"NEATKARĪGĀ" OGRĒ: Aktivitātēm un rotaļām

© Publicitātes foto

Mūsdienīgu pilsētvidi raksturo ne tikai sakārtota transporta, izglītības, kultūras un sporta infrastruktūra, bet arī aktīvās atpūtas objektu pieejamība lielajiem un mazajiem. Sekojot pilsētvides attīstības tendencēm, Ogres novada pašvaldība aktualizējusi aktīvās atpūtas un rotaļu laukumu izveidošanu.

Dāvana 90 gadu jubilejā

Pagājušajā gadā Ogres Zilo kalnu pakājē, Vidus prospektā 25, ir pabeigti aktīvās atpūtas un rotaļu laukuma būvdarbi, kur veselīgo kustības prieku var izbaudīt dažādu vecumu apmeklētāji. Rotaļu un aktīvās atpūtas laukums ir pašvaldības dāvana ogrēniešiem Ogres pilsētas 90 gadu jubilejā un Latvijai 100 gadu jubilejā, tāpēc par godu valsts simtgadei tajā tika iestādīti 100 dažādu krāsu un šķirņu rododendri.

Saturā un formā pieskaņojas dabai

Izstrādājot projektu, pašvaldības pārstāvji kopā ar projektētājiem vienojās, ka Zilo kalnu dabas parka tuvumā esošajam jaunajam rotaļu laukumam labiekārtojumā jāizmanto pēc iespējas videi draudzīgāki konstrukciju elementi, kas arī tonalitātē pieskaņotos apkārtējai videi. Projekta ietvaros, nodalot atsevišķās zonās, uzstādītas aktīvās atpūtas un rotaļu iekārtas, tajā skaitā divu veidu šūpoles, kāpelēšanas iekārtas, daudzfunkcionāla iekārta ielu vingrošanai, āra trenažieri. Laukumā ir izbūvēts apgaismojums, ierīkoti grants celiņi, uzstādīti informatīvie stendi, soli un īpaša dizaina solu grupas, kas sniegs iespēju atgulties un vērot debesis un koku vainagus. Tāpat laukumā tika uzstādītas suņu ekskrementu urnas, koka norobežojošā sētiņa, izbūvēta bioievalka, kā arī sabiedriskās kārtības nodrošināšanai uzstādīta video novērošanas kamera. Zem rotaļu iekārtām ieklāts dabai saudzīgs koka šķeldas iesegums. Visā teritorijā virs rotaļu iekārtām un gājēju celiņiem tika veikta koku sakopšana, izzāģējot sausos un bīstamos zarus.

Laukums ir izbūvēts meža ielokā, tāpēc, lai saglabātu dabas parka sajūtu un apstādījumus, pašvaldība lūdz laukuma apmeklētājus atbildīgi izturēties pret izbūvēto infrastruktūru un saudzēt dabas vidi, uzturoties tikai atbilstošajai darbībai paredzētajās zonās.

Taps jauns bērnu rotaļu laukums

Jau šogad mazajiem ogrēniešiem un viņu vecākiem būs jauns objekts, kas dzīvi padarīs saturīgāku un priecīgāku. Šā mērķa realizācijai 2019. gadā no pašvaldības līdzekļiem paredzēti 362,7 tūkstoši eiro. Rotaļu laukuma, kas atradīsies parkā iepretim Ogres estrādei, projekta koncepcija un risinājums paredz bērnu rotaļu laukuma izbūvi, bērnu rotaļu laukuma iekārtu uzstādīšanu, gājēju celiņu, velonovietnes un gājēju laipas izbūvi, atsevišķu atvērtās lietusūdens atvades sistēmas risinājumu izbūvi, dekoratīvo stādījumu ierīkošanu, labiekārtojuma elementu izbūvi - soliņu, atkritumu urnu, urnu dzīvnieku ekskrementiem, informācijas stendu, veloturētāju, bērnu rotaļu laukuma un biotopu nožogojumu. Bērnu rotaļu laukuma izbūve paredzēta ar vienlaidu gumijas segumu - saskaņā ar projekta koncepciju gumijas segums paredzēts trīs toņos - gaiši pelēks, silti oranžs un pasteļu zaļš. Rotaļu laukums būs zonēts dažādām bērnu vecuma grupām.

***

UZZIŅAI

• Būvdarbus veica SIA FIXMAN.

• Teritorijas labiekārtošanas darbu izmaksas ir 115,6 tūkstoši eiro.

• Apgaismojuma izbūve - 14,9 tūkstoši eiro.



Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais