Asociācija: Āfrikas cūku mēris ar laiku, visticamāk, būs skāris visu Latviju

© F64

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) Latvijas mežos patlaban turpina izplatīties mežacūku pārvietošanās ātrumā, un ar laiku, visticamāk, būs skāris visu Latviju, sacīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Viņa atgādināja, ka mājas cūku populācijā ĀCM nav konstatēts kopš pagājušā gada vasaras, kad pēdējais ĀCM uzliesmojums mājas cūku populācijā konstatēts 15.augustā.

Tikmēr mežacūku populācijā ĀCM turpina izplatīties dzīvnieku pārvietošanās tempā, viņa sacīja.

Lejniece uzsvēra, ka Latvijas Cūku audzētāju asociācija joprojām aicina tās biedrus un visus cūku audzētājus un turētājus Latvijā, tostarp piemājas saimniecības stingri ievērot biodrošības prasības, jo tas ir vienīgais veids, kā pasargāt mājas cūkas no bīstamās saslimšanas. "Esam iemācījušies, ka mums ir jāmēģina ar ĀCM sadzīvot un jāstiprina sava biodrošība. Tas ir vienīgais veids, kā mēs varēsim pastāvēt, kamēr slimība būs mežā," sacīja Lejniece.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 78 mežacūkām 32 novadu 55 pagastos un vienā pilsētā.

Savukārt mājas cūku populācijā ĀCM šogad nav konstatēts. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) statistika liecina, ka pērn ar ĀCM inficētas 16 705 mājas cūkas, desmit ĀCM skartajās saimniecībās, sešos ĀCM skartajos novados un deviņos ĀCM skartajos pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais