Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jaunmoku pils – gudra, gādīga un viesmīlīga

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

LVM Jaunmoku pilī jau daudzus gadus darbojas muzejs, kurā viens no galvenajiem virzieniem ir meža apsaimniekošanas vēstures atainošana. 2017. gadā atklāja atjaunoto Meža ekspozīciju 2. stāvā, un arī turpmāk tā tiek papildināta gan ar taustāmiem eksponātiem, gan, sekojot mūsdienu tendencēm, ar interaktīvām izziņas un esošo zināšanu pārbaudīšanas iespējām.

Atjaunotā ekspozīcija faktiski ir kļuvusi par mūsdienīgu telpu ar daudzšķautņainu saturu, kurā apmeklētāji dabas, tostarp dzīvnieku, augu un koku, iepazīšanai var izmantot visas savas maņas - dzirdi, redzi, ožu, tausti - paglaudīt bebra kažoku, pasmaržot garšaugus vai piemērīt kokam lapas. Visam muzejam cauri vijas nepārprotama vēsts - cilvēkam jādzīvo saskaņā ar dabu!

No viesa dabā līdz ekspertam

Meža muzeja apmeklējums sagādās prieku ikvienam, no rūdīta pilsētnieka, kurš neatšķir ozolu no bērza, līdz aizrautīgam meža mīļotājam ar pamatīgām zināšanām. Muzeja vadītāja Daiga Šmitenberga vēsta: «Pēc ekspozīcijas atjaunošanas, kas tapa sadarbībā ar radošo apvienību Brandeleven, esam kļuvuši par mūsdienīgu muzeju - interesantu un saistošu izziņas vietu lieliem un maziem. Arī pagājušajā gadā esam ieviesuši jauninājumus, kas ekskursiju Meža muzejā padara vēl interesantāku un aizraujošāku. Piemēram, pagājušajā gadā interaktīvajā spēlē apmeklētāji varēja pārbaudīt savas zināšanas sēņu pasaulē trīs dažādos zināšanu līmeņos, bet šogad piedāvājam spēli, kas ieved savvaļas augu plašajā klāstā. Augi ir dažādi - ēdami un neēdami, veselībai draudzīgi vai indīgi. Ejot pastaigā brīvā dabā, ir svarīgi zināt, kuru ogu drīkst ēst un kuru augu labāk vispār neaiztikt vai arī kurš iekļauts aizsargājamo augu sarakstā.» Vaicāta, vai interesanti ir tikai bērniem, muzeja vadītāja teic: «Esam novērojuši, ka tieši vecāki muzejā uzturas visilgāk. Kamēr pieaugušie vēl apgūst jaunas zināšanas, tikmēr pagurušie bērni var rotaļāties improvizētajā rotaļu stūrītī, kas iekārtots ligzdā, ko no dažādiem materiāliem, tostarp novalkātiem krekliņiem un džemperiem, vij muzeja apmeklētāji. Bērni var pašķirstīt putnu grāmatu, paklausīties to balsis vai kopā ar vecākiem uzspēlēt čiekuru spēli. Ligzdā dažkārt vēlas iekārtoties gluži vai visa klase - tik mājīga tā ir.»

Ekskursijas bērnu grupām muzejā ir rūpīgi pārdomātas, tā nav tikai klausīšanās, skatīšanās un lasīšana - muzeja darbinieki sagatavojuši arī spēles ar bērnu līdzdalību, piemēram, uzklāt galdu kādam no meža dzīvniekiem - te nu jāzina, ko ēd vilks un kas garšo zaķim.

Medību tēma - retums Latvijā

Mežs un medības ir nesaraujami saistītas lietas jau kopš senvēstures laikiem un savu aktualitāti nav zaudējušas arī šodien, tāpēc Meža muzejā sava vieta ierādīta medībām un visam, kas ar tām saistīts. Šeit apskatāmi gan ieroči, gan taures radziņi, gan tradicionālais mednieka apģērbs un simbolikas elementi. Papildus pastāvīgajā ekspozīcijā esošajām medību trofejām - ragiem, ilkņiem, ādām - reizi divos gados Jaunmoku pils Kolonnu zālē tiek organizēta medību trofeju izstāde. Daiga Šmitenberga atzīmē, ka mednieki ir atsaucīgi un nereti muzejam dāvina gan trofejas, gan apliecinājumus par šo trofeju līdzdalību izstādēs un saņemtajiem apbalvojumiem.

MEŽA EKSPOZĪCIJA var tuvumā apskatīt dažādus dzīvniekus, ko vienkāršs cilvēks mežā sastapt var reti. Vienlaikus muzejs ir kā neizsmeļama zināšanu krātuve - par augiem, kokiem, dzīvniekiem, par drošu pastaigu brīvā dabā, par svaigu gaisu un mīlestību pret visu dzīvo / Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Par unikālu droši var saukt no Valda Abricka iegādāto un pastāvīgajā Meža ekspozīcijā apskatāmo mednieku privāto sudraba un zelta monogrammu kolekciju. Jāpiebilst, ka vēsturiski katram sevi cienošam medniekam bija sava monogramma, kas tika piesprausta pie medību somas, ieroča vai cepures. Monogrammas ir meklētas un atrastas ne tikai Latvijā, bet arī tālajos Sibīrijas mežos.

Muzejs ir atvērts katru dienu no pulksten 9 līdz 17. Ja apmeklētāji vēlas arī gida stāstījumu, tad vēlams iepriekš pieteikties, jo katra ekskursija ir atšķirīga - atbilstoša ekskursantu interesēm un vecuma grupai. Gaidīti ir gan pieaugušie, gan pavisam maziņie. Īpašs piedāvājums ir arī bērnudārza grupiņām.