Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kaņiera ezera piekrastē notiks īpaša talka; aicina palīgā dabas draugus

Attēlam ilustratīva nozīme © F64 Photo Agency

Dabas aizsardzības pārvalde Starptautiskajā Mitrāju dienā, šodien, plkst. 11.00 aicina dabas draugus ziedot savu laiku un darbu, iesaistoties īpašā mitrāju saglabāšanas pasākumā Ķemeru Nacionālajā parkā. Kopīgiem spēkiem plānots no kokiem un krūmiem atbrīvot Kaņiera ezera piekrastē esošo, aizaugošo kaļķaino zāļu purvu, tā izveidojot labvēlīgākus augšanas apstākļus kadiķu audzēm.

Pēc labā darba paredzēta kopīga zupas baudīšana, kā arī pastaiga ap Kaņiera ezeru un stāsts par mitrājiem. Pulcēšanās pasākumam - pie Kaņiera pilskalna takas. Nokļūšana pasākuma vietā: https://ej.uz/Kaniera_pilskalns/. Dalība pasākumā - bez maksas, taču nepieciešams iepriekš pieteikties pa tālruni 28611079 (Baiba).

Pasākuma laikā paredzēta lieko koku un krūmu savākšana vairākās ugunskura vietās, darbošanās notiks mitrājā, tādēļ nepieciešams vilkt laika un darba apstākļiem atbilstošu apģērbu, kājās - mitrumizturīgus apavus, vislabāk - gumijas zābakus.

"Ļoti gaidīsim pasākumā gan ģimenes ar bērniem, gan jauniešus, kuriem darbošanās dabā varētu būt kas jauns vai sen aizmirsts. Tā būs iespēja ne vien pielikt savu roku starptautiski nozīmīgā mitrāja - Kaņiera ezera - saglabāšanā, bet arī vienkārši pabūt dabā, fiziski izkustēties svaigā gaisā, kas noslēgumā vainagosies ar īpašu pastaigu un stāstu par Kaņiera ezera apkārtnē sastopamajām dabas vērtībām. Pateicoties sniegotajam laikam, ezera apkārtne ir īsta ziemas pasaka," aicina pasākuma organizatore, dabas izglītības centra "Meža māja" vadītāja Agnese Balandiņa.

Ja pasākuma dienā pieturēsies sals, un ledus, kas klāj ezeru, būs drošs, pēc labā darba plānots iepazīt arī slēptākās ezera daļas un niedrāju labirintus, kur citos apstākļos ar kājām nebūtu iespējams nokļūt. "Ielūkosimies gan niedrāju biežņā, gan apmeklēsim vienu no Kaņiera ezera salām, kur pavasaros iemitinās kormorānu kolonijas," sola A. Balandiņa.

Ārvalstīs labie darbi dabai ar eksperta stāstījumu par paveiktā nozīmību un teritorijas iepazīšanu ir kļuvuši ļoti populāri. Organizējot pasākumu, Pārvalde cer arī Latvijas, it īpaši galvaspilsētas iedzīvotājos rosināt vēlmi dabu "patērēt" ne vien pasīvi, dodoties skaistās pastaigās pa nacionālā parka dabas takām, bet arī aktīvi - aktīvi palīdzot dabai tad, kad bez cilvēku roku darba citādi vairs nevar.

Šī būs jau ceturtā talka ar mērķi izveidot labvēlīgākus augšanas apstākļus kadiķu audzēm Kaņiera pilskalna apkārtnē, ievērojami uzlabot redzamību no Kaņiera pilskalna skatu platformas, kā arī atjaunot Kaņiera pilskalna kā arheoloģiskā pieminekļa kādreizējo stāvokli, uzlabojot pilskalna vizuālo uztveramību. Savulaik ap pilskalnu pletās pļavas, kas, gadiem ejot, pamazām aizauga ar kokiem un pamežu, ko ar sabiedrības palīdzību plānots likvidēt. Jau patlaban atsegts plašāks skats uz Kaņiera ezeru, un, kad darbi būs pabeigti, pārmaiņas iepriecinās gan putnu vērotājus, gan citus dabas tūristus.

Talkas kaļķaino zāļu purvu atjaunošanai paredzēts organizēt visu februāri, tādēļ, ja nav iespējams piedalīties īpašajā Mitrāju dienas pasākumā, taču ir interese līdzīgu pasākumu noorganizēt savam darba kolektīvam vai interešu pulciņam, lūgums sazināties ar Dabas aizsardzības pārvaldi pa tālr. 28611079. Vairāk par iniciatīvu "Daru labu dabai" mājaslapā www.darudabai.lv.

Kaņiera ezers ir viena no sešām Latvijas īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām, kas novērtēta kā starptautiski nozīmīga mitrāju teritorijas jeb Ramsāres vieta. Ramsāres konvencija paredz starptautiski nozīmīgu mitrzemju, īpaši kā ūdensputnu dzīves vides saglabāšanu. Kaņiera ezerā ir konstatētas vairāk nekā 200 putnu sugas. Migrācijas laikā ezerā var vienlaicīgi atrasties vairāk nekā 10 000 ūdensputnu.

Mitrāji kā ekosistēma ir ļoti nozīmīgi gan bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā, gan cilvēka dzīvē. Tie nav tikai zāļu un kūdras purvi, kā biežāk pierasts domāt. Mitrāji ir arī palienes, purvi, dumbrāji, piekrastes, mitrās pļavas, kā arī upes un ezeri. Tie dabā funkcionē kā dabiskie ūdens filtri, ūdens uzkrājēji plūdu laikā, klimata pārmaiņu novērsēji. Mitrāji ir arī mājvieta dažādu sugu augiem un dzīvniekiem, kas īpaši pielāgojušies dzīvei pārmitros apstākļos.

Starptautiskā Mitrāju diena tiek atzīmēta kopš Ramsāres jeb Mitrāju konvencijas parakstīšanas 1971. gadā. Konvencija ir vienīgais starptautiskais vides aizsardzības līgums, kas veltīts kādai noteiktai ekosistēmai, un tās misija ir mitrāju aizsardzība un apdomīga izmantošana. Latvija šai konvencijai pievienojās 1995. gadā.

Mitrāju dienai veltīti pasākumi notiks visu februāri vairākās Latvijas vietās. Plašāka informācija atrodama Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā www.daba.gov.lv.