Ar krāšņu atklāšanu Balvos sācies 12.Latvijas Amatierteātru salidojums

Vakar vēlu vakarā ar atraktīvu Latvijas amatierteātru gājienu uz pilsētas parka skatuvi Balvos sākās 12.Latvijas Amatierteātru salidojums,

Gājienā piedalījās aptuveni simts amatierteātri no visas Latvijas. Katra teātra dalībnieki bija padomājuši, kā piesaistīt skatītāju uzmanību ar tērpiem, kustībām, dziesmām no populārām teātra izrādēm. Aktieri pat gājienā pamanījās piekukuļot Balvu ceļu policistus, iedodot "kukulī" liela izmēra naudaszīmi.

Svētkus atklāja kultūras ministrs Ints Dālderis (JL), kurš savā uzrunā teica, ka varbūt tikai vēl kora dziedāšanas tradīcija ir tik būtiska kā teātra spēlēšana un skatīšanās.

"Teātris dod iespēju cilvēkam ne tikai izdzīvot citu dzīvi, gūt jaunas emocijas un atziņas. Man vienmēr ir šķitis, ka lugas sižets un iestudējums mums ļauj labāk saprast arī pašiem savu dzīvi un veidot attiecības ar līdzcilvēkiem," sacīja Dālderis.

Viņš vēlēja aktieriem izjust visas tās emocijas, ko piedāvā laba luga, un nodot skatītājiem dziļi cilvēcisko vēstījumu, kas ir jebkuras dramaturģijas pamatā. Ministrs kopā ar pūtēju orķestri "Balvi" atskaņoja Raimonda Paula skaņdarbu "Sens tik sens".

Savukārt Jelgavas Ādolfa Alunāna teātra režisore Lūcija Ņefedova uzsvēra, ka aktieru uzdevums ir kopt un saglabāt latviešu valodu, kas ir viena no svarīgākajām nācijas pazīmēm.

Piektdienas vakarā tika sumināti režisori, aktieri, kuri uz skatuves ir 25 un vairāk gadus.

Šodien Teātra ielā 20 amatierteāti rādīja izrādes gan lieliem, gan maziem skatītājiem, aktieri aktīvi iesaistīja dažādās aktivitātēs arī skatītājus un garāmgājējus. Izrādes notiek arī Balvu muižā, novada muzejā, kultūras un atpūtas centrā, pamatskolā, brīvdabas estrādē, kā arī Viļakas, Baltinavas un Rugāju novadā.

Trīs salidojuma dienās no 16.jūlija līdz 18.jūlijam skatītāju vērtējumam amatierteātri piedāvā 86 dažāda žanra izrādes, starp tām arī trīs izrādes, kas ieguvušas titulu Gada izrāde.

Salidojumā piedalās arī eksperti - teātra zinātniece Līvija Akurātere, Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš, teātra zinātnieces Guna Zeltiņa un Ilze Kļaviņa, režisors Valdis Lūriņš, Starptautiskās Amatierteātru asociācijas Krievijas nacionālā centra ģenerālsekretāre Alla Zorina, režisori no Lietuvas un Igaunijas.

Amatierteātru salidojums noslēgsies rīt, 18.jūlijā, Balvu centrālajā laukumā ar pasākumu "Uz redzēšanos!".

Amatierteātru salidojums kopš 1968.gada notiek reizi četros gados. Salidojumu rīko Balvu novada pašvaldība sadarbībā ar Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūru.

Svarīgākais