Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Netālu no Liepājas jūras krastā izskalota sena koka muca

© Ekrānšāviņš no "LNT Ziņas" sižeta

Netālu no Liepājas, Jūrmalciemā, piekrastē atrasta izskalota koka muca. Tā varētu būt vairāk nekā 100 gadus veca, vēsta "LNT Ziņas".

Tā, visticamāk, ir no ozolkoka un bez nevienas metāla daļas. Kā LNT Ziņām pastāstīja atradējs, saturs esot bāli iedzeltens, taukains, kas atgādinot sveču stearīnu. Mucas tilpums ir ap 100 litriem. Dēļi esot stipri patrupējuši. Vēsturnieki, apskatot atraduma fotogrāfijas, pieļauj, ka muca varētu būt vērtīgs arheoloģiskais priekšmets.

Medijs arī informē, ka, visticamāk, muca nāk no Bernātu jūrmalas, kur ir smilšu sēkļi, vai kuģošanai bīstamā Akmeņu raga.

Šī nav pirmā reize, kad jūras krastā Latvijā izskalotas vērtīgas vēstures liecības. Piemēram, 2018.gada vasarā vēstījām, ka Bolderājas apkaimē, netālu no Daugavgrīvas mola jūras krastā izskalots vēsturiska kuģa vraks.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja vēstures speciāliste Irēna Strēle, kura devās aplūkot kuģa vraku klātienē, skaidroja, ka viņu ieinteresēja tas, ka kuģa vraka skavas nebija dzelzs un detaļas bija sasaistītas ar koka tapām. "Zinot 13.gadsimta Rīgas kuģus, tur bija gan skavas, gan koka tapas. Iespējams, ja tur ir tikai koka tapas, tad tas ir sens kuģa vraks. Taču pagaidām fiksējām, ka tas ir 17.gadsimta kuģis, bet iespējams, ka tas ir arī vēlāks," norādīja Strēle.