Usmas baznīcu iekļauj valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

Ar kultūras ministra Inta Dāldera (JL) rīkojumu Usmas baznīca, kas atrodas Kuldīgas novada Rendas pagastā, iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, liecina paziņojums "Latvijas Vēstnesī".

Usmas luterāņu baznīca būvēta no 1935. līdz 1936.gadam. Tā ir Kurzemes reģionam ļoti vērtīgs līdz mūsdienām saglabājies, profesionāli atjaunots un uzturēts sakrālās būvmākslas paraugs.

Usmas baznīca ir ievērojamā latviešu arhitekta Paula Kundziņa autordarbs. Objekta arhitektūrā apvienojas modernajai funkcionālisma arhitektūrai atbilstoša formu vienkāršība un nacionālā stila meklējumi, kas galvenokārt sakņojas latviešu tautas koka celtniecības tradīcijās, etnogrāfijā, kā arī tautas lietišķajā mākslā.

Baznīcas fasādes rotājumos, konstruktīvo detaļu akcentējumos izmantoti Art Deco ģeometriskās stilizācijas paņēmieni. Objektam ir pilnībā autentisks veidols, fasāžu arhitektoniskā kompozīcija, apdares dekori un būvdetaļas, saglabāts vēsturiskais plānojums. Daļēji saglabājies oriģinālais interjers un tā iekārtas.

Usmas baznīcas saglabājamās vērtības ir tās ārējais veidols, plānojums, fasāžu arhitektoniskais risinājums, interjera kompozīcija.