei Polei, Laumai Jankovskai, Andim Jakstovičam," raksta NMPD pārstāvji.