Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Smagi cietis vīrietis, kurš atbildīgs suņu nobadināšanā Ropažu pusē

© Dzīvnieku patversme un mājas zoo "Mežavairogi"/Facebook

Vīrietis, kurš līdzatbildīgs divu cīņas suņu nobadināšanā, aizvakar ticis smagi piekauts. Šī atriebības akta veicēji izrēķināšanos dokumentējuši, izliekot bildes publiskai apskatei un iztirzāšanai sociālajā tīklā. Pieteikusies arī suņu reģistrētā īpašniece – izdzīvojušo kucīti grib ņemt atpakaļ pie sevis, kaut gan pati savulaik atdevusi suņus, kam pagadās.

Šī sieviete tagad ceļ pretenzijas pret patversmi Mežvairogi, jo patversme suneni neatdod un arī neatdos, kamēr nesaņems attiecīgu policijas rīkojumu.

Stāsts par abiem amerikāņu Stafordšīras terjeriem Desilldu un Marko ir drūms un pamācošs. Vismaz divas nedēļas suņi bija iespundēti dzīvoklī bez ēdiena, bez ūdens, saimnieku pamesti. Kaimiņi teic, ka sākumā tur bijis arī kaķis. Tas nozīmē, ka suņi viņu apēduši. Laulātam pārim šķiroties, dzīvnieki kļuva nevajadzīgi. Tomēr nav iespējams saprast, kādēļ izvēlēts tik nežēlīgs veids, kā no viņiem atbrīvoties. Esot pāra reizes atbraukuši, konstatēja, ka vēl nav nosprāguši, čipšus paši pagrauza un aizbrauca.

Notikusi linča tiesa

Kaimiņi pārāk ilgi kavējās ar palīdzību suņiem. Kad dzīvoklis beidzot uzlauzts, suņi nogādāti patversmē, ārstēti un aprūpēti. Tomēr Marko nomira. Desillda, šķiet, dzīvos. Tikai jautājums - pie kā. Šobrīd kucīte, tāpat kā viņas biedra līķis, ir lietiskais pierādījums kriminālprocesā, un viņas atdošana reģistrētajai īpašniecei būtu nepieļaujama.

Paralēli kriminālprocesam turpinās arī šīs lietas skaidrošana sabiedriskā kārtā, un viena linča tiesa jau ir notikusi. Tajā pašā dienā, kad stāsts nāca gaismā, sociālajos tīklos tika izliktas divu vainīgo cilvēku bildes. Jauns vīrietis un jauna sieviete. Ar vārdiem un telefona numuriem. Noskaidrot adresi tālāk jau nebija nekas sarežģīts, un kāds to arī izdarīja. Vispirms draudi tika izteikti komentāros, bet pēc tam īstenoti dzīvē. Vīrietis bildēts piekaušanas gaitā. Viņš nepārprotami ir pārbijies, galvā vismaz divas brūces, asinis tek. Spriežot pēc tā, ka viņam kājās nav apavu, visticamākais, suņu atriebēji ieradušies pie viņa mājās. Arī jaunajai sievietei tika draudēts, taču nav ziņu, ka viņa būtu piekauta. Varbūt bērnu dēļ pasaudzēta. Principā būtu pareizi, ka policija tagad arī pašus linča tiesas spriedējus paņemtu pie dziesmas. Pat ļoti ļauni cilvēki jāpārmāca likumā paredzētā kārtībā, nevis vienkārši jāpiekauj.

Suņi vai bērni

Trešā un juridiski galvenā atbildīgā persona suņu spīdzināšanā ir viņu reģistrētā īpašniece. Līdz 2017. gadam viņa rūpējusies par abiem dzīvniekiem. Tad kaimiņi uzrakstījuši sūdzību Liepājas sociālajam dienestam, ka suņi apdraud viņas bērnu drošību. «Vairākkārtēji tika man lūgts tikt vaļā no suņiem. Beigās bija jāizvēlas - vai suņi, vai bērni. Ievietoju sludinājumu, uz kuru atsaucās vīrietis, vārdā Artūrs, no Rīgas rajona. Teica, ka ir pieredze ar boksera šķirnes suni, dzīvojot privātmājā, esot 3 bērni. Atbrauca ar mašīnu kluss nosvērts cilvēks.» Un aizveda uz Ropažiem.

Bet tālākais jau ir zināms. Suņi nonāca divu jaunu nežēlīgu cilvēku pajumtē. Pagāja gads, vēl drusku, un suņi apnika reizē ar laulību.

Spriežot pēc internetā izliktajiem tekstiem, oficiāli reģistrētā īpašniece nejūt ne mazāko vainas apziņu par suņiem nodarīto. Jau pašā saknē tā bija bezatbildība - ņemt ģimenē cīņas suņus, bet vēl lielāka bezatbildība - jau pieradinātus suņus atdot, kam pagadās. Un pat nepārreģistrēt viņus uz jaunajiem saimniekiem. Bet īpašniece nesaprot, turklāt vēl ir sašutusi, ka Mežvairogu patversmē saņēmusi nevis izdzīvojušo suni, bet atteikumu.

Visiem Desilldas līdzjutējiem

Par Mežvairogiem, kas šai situācijā izdarījuši visu iespējamo, tiek izplatītas baumas - ka slikti ārstē, ka gribot iedzīvoties. Pilnīgs absurds. Tāpēc patversme ievietojusi atbildes skaidrojumu: «Visiem Desilldas līdzjutējiem. Rīt meitene dosies pie neatkarīga vet. med. eksperta, lai izslēgtu spekulācijas, ka mūsu veterinārārsti ir ieinteresēti, piekukuļoti vai neprofesionāli, kā arī lai iegūtu pierādījumus, ka īpašnieki izturējušies cietsirdīgi, pakļaujot dzīvniekus badam.» Tālāk paskaidroti apsvērumi, kādēļ suns nav atdots formālajai īpašniecei, tas, cik izmaksāja abu dzīvnieku aprūpe. Braukšana pakaļ, medikamenti, ēdiens, ārstu darbs: kopā 377 eiro.

«Rakstām to tāpēc, lai beigtos spekulācijas par mūsu vēlmi iedzīvoties. Mūsu vēlme ir beidzot panākt, lai dzīvnieku īpašnieki rūpējas par saviem mājdzīvniekiem. Kaut tāpēc, ka baidīsies no soda.

Bet tikmēr Desilldas svars ir pieaudzis par veselu kilogramu, un viņa ir ieguvusi jaunus draugus!» Bildītē viņa rāmi čuč uz dīvāna kopā ar kādu jauniepazītu taksi.