TC "Dauga" vienmēr pa ceļam

© F64 Photo Agency

Jau desmito gadu, iebraucot Ogrē no Rīgas virziena, ceļa labajā pusē Daugavas krastā atrodas tirdzniecības centrs Dauga, kurā gadu no gada pieaug gan apmeklētāju skaits, gan finanšu apgrozījums. Pateicoties daudzveidīgajam nomnieku piedāvājumam, laba līmeņa servisam un vides pievilcībai, Daugu iecienījuši gan ogrēnieši, gan apkārtējo novadu ļaudis un garāmbraucēji.

Apmeklējums pieaug gadu no gada

Lai gan TC Dauga tika atvērts pašā Eiropas un pasaules krīzes pīķa laikā, centrs ar veiksmīgi izstrādātu koncepciju, nomnieku izvēli un mārketinga aktivitātēm 10 gadu laikā ir pratis pastāvēt un augt. Ik gadu ir audzis apmeklētāju skaits, kas, salīdzinot ar 2017. gadu, 2018. gadā ir palielinājies par 4%, sasniedzot 2,5 miljonus apmeklētāju. Savukārt apgrozījums pieaudzis par 7% un 2018. gadā sasniedzis 18 miljonus eiro. TC Dauga direktore Sandra Greize skaidro: «Tirdzniecības centram atveroties Eiropas finanšu krīzes laikā, uz tā ilgtermiņa darbību daudzi skatījās skeptiski - iedzīvotāju pirktspēja bija zema. Nevarējām cerēt, ka tirdzniecības centrā visiem nomniekiem būs pietiekams preču noiets un pozitīva finanšu plūsma. Sākumā negāja viegli, taču veiksmīgā attīstības koncepcija, kā arī fakts, ka Ogrē un tuvākajā apkārtnē tolaik nebija tik liela apjoma tirdzniecības centra, nospēlēja pozitīvi - ar laiku ieguvām stabilus nomniekus un pircēju atsaucību.»

Šobrīd situācija ir gluži cita. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, mazumtirdzniecības apgrozījums valstī pieaug, un tas atspoguļojas arī TC Dauga gada rezultātos. Nelielais inflācijas kāpums, augstais nodarbinātības līmenis, kā arī darba samaksas pieaugums ir veicinājis iedzīvotāju tēriņus dažādās jomās, tajā skaitā arī TC Dauga veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās.

Plāno nākotnes attīstību

Šobrīd Daugā darbojas 45 tirdzniecības vietas, kurās preces visai ģimenei piedāvā gan pazīstamu zīmolu veikali, gan iecienīti Latvijas zīmoli. Sandra Greize rezumē: «Dauga atrodas ģeogrāfiski izdevīgā vietā, kā arī centrā pieejamo preču klāsts ir daudzveidīgs, lai cilvēkiem ne tikai no Ogres, bet arī no apkārtējiem novadiem pēc ikdienas vajadzībām nebūtu jādodas iepirkties uz Rīgas lielveikaliem. Pieejamība, preču sortiments, mājīgā atmosfēra un nomnieku attieksme pret klientu ir galvenie instrumenti, kas pārliecina apmeklētājus šeit ierasties atkal un atkal. Esam novērojuši, ka ir cilvēki, kuri, dodoties Daugavpils virzienā, reizēm izvēlas ceļu caur Ogri, jo zina, ka pa ceļam ērti ir iepirkties Daugā.»

Ļoti svarīgs rādītājs ir nomnieku stabilitāte - mainība pēdējos gados ir vien dažu procentu apmērā, kas nozīmē, ka klients arī pēc gada varēs iegādāties līdzvērtīgu preci pie tā paša pārdevēja un saņemt atbilstošu servisu - prognozējamība ir viens no mazumtirdzniecības svarīgākajiem aspektiem. Šobrīd brīvu nomas telpu TC Dauga nav - līdzko kāda vieta atbrīvojas, tūdaļ piesakās cits komersants, tāpēc uzņēmuma vadība ir uzsākusi jaunu darbības stratēģijas izstrādi, kā rezultātā varētu palielināties tirdzniecības platības, nodarbināto skaits un tikt labiekārtota pieguļošā teritorija.

Pēdējo gadu jaunpienācēji Daugā ir bankas Citadele filiāle, veikali BITE, Cover ME, Auto Duals. Prieku sagādā vietējo uzņēmēju ienākšana tirdzniecības centrā Dauga, piemēram, Zoocentrs, un veikals Ogres pērle, kas plašāk pazīstams kā Latvijas pērles. Arī iecienītā Rubeņu un pazīstamās Ozoliņa konditorejas produkcija ir tapusi tepat netālu un iegādājama Daugā. Ogres uzņēmēji savā pārziņā pārņēmuši arī centrā pieejamo bērnu rotaļu laukumu Bumbotava un veikalu Copes lietas.

Vairāk nekā 250 darba vietu un multiplais efekts

Līdz ar TC Dauga atvēršanu un darbības pilnveidošanos arvien vairāk ogrēniešu un apkārtnes iedzīvotāju ir nodarbināti klientu apkalpošanas jomā - no pārdevējiem, konsultantiem līdz ārpakalpojumu sniedzējiem, kas dod būtisku iespaidu nodarbinātības segmentā reģionā. Klientu apkalpošanā TC Dauga ir nodarbināti 250 strādājošo. Direktore vērš uzmanību, ka darba vietas tieši tirdzniecības centrā nav vienīgais ekonomiskās izaugsmes un nodarbinātības aspekts, bet multiplā ietekme uz reģiona ekonomiku jāvērtē daudz plašāk. Centra ikdienas darbības nodrošināšanai savu artavu sniedz apsaimniekošanas sabiedrības, apsardzes, mārketinga kompānijas, uzņēmumi, kas centru sagatavo dažādu svētku norisēm. Tie ir vismaz vēl 100 cilvēku, kas dod savu ieguldījumu un saņem attiecīgu samaksu, sniedzot pakalpojumus tirdzniecības centra uzturēšanai un funkcionalitātei.

Kā sociāli nozīmīgi notikumi ar ekonomisko pievienoto vērtību jāatzīmē arī mājražotāju un amatnieku piesaistīšana tirdzniecības centram, kuriem nedēļu nogalēs ir iespēja izmantot centra telpas, lai apmeklētājiem piedāvātu savus izstrādājumus. Atbalstīti ir arī novada seniori, kuri garajos ziemas vakaros saadījuši cimdus, zeķes, šalles. Šādu pieeju augstu vērtē ne tikai ražotāji, kuriem šī ir iespēja tirgoties plaši apmeklētā vietā, bet arī pircēji, kuriem amatniecības izstrādājumu klātbūtne vienlaikus rada patīkamu noskaņojumu un priecē acis, kā arī dod iespēju iegādāties priekšmetus, kādus nevar atrast lielveikalu plauktos.

Svētkos centra ikdiena top interesantāka un krāsaināka ne tikai saviem spēkiem, bet piesaistot arī Ogres mūzikas skolas bērnus un jauniešus, kā arī dejotājus no dažādām Ogres deju grupām.

Sandra Greize piebilst: «Labprāt sadarbojamies arī ar citām Ogres organizācijām, kas sociāli aktīvi darbojas savā ikdienā - ieklausāmies Ogres māmiņu kluba ieteikumos, lai arī māmiņām ar maziem bērniem uzturēšanās centrā būtu patīkama un komfortabla. Ziemassvētku laikā pie mums ik gadu ciemojas Ogres Rotarakta klubs, rīkojot akciju Nopērc nieku, sagādā prieku, aicinot Daugas apmeklētājus iepriecināt Ogres novada pagastu bērnus. Priecājamies par katru sadarbību, cik vien tā ir mūsu spēkos.»

Gaida sabiedriskā transporta maršrutu

Blakus Daugai darbojas lielveikals Rimi, kā arī nupat durvis vēris veikals Mājai un dārzam. Līdz ar trīs lielu iepirkšanās vietu atrašanos tiešā tuvumā aktualizējas jautājums ne tikai par autostāvvietām, bet arī par sabiedriskā transporta pieejamību. Daugas vadība vērsusies Ogres novada pašvaldībā, aicinot to izskatīt iespēju izveidot sabiedriskā transporta maršrutu ar pieturvietām pie tirdzniecības centriem. Ja no pilsētas centra līdz lielveikaliem būs nodrošināta sabiedriskā transporta kustība, tad ieguvēji būs visi - gan iedzīvotāji, gan arī veikalu darbinieki, kuri nepārvietojas ar personīgajām automašīnām. Šobrīd kājāmgājējiem nokļūšana līdz tirdzniecības centriem ir apgrūtinoša, tāpēc visu iepriekšminēto lielveikalu apmeklējums pamatā ir autoīpašnieku privilēģija. Sadarbībā ar pašvaldību ir panākta vienošanās, ka pavasara pusē tiks izstrādāts sabiedriskā transporta maršruts, lai līdz lielveikaliem varētu nokļūt arī ar sabiedrisko transportu.



Latvijā

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad augusta beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, bija 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Svarīgākais