Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pasargās Ogri no plūdiem

© Publicitātes foto

Ogre ir viena no pilsētām Daugavas un Ogres upes krastos, kuru biežāk vai retāk piemeklē plūdi. Daudzus gadus ir meklēti risinājumi, kas samazinātu plūdu riskus. Tagad var teikt, ka risinājumi un finansējums vecā Ogres upes aizsargdambja, Daugavas krasta aizsargdambja rekonstrukcijai, kā arī aizsargmola būvniecībai ir atrasts un daļēji tie īstenoti – Ogres upes un Daugavas krasta aizsargdambju pārbūves darbi ir pabeigti.

Ogres upes aizsargdambis ir atjaunots

2017. gada decembrī tika uzsākti un 2018. gadā ir pabeigti Ogres upes neapplūstošā vecā dambja Brīvības ielā pārbūves darbi. Līgums starp Centrālo finanšu un līgumu aģentūru un Ogres novada pašvaldību par projekta Nr. 5.1.1.0/17/I/001 Novērst plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu Ogres pilsētas teritorijā, veicot vecā aizsargdambja pārbūvi un jauna aizsargmola (straumvirzes) būvniecību pie Ogres upes ietekas Daugavā īstenošanu tika noslēgts 2017. gada 31. jūlijā. Aizsargdambja pārbūves darbus veica SIA Ostas celtnieks par kopējo līguma summu - 933,27 tūkstoši eiro. Projekta ietvaros ir veikta hidrobūves nostiprināšana līdz aprēķinātai plūdu riska atzīmei un ūdensnecaurlaidīgā ekrāna izbūve visā tā garumā, elektrības apakšzemes kabeļu izbūve un veco elektrības stabu demontāža, uzstādīts jauns LED apgaismojums, izbūvēts celiņš, labiekārtota apkārtējā zona.

Aizsargmola būvniecība ir apgrūtināta, bet turpināsies

Kopējais projekts paredz ne tikai vecā aizsargdambja pārbūvi, bet arī jauna aizsargmola būvniecību pie Ogres upes ietekas Daugavā. Šī projekta virzība ieilga, jo, veicot ģeoloģiskos urbumus, izrādījās, ka zemes saturs upes gultnē mola izbūves vietā nav piemērots mola būvniecībai, līdz ar to būs nepieciešams pievest smilti, kas savukārt radīja izmaiņas sākotnēji plānotajā projekta īstenošanas gaitā. Nākamgad varēs uzsākt šī mola būvniecību. Aizsargmola būvniecība mazinās hidraulisko pretestību Ogres upei un gultnes piesērējumu, ledus sastrēgumus, krastu nobrukumu veidošanos un ūdenslīmeņa celšanās iespējas. Šī būve aizsargātu upes gultni no piesērēšanas un sekmēs plūsmu un ledus netraucētu ievadīšanu HES ūdenskrātuvē, samazinot Daugavas ietekmi uz upes palu noteci.

Abu minēto projektu mērķis ir Ogres pilsētas pielāgošana klimata pārmaiņām, samazinot augstu plūdu risku un nodrošinot iedzīvotājiem kvalitatīvu dzīves vidi, kā arī saimnieciskās darbības konkurētspēju un turpmāku pastāvēšanu, veicot pretplūdu pasākumus.

***

UZZIŅAI

Projektu kopējās attiecināmās izmaksas ir paredzētas 4,2 miljonu eiro apmērā, no kuriem 85% ir Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējums, 3,75% valsts budžeta dotācija un 11,25% pašvaldības līdzfinansējums.