Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vāc parakstus pret bīstamo atkritumu pārstrādes uzņēmuma celšanu Liepājā

© Pixabay

Sabiedrības iniciatīvu portālā sākta parakstu vākšana pret bīstamo atkritumu pārstrādes uzņēmuma celšanu Liepājā.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīja biedrība "Radi vidi pats". Iniciatīvu plānots iesniegt Liepājas pilsētas domē.

Ar šo iniciatīvu rosināts atcelt SIA "eVan Group" plānoto bīstamo atkritumu pārstrādes uzņēmuma celšanu Liepājā. Idejas aprakstā skaidrots, ka uzņēmumā plānots veikt bīstamo atkritumu pārstrādi - izlietoto katalizatoru pārstrādi un rūdas maisījumu un metāllūžņu kausēšanu.

Biedrībā uzsvēra, ka šāda veida ražotnes Baltijas valstīs vēl nav, un nav arī rūpnīcu, kur ražošanas procesā lieto katalizatorus. Uzņēmuma paredzētas darbības vietas ir Kapsēdes iela 3A, Kapsēdes iela 9/15, kas atrodas tikai 1100 metru attālumā no Liepājas slimnīcas un tikai 800 metru attālumā no dzīvojamajām ēkām.

"Šādas rūpnīcas darbībai pastāv tādi riski kā smaku un trokšņu veidošanās un traucējumi Liepājas reģionālajai slimnīcai. Tehnoloģiskajā procesā ir plānots izmantot amonjaku, kas ir gāze ar asu smaku. Darbības vieta ir dabas lieguma "Tosmare" teritorijas tuvumā. Uzņēmums pašlaik nav sniedzis pietiekami detalizētu informāciju par darbības rezultātā radītajiem atkritumiem. Bažas rada gan elektrofiltru putekļu, gan pašu nolietoto elektrofiltru, kā arī izdedžu un sārņu atkritumu utilizācija," pausts idejas aprakstā.

Iniciatīvas autori vaicā, vai Liepājā būtu nepieciešama bīstamo atkritumu pārstrādes uzņēmums, kurš maksimāli nodarbinātu 10-20 darbiniekus.

Biedrības ieskatā šādas rūpnīcas darbība veicinās toksiskos izmešus, gaisa piesārņojamu un indīgas, cilvēku veselībai bīstamas ķīmiskās vielas, kuras var rasties ražošanas procesā.