Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugavas krasta aizsargdambis ir atvērts iedzīvotājiem

© Publicitātes foto

2016. gadā Ogres novada pašvaldība vienojās ar VSIA Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi, kas apsaimnieko Ogres aizsargdambja hidrotehnisko būvju kompleksu kā valsts nozīmes hidrotehniskās būves, par Rīgas HES ūdenskrātuves aizsargdambja uz Ogres salas atjaunošanu un apsaimniekošanu.

Atlikuši vien labiekārtošanas darbi

Aizsargdambja izbūves darbus veica SIA Vidzemes būvnieks. Pagājušā gada oktobrī aizsargdambis tika atvērts iedzīvotājiem. Uz aizsargdambja iekārtots mūsdienīgs - energoefektīvs apgaismojums, kas ne tikai dod iespēju baudīt pastaigas arī diennakts tumšajā laikā, bet arī nepatērē daudz elektroenerģijas.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis: «Daugavas aizsargdambis ne vien aizsargā pieguļošo teritoriju no plūdu draudiem, nodrošinot iedzīvotāju drošību, bet tas ir arī Ogres pilsētas iedzīvotāju iemīļota vieta, kur pastaigāt vai izbraukt ar velosipēdu. Mēs strādājam, lai Ogre attīstītos, un esam priecīgi, ka šis objekts ir sakārtots.»

Samazinās plūdu draudi vismaz 20 turpmākajiem gadiem

Rīgas hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuves Ogres aizsargdambja atjaunošanas darbi tika uzsākti 2017. gada jūlijā. Renovācijas darbu ietvaros veikta slapjās nogāzes nostiprinājuma renovācija, deformāciju šuvju renovācija, saliekamo dzelzsbetona parapeta bloku betona demontāža, jaunu, iepriekš izgatavotu parapetu bloku uzstādīšana, asfaltbetona seguma gājēju celiņa rekonstrukcija un apgaismojuma atjaunošana. Lai nodrošinātu labāku vides pieejamību gājēju ietves gar autoceļu A6 savienošanai ar dambja virsmas nostiprinājumu, uz aizsargdambja ierīkota ratiņu nobrauktuve. Ir padomāts arī par labiekārtojuma elementiem - atpūtas vietām, kas aprīkotas ar soliņu, atkritumu urnu un velonovietni. Rezultātā ir atjaunots aizsargdambis Ogres pilsētā 2,47 km garumā.

***

UZZIŅAI

Projekta par Rīgas HES ūdenskrātuves aizsargdambja uz Ogres salas atjaunošanu un apsaimniekošanu kopējās izmaksas ir 3,3 miljoni eiro, tai skaitā ERAF finansējums 2,8 miljoni eiro.