Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Tukuma slimnīca stiprina vājās un attīsta spēcīgās jomas

UZŅEMŠANA. Dienas vidū uzņemšanas nodaļā ir klusākais laiks – lielākais pacientu pieplūdums novērojams vakarpusē, kad ģimenes ārstu prakses savu darbdienu ir beigušas, kā arī brīvdienās un svētku dienās. Pacientiem palīdzēt ir gatava uzņemšanas nodaļas komanda, kā arī vadība. (No kreisās: interniste Sanita Kaminska, uzņemšanas nodaļas māsa Viktorija Ardinska, reģistratore Angelika Brenča, slimnīcas direktore Dzintra Rabkeviča, dežūrārsts Remo Skrickis. Aiz muguras – māsu palīgs Sergejs Dolmatovs, vecākā māsa Diāna Dubrovska) © Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Par spīti bažām, ka Tukuma slimnīca varētu kļūt tikai par aprūpes slimnīcu, vadībai pērn ir izdevies veikt virkni pasākumu, lai Tukuma slimnīca tāpat kā iepriekš būtu 2. līmeņa slimnīca jeb neatliekamās palīdzības lokālā slimnīca ar 100 gultasvietām, kas apkalpo Tukuma, Kandavas, Engures, Jaunpils novada iedzīvotājus, kā arī Talsu, Rojas un citu tuvējo novadu iedzīvotājus, nodrošinot veselības aprūpes pakalpojumus terapijā, hronisku pacientu aprūpē, ķirurģijā, kā arī traumatoloģijā un pediatrijā.

Nodaļa hronisko slimību pacientiem

Pirms nepilna gada Tukuma slimnīcā ir izveidota specializēta nodaļa neiroloģijas slimniekiem un pacientiem ar hroniskām slimībām. Iniciatīva šādas nodaļas izveidošanai pieder internistei Sanitai Kaminskai: «Cilvēku ar hroniskām slimībām, tajā skaitā neiroloģiskām, ir daudz. Daudziem ir nepieciešama terapija, kas atvieglo stāvokli un palīdz saasinājumu brīžos. Pacientiem piedāvājam ne tikai medikamentozu terapiju, bet arī fizikālās procedūras un fizioterapiju, kas ir sevi labi pierādījusi mūsdienu ārstniecības metode.» Slimnīcas direktore Dzintra Rabkeviča uzsver: «Šādu nodaļu, redzot pieprasījumu, izveidojām vieni no pirmajiem. Nodaļā ārstēšanos turpina gan mūsu cilvēki pēc saņemtās palīdzības augstāka līmeņa slimnīcās, gan arī pacienti ar ģimenes ārsta nosūtījumiem. Hronisko pacientu nodaļā uzņemam arī onkoloģijas slimniekus, kam nepieciešama paliatīvā aprūpe, tostarp atsāpinošā terapija.»

Rehabilitācija lieliem un maziem

Pēc dzemdību nodaļas slēgšanas Tukuma slimnīcā atbrīvojās telpas, kurās tagad paplašināta rehabilitācijas nodaļa. Nodaļu vada rehabilitācijas un fizikālās medicīnas ārste Inese Smirnova, tajā ir spēcīga un jauna fizioterapeitu komanda, kā arī masieri un piesaistīts sociālais darbinieks. Dzintra Rabkeviča atzīst, ka rehabilitācijai valstī tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība un, iespējams, tiks piešķirts arī lielāks finansējums, tāpēc Tukuma slimnīca attīsta arī šo novirzienu, kas sabiedrībai ir ļoti aktuāls. Nodaļas personāls apkalpo gan ambulatoros, gan stacionāra pacientus, sniedz arī pakalpojumus mājās. Nodaļā ir iekārtotas telpas vingrošanai grupās, bērniem, ūdens procedūrām. Nākotnes plānos telpas paplašināt un pilnveidot.

REHABILITĀCIJAS nodaļā strādā pieci fizioterapeiti un masieris. Masiere, fizioterapeita asistente Dace Akmeņkalne strādā ar nepilnus septiņus mēnešus veco Tomasiņu, lai iemācītu viņu pareizi rāpot / Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Sanita Kaminska vērš uzmanību, ka nereti pacientiem līdztekus medicīniskajai palīdzībai nepieciešama arī sociālā palīdzība, tāpēc sociālais darbinieks Laima Zaķe cieši sadarbojas ar novada sociālo dienestu, palīdz nokārtot dokumentus un atrisināt citas sarežģītās situācijas.

Spēcīgāka uzņemšanas nodaļa

Uzņemšanas nodaļa ir viens no slimnīcas galvenajiem posmiem, tāpēc pēdējā gadā veikti vairāki organizatoriski pasākumi darba uzlabošanai. 24 stundu režīmā neatliekamo palīdzību sniedz internists, ķirurgs vai traumatologs, anesteziologsreanimatologs, pediatrs. Diennakts režīmā darbojas radioloģijas nodaļa un laboratorija. Dati parāda, ka pacientu plūsma uzņemšanas nodaļā nu jau divus gadus ir apmēram 10 000 pacientu gadā. Savukārt stacionēto pacientu skaitam ir tendence sarukt. Tas skaidrojams ar iespēju ātri veikt nepieciešamos izmeklējumus, sniegt neatliekamo palīdzību un atlaist pacientu mājās. Papildus neatliekamajai palīdzībai pieejamas arī observācijas jeb novērošanas gultas.

Direktore: «Priecājamies, ka mūs komandai ik pa brīdim pievienojas kāds jauns ārsts, māsa vai māsu palīgs. 2018. gadā darbā pieņemti 18 darbinieki, no tiem 6 ārsti, tajā skaitā ārsts internists, oftalmologs, otolaringologs, neirologs, pediatrs, patologs. Svarīgi, lai atnācēji būtu arī palicēji. Šeit mums palīgā nāk dome ar dzīvokļiem un bērnudārzu.